Anundshög i Västerås är ett av de svenska fornminnen som har hamnat i skuggan av Ales stenar i Skåne. Inte desto mindre är den här gravhögen, som är den största i landet, intressant och värd att uppmärksamma, i synnerhet då det här fornminnet till stor del ännu är ett mysterium.
I Stiftelsen Kulturmiljövård. Rapport 2018:17 får man veta följande om fornminnet i Västerås: ”Anundshög är 64-68 meter i diameter och 9,2 meter hög och brukar räknas som Sveriges största gravhög. En mindre del undersöktes 1998 varvid enstaka fynd av förhistorisk karaktär, en härd och ett kulturlager framkom under högen.”
Ett kulturlager är den arkeologiska benämningen på ett jordlager som har spår av och lämningar efter mänsklig aktivitet. Enligt Stiftelsen Kulturmiljövårds rapport daterades kol från härden till 210-540 e.Kr. Rapporten avslöjar även att själva området är ”en av Mälardalens monumentala fornlämningsmiljöer.” Här finns nämligen, enligt rapporten, ”12 högar (varav en storhög, den så kallade Anundshög), 10 runda stensättningar, 5 skeppssättningar, en rad med 14 resta stenar och en runsten.”
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.