Lennart Svensson

Artiklar av Lennart Svensson

Vietnamkriget var och är för USA främst ett internt trauma. Det splittrade nationen fullständigt. Det har sagts att före Vietnamkriget litade amerikaner blint på regeringen och presidenten, efter kriget betraktades allt dessa sade som lögn. När misstron mot befälen och upprorsstämningen började sprida sig även till trupper stationerade i Västeuropa, var USA tvungna att dra sig ur kriget i Vietnam. Det är denna historia som Pehrson kortfattat försöker belysa. Foto: Wikipedia

Bok: Vietnamkriget i läsbar form

🟠 BOKRECENSION En gång i tiden utkämpades Vietnamkriget. Man tänker då i regel på USA:s inblandning i landet 1965–1973. Vi i västvärlden har alltid bombarderats med allehanda böcker och filmer om denna konflikt. Egentligen var det bara en begränsad konflikt i en avsides del av världen. Men ur USA:s perspektiv var det hela av enorm betydelse. Detta var dessutom det första krig man förlorade. Vietnamkrigets betydelse är överdriven men man kan ändå ha utbyte av att studera det. En ny­utgiven bok ger en osökt anledning till det.

Äntligen – en Malmbergbiografi

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Thatchers gärning

Thatchers gärning

🟠 Bokrecension. Margaret Thatcher: hennes insats i att sätta sin prägel på västvärldens samhällsanda kan inte överskattas. När hon trädde in på scenen på 1970-talet var hon som brittisk politiker, ja som europé, praktiskt taget helt ensam i att hävda traditionella värden såsom personligt ansvar. Även det konservativa parti hon tillhörde lutade vid tiden åt vänster, åt högskattepolitik och statlig intervention på alla områden. En aktuell biografi skildrar ”Järnladyns” liv och verk.

Tegelstensbiografi över en intressant man

Tegelstensbiografi över en intressant man

🟠 Bokrecension. Robert A. Heinlein ses av dagens radikalkonservativa som en liberal extremist. Det är en orättvis dom. Ty denne amerikanske sf-författare var nämligen en i huvudsak konservativ tänkare, en predikare av traditionella dygder såsom ansvar, företagsamhet och nybyggaranda. Han kan förvisso kal­las ”libertarian” men i så fall var han högerlibertarian, vilket är viktigt att understryka. Heinlein var mer än bara en frihetspredikant. Den som har intresse av att studera en komplex människa med delvis komplexa åsikter, bör därför glädjas åt William Pattersons storverk Robert­ A. Heinlein: In Dialogue With His Century.

Nationalromantikerna hade rätt

Nationalromantikerna hade rätt

🟠 Bokrecension. Sveriges förhistoria är unik. Vår sten-, brons- och tidiga järnålder har mycket spännande att berätta. Men dagens etablissemang förtiger det. Man vägrar ge det hela någon som helst vinkel som kan göra oss svenskar stolta. Men den forskning som de facto bedrivs måste väl ändå kunna tas fram ur skuggorna och visas för gemene man. Ty den säger ju att Sverige är unikt. Och nu finns en bok som berättar om detta. En bok som tolkar vår förhistoria i Sverige­vänlig riktning.

Färgstark nordisk fantasy

Färgstark nordisk fantasy

🟠 Bokrecension. På 1950-talet kom två fantasyromaner som hade ”nordisk” känsla. Den ena var Tolkiens ringtrilogi. Den andra var Poul Andersons The Broken Sword. Tolkiens verk känner alla till medan Andersons roman för en något mer diskret tillvaro. Men den är väl värd att stifta bekantskap med för svenska läsare. Här har vi en fantasy som utspelas i nordiska länder. Vi får alver, troll och vikingar, ja även några asagudar är med på ett hörn. Boken har nyss återutgivits i en klassikerserie och NyT har tittat närmare på den.

Svensk spionhistoria

Svensk spionhistoria

🟠 Bokrecension. En historik över en gren av den svenska statsförvaltningen, det låter inte så spännande. Men om man säger att det rör sig om underrättelsetjänsten, då spetsar folk öronen. Spioner och förrädare, James Bond i verkligheten...! Så är det onekligen; underrättelsetjänst är i regel tacksamt att skildra i historisk bokform. Och en som kan detta ämne både för svenska och internationella förhållanden är Wilhelm Agrell. Hans senaste verk om spioneriets historia är Sprickor i järnridån – svensk underrättelsetjänst 1944-1992.

Slaget om Wien 1683

Slaget om Wien 1683

🟠 Den 12 september 1683 stod ett av Europas viktigaste slag. De muslimska ottomanerna hade belägrat Wien i månader. Nu skulle man en gång för alla knäcka det Habsburgska riket och påtvinga de kristna Profetens lära. Habsburgarna må vid denna tid redan ha blivit ett korrupt rike och man hade lidit nederlag mot sina protestantiska undersåtar i trettioåriga kriget, men nu försvarade man inte bara sig själv, utan hela Europa och dess civilisation. Skulle Wien falla och västerlandet med den? I dagens politiska myt har det blivit till det så bekanta ”Gates of Vienna”. Härmed berättelsen om slaget vid Wiens portar.

I rymden med Maria Küchen

I rymden med Maria Küchen

🟠 Bokrecension. Det ges inte ut så många böcker om rymdforskning idag. Särskilt inte om rymdforskningens heroiska historia, och särskilt inte av svenska författare. Att drömma sig tillbaka till projekt Apollos dagar, att besöka Cape Canaveral och Bajkonor och uppleva historiens vingslag, det är knappast vad någon svensk intellektuell sysslar med. Men poeten Maria Küchen är för sin del ”rymdbiten” och kan berätta vad det innebär.

Vilda västern sammanfattad

Vilda västern sammanfattad

🟠 Historiska Media i Lund är ett av våra nyare mainstreamförlag. Deras historiska verk är i regel läsbara. Ibland har böckerna också något eget, något särskilt. Man kan säga så här: ofta är Historiska Medias böcker översatta från engelska och det är kanske en god gärning, men särskilt kreativt är det i vid mening inte. Men när de ber svenska författare skriva för en särskild serie, såsom ”Världens dramatiska historia”, då blir resultatet ibland överraskande bra. "Vilda västern – myt och verklighet" som ingår i serien är synnerligen läsbar, ja även läsvärd.

Page 1 of 6 1 2 6

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.