Paolo Veroneses vision av Maria Magdalena. Källa: Wikipedia

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

HISTORIA
Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Detta är ingen teologisk artikel då undertecknad är historiker och konstvetare och därför utgår från de perspektiven. Artikeln är konstvetenskaplig och fokus ligger på 1600-talets ikonografi och ikonologi vad dessa betydde. De ikonologiska innebörderna var, och är, annorlunda än de teologiska.

Ikonografi är namnet på den metod som används till att identifiera och analysera konstnärliga motiv. Ikonologi är benämningen för tolkningen av ikonografins innebörd, med andra ord: vad motivet betyder.

Barocken avlöste renässansen och varade från 1590-talet till det tidiga 1700-talet. Vanligen brukar barocken anses börja omkring år 1600, men flera konstverk från 1590-talet är så pass präglade av den barocka målarkonsten att det är möjligt att hävda att epoken inleddes redan vid den tiden. Vad som är utmärkande för barockens målarkonst är en påtaglig kontrast mellan ljus och skugga, rörelser som ofta är dramatiska samt iögonfallande färger som rött, guld, gult och blått.

Precis som under medeltiden och renässansen var religiös, kristen konst populär. Att skildra kristna motiv från antingen tradition, helgonlegender, den tidens religiösa poesi och Bibeln på taveldukar var mycket vanligt i Europa från och med medeltiden.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Att finna historia i Bibeln

Att finna historia i Bibeln

🟠 HISTORIA Innehållet i Bibeln är inte som många tror. Den innehåller allt från poesi till lagar. I Bibeln kan man även finna historiska personer och historiska händelser. De olika författarna till böckerna i Gamla testamentet och Nya testamentet skrev ned upplevelser av historiska händelser och insamlade vittnesmål. Med andra ord: vad de såg, vad de hörde men även hur de tänkte och vad de kände.

När Jesus var i dödsriket

När Jesus var i dödsriket

🟠 HISTORIA Berättelserna om Jesu födelse, offentliga verksamhet, död och uppståndelse är allmänt kända. En berättelse som däremot är mindre allmänt känd idag inom västkyrkan, men som intresserade de tidiga kristna, är tiden då han var i dödsriket. Däremot skildras nedstigandet i dödsriket på ortodoxa kyrkors ikoner och det skrevs till och med två evangelier, som inte finns i Bibeln, om denna händelse.

Läs även:

Orrefors och konstglasen

Orrefors och konstglasen

🟠 HISTORIA I sydöstra delen av Småland finns en del som med rätta kan kallas Glasriket. Där finns nämligen viktiga glasbruk av vilka Orrefors blev det mest kända. Orrefors var dessutom det första glasbruket i Sverige som anlitade konstnärer.

Sagoslottet vid Vänern

Sagoslottet vid Vänern

🟠 HISTORIA Norr om Lidköping ligger Kållandsö. Det är en halvö som sticker ut i Vänern, i Ekens Skärgård närmare bestämt. Längst ut på udden ligger ett strålande vitt sagoslott som ser ut att vara hämtat direkt från en sagobok. Det är Läckö slott. Här kan man besöka utställningar, konserter och operaföreställningar. Rörstrand höll sin stora jubileumsutställning i slottets salar för att fira att man tillverkat porslin i 250 år.

Fornlämningen som vaktas av en drake

Fornlämningen som vaktas av en drake

🟠 HISTORIA Söder om Nässjö i Småland finns en fornlämning från järnåldern. Fornlämningen utgörs av följande gravsättningar: två stenkretsar, tre domarringar och en treudd, två stensättningar, en stenkrets som bildar formen av en kvadrat samt två enstaka, resta stenar. Denna fornlämning är känd som Torsa stenar. Treudden är även känd som Drakaröret och enligt legenden vaktas den av en drake.

Världens älskade bönor

Världens älskade bönor

🟠 HISTORIA Att dricka kaffe är en del av den svenska fikakulturen, men hur ser kaffets historia ut? Denna älskade drycks historia är delvis präglat av legender och enligt två av dessa inleddes kaffets erövring av världen med röda bär och dansande getter.

Minnenas porslin

Minnenas porslin

🟠 HISTORIA Porslin är något vi umgås med varje dag. Kaffe- och tekoppar i olika storlekar och med olika mönster. Mattallrikar, skålar och handfat. Porslin väcker minnen och skapar sammanhang. Jag funderade på hur jag skulle skriva om minnenas porslin utan att bli invecklad i för mycket årtal och alldeles för många namn på tillverkare, konstnärer, ägare och koncerner. Det är inte det jag vill förmedla. Så fick jag inspirationen från en granne som satt ute och drack kaffe ur en Mon Amie mugg. Hon ser förnöjd ut och säger: ”Kaffet smakar så gott i just den här muggen!” De där orden har jag hört många gånger förut. Bordet blir också vackert när man dukar med tallrikar ur exempelvis Sylviaservisen.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Sagoslottet vid Vänern

🟠 HISTORIA Norr om Lidköping ligger Kållandsö. Det är en halvö som sticker ut i Vänern, i Ekens Skärgård närmare bestämt. Längst ut på udden ligger ett strålande vitt sagoslott som ser ut att vara hämtat direkt från en sagobok. Det är Läckö slott. Här kan man besöka utställningar, konserter och operaföreställningar. Rörstrand höll sin stora jubileumsutställning i slottets salar för att fira att man tillverkat porslin i 250 år.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.