Det är ingen nyhet att det som avgör den politiska utvecklingen i USA är pengar och inflytande. Och idag är det miljardärer inom Big Tech som utgör den frodigaste myllan för politiskt genomslag. Men de Big Tech-profiler som Trump fått på sin sida, skiljer sig från de vi vant oss vid – man skulle kunna säga att de är ”nästa nivå”. Och Trumps retorik om det fria ordet till trots, kan det komma att betyda stora inskränkningar av personlig integritet, yttrandefrihet och ekonomisk frihet.
Bland andra är det författarinnan och journalisten Whitney Webb, som lagt fram teorin att den republikanska väljarkåren luras i en fälla. Webb publicerar vanligtvis sina granskningar på Unlimited Hangout, som nått status som en respekterad nätpublikation för grävande journalistik. Enligt Webb är planen densamma oavsett vem som skulle bli vald som president. Det är utökad kontroll av människor som gäller.
Övervakning och tystande av kontroversiella journalister
Paul Bradley Carr, specialist på Silicon Valley, beskrev i juli i tidningen The San Francisco Standard två sidor av IT-jättarna. Sarkastiskt målade han först upp en grupp de flesta känner igen – ”traditionellt nördig, HP-aktig, Googlig, Facebookig”. Sedan skrupelfria Bitcoinspekulanter, ”AI-knäppisar” besatta av scanning av ögonglober och ”sociopater som hanterar mördardrönare”. De senare har inte fått riktigt samma uppmärksamhet i amerikanska valrörelser.
En som kan sägas passa in i det andra gänget, är Palantir Technologies VD Peter Thiel. Han har av och till stöttat Trumps presidentkampanjer sedan 2016. Whitney Webb påpekar på Mint Press News YouTube-kanal att Thiel är viktig av flera anledningar – till exempel för att han var med och startade PayPal tillsammans med bland andra Elon Musk. Enligt Webb, hade grundarna av Palantir redan vid uppstarten en dialog med underrättelsetjänster, och pekar också på att koncernens enda kund fram till 2008 var CIA. I början åkte faktiskt Palantirs ledning i princip skytteltrafik mellan det egna kontoret och CIA:s huvudkontor i Virginia, säger Webb, och där vägleddes de i sin produktutveckling.
Webb påstår att Thiels och hans medgrundare Alex Karps initiala idé med bolaget var att privatisera ett regeringsprogram som växte fram under Reagans och Bushs administrationer. Det hette Total Information Awareness Program, TIA (senare Terrorist Information Awareness), och var bara operativt mellan maj 2002 och februari 2003. I korthet handlade det om så kallad predictive policing, alltså att förutse vem som skulle bli en framtida terrorist. TIA skulle kartlägga dissidenter världen runt, i första hand baserat på deras onlineaktiviteter. Kongressen ströp finansieringen till TIA samma år som det infördes, efter medial kritik om att man gått för långt. Enligt senatorn Ron Wyden var TIA ”det största övervakningsprogrammet i USA:s historia”.
Webb rapporterar vidare att Palantir är en aktiv part i pågående konflikter. En är den mellan Ryssland och Ukraina, en annan är Israels krig i Gaza, där Peter Thiel öppet deklarerat sitt stöd till Israel. Hon konstaterar också att Palantir utarbetat den första planen som presenterades för USA:s regering för att krossa WikiLeaks. I denna plan hade man föreslagit att specifikt sikta in sig på att slå ut personer som Julian Assange och Glenn Greenwald.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.