Sophia Eklund

Artiklar av Sophia Eklund
Den målande prinsessan
🟠 HISTORIA Oscar I:s enda dotter, prinsessan Eugénie, var en hängiven konstnärinna. Hon skulpterade figurer som gjöts i parianporslin av Rörstrand och Gustavsberg samt gjorde teckningar och akvareller i vilka hon skildrade naturen och gav en unik inblick i sin vardag.
Mannen som inte slutade äta – om den mystiske Tarrare
🟠 Måltider är – och har alltid varit – en del av varje människas vardag. Man äter och sedan är man mätt. Så har det varit för de flesta – utom Tarrare. Han var en smal man som inte kunde sluta äta. Han åt allt från bestick till levande djur.
Två män och ett kylskåp
🟠 HISTORIA Människan har i alla tider strävat efter att förvara mat så att den inte förstörs. Olika metoder för detta har varit saltning, torkning och rökning. Mat kom även att förvaras kyld i källare och särskilda ishus. Till sist såg de första kylskåpen dagens ljus. Kylskåpet kom dock att utvecklas och förbättras av de två svenska uppfinnarna Baltzar von Platen och Carl Munters.
Kyrkogrimen
🟠 Kyrkankyrkans och kyrkogårdens skrämmande väktare s och kyrkogårdens skrämmande väktare . En kyrkogrim var ett djur som hade murats in levande i kyrkans murar. Ofta var det en tupp som murades in, men kunde även vara en katt eller en kalv eller något annat djur. Efter sin död blev djuret, enligt den svenska folktron, en kyrkogrim som skyddade kyrkan och kyrkogården från vandaler och tjuvar genom att skrämma bort dessa.
AfS valkickoff: ”Gör Sverige svenskt igen!”
🟠 Lördagen 12 mars inledde Alternativ för Sverige (AfS) sin valrörelse med valkickoff på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm. Ett par hundra åhörare samlades denna dag för att lyssna på de olika talen och Nya Tider var på platsen.
Arkeologen och Björkö
🟠 HISTORIA Den självlärde arkeologen Hjalmar Stolpes omfattande utforskningar av Björkös fornlämningar under åren 1871–1879 och 1881 samt åren 1888–1890 och 1895 kom att bli betydande för förståelsen av den svenska vikingatiden. Han undersökte ett stort antal gravar och mer än 4 000 kvadratmeter av den svarta jorden.
70 år med Elizabeth II
🟠 Jubileumsår för Storbritanniens längst regerande monark Den sjätte februari 1952 dog Georg VI av Storbritannien plötsligt i sömnen på Sandringham House i Norfolk, 56 år gammal. Hans äldsta dotter Elizabeth, som då bara var tjugofem år och befann sig i Kenya, efterträdde honom enligt traditionen som monark redan samma dag. Den 6 februari firade hon 70 år på tronen. Hennes regentskap har präglats av pliktkänsla, behärskning och frånvaro av personliga känslouttryck.
Geniet Christopher Polhem
🟠 HISTORIA Ingenting inom mekanik och teknik tycks ha varit en för stor utmaning för Christopher Polhem. Redan i unga år tillverkade han klockor. Med tiden kom hans tekniska och mekaniska färdigheter att omfatta allt från urverk till slussbyggen och år 1716 blev han adlad av Karl XII för sina uppfinningar och bedrifter.
Förlorad och rekonstruerad, Hur Bärnstensrummet återuppstod
🟠 KULTUR Efter att Tredje riket år 1941 inlett Operation Barbarossa och anfallit Sovjet, togs Bärnstensrummet isär och täcktes med tunn tapet för att gömma de ovärderliga väggpanelerna. De framstormande tyska trupperna lyckades ändå lägga beslag på skatten och tog den som krigsbyte till Königsbergs slottsmuseum. I slutskedet av kriget, då Königsberg var inringat, totalförstördes stadens historiska centrum i brittiska flygangrepp. Var Bärnstensrummet tog vägen är det ingen som vet, många har försökt finna det utan framgång. År 1979 påbörjades en tålamodsprövande rekonstruktion av rummet, som idag finns till beskådan i Katarinapalatset utanför Sankt Petersburg.
Världens åttonde underverk, Bärnstensrummet i Sankt Petersburg
🟠 KULTUR Många härskare har genom historiens gång mottagit mer eller mindre ovanliga och uppseendeväckande gåvor: allt från lejon till statyetter. Peter den store, som var tsar av Ryssland från 1682 till sin död år 1725, fick till och med ett helt rum. Detta rum, som utgjordes av bärnstenssmyckade paneler, var en gåva till den ryske tsaren från kungen av Preussen, Fredrik Wilhelm I. Den här exklusiva gåvan mottogs 1717 och dekorerades senare mycket flitigt.
Senaste numret

Nya Tiders nyhetsbrev!