President Trump hälsar på krigsveteraner med Frankrikes president Macron. Foto: Stillbild Youtube

Det forna imperiet firade 75 år sedan D-dagen – Trump klappade drottningen på ryggen

16 stater och deras dåvarande fiende firade minnet av Operation Overlord eller Dagen D. Först den 5 juni i brittiska hamnstaden Portsmouth och sedan den 6 juni Normandie. USA:s president Donald Trump var förstås med och retade upp många inom systemmedia.

När Storbritanniens statsminister Theresa May meddelade sin avgång hade hon sett till att hon kunde stå värd för Donald Trumps statsbesök och delta i det storartade firandet av D-dagen för 75 år sedan. Storbritannien firade 75-årsminnet av Operation Overlord, eller D-dagen den 5 juni med internationella gäster i Portsmouth. Det var därifrån invasionsflottan avseglade inför storanfallet den 6 juni. I sitt tal i Portsmouth den 5 juni sade den nu 93-åriga brittiska drottningen Elisabeth att när de firade 60-årsminnet 2004 så antog hon att det då kunde varit sista gången. Under världskrigets sista år hade hon inom armén som 18-åring utbildat sig till lastbilschaufför och refererade till sina minnen och hur glada de var när Tyskland kapitulerade 1945. Drottning underströk att hennes generation är ett segt släkte och att hon var glad at kunna delta i firandet.

En av de fallskärmssoldater som hoppade över Normandie för 75 år sedan hoppade igen. Foto: Stillbild Youtube

Överlevande soldater påpekade under firandet att de inte såg sig som hjältar, de hade endast mycket stor tur som överlevt, ansåg de. Det harmonierar med vad brittiska soldater ofta påpekat genom årtiondenas lopp, de gjorde sin plikt, men tvingades många gånger genast ifrågasätta för vilka mål de offrat sig när de såg resultatet av miljontals tyska och andra civila som flytt undan deras allierade Sovjetunionen. Vid D-dagsfiranden i Storbritannien och Frankrike gör de åldriga överlevarna sina framträdanden, men i övrigt håller de samma låga profil som de tyska regeringsrepresentanterna som är med. Förbundskansler Merkel höll ett tal i Portsmouth och sade ordagrant ”Att jag som tysk förbundskansler kan vara med här idag, att vi idag gemensamt kan arbeta för fred och frihet, det är en historiens gåva, väl värd att skydda och vårda”.

Det var nog det bästa som någon kunde säga när Frankrikes kontroversielle president Emmanuel Macron annars har skaffat sig problem i de tysk-franska relationerna. Kärnvapenmakternas högstämda tal hålls i våra dagar av presidenter och statsministrar som till skillnad från den engelska drottningen inte själva upplevt kriget. Den 6 juni i Normandie är något av varje fransk presidents huvudnummer, de ser sig också som segrare och Frankrikes storhet lyser starkt i närvaron av alla gästande, mäktiga länder.

Trump visade drottningen vem som har högst rang?

De brittiska kungligheterna, särskilt kvinnorna i sina stora, märkliga hattar, utgör en stor kontrast mot övriga D-dags-firande, det är påfallande tydligt att det är dagen då det forna imperiet vill visa makt och styrka man inte längre har. Om det är det Donald Trump ville understryka genom att bryta etiketten och beröringsförbudet gentemot drottningen, kan man undra, eller är han bara den vanlige plumpe Donald Trump? I år klappade han drottningen på ryggen, ett år tidigare skall han ha gått framför drottningen. Hur som helst, efter sitt tal på statsbanketten syns Donald Trump mycket riktigt lägga sin hand på drottningens rygg och klappa henne. Vänskapligt säkert, men helt emot etikettsreglerna – det är strängt förbjudet att beröra drottningen. Endast när hon själv räcker fram handen är man tillåten att hälsa i hand.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

🟠 UTRIKES En tankesmedja i Storbritannien har publicerat en ny rapport som slår hål på myter om ekonomisk tillväxt och skattefördelar med migration. Storbritanniens kumulativa nettomigration under 25 år fram till 1997 var bara 68 000. Under de följande 25 åren var den kumulativa nettomigrationen minst 5,8 miljoner, konstaterar en ny rapport som Storbritanniens tidigare invandringsminister Robert Jenrick var medförfattare till, och som avslöjar de myter som vidmakthålls av den västerländska liberala huvudfåran

Läs även:

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

🟠 UTRIKES En tankesmedja i Storbritannien har publicerat en ny rapport som slår hål på myter om ekonomisk tillväxt och skattefördelar med migration. Storbritanniens kumulativa nettomigration under 25 år fram till 1997 var bara 68 000. Under de följande 25 åren var den kumulativa nettomigrationen minst 5,8 miljoner, konstaterar en ny rapport som Storbritanniens tidigare invandringsminister Robert Jenrick var medförfattare till, och som avslöjar de myter som vidmakthålls av den västerländska liberala huvudfåran

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

🟠 UTRIKES Under Coronapandemin blev läkemedlet ivermektin intressant som en alternativ behandling i breda grupper. Svaret från etablissemanget blev att ständigt förneka dess effektivitet och att beskriva det som ett avmaskningsmedel för hästar och i stället propagera för andra preparat med många biverkningar. Nyligen publicerades en ”ny” studie som vetenskapligt bekräftar läkemedlets effektivitet. Det intressanta är att den hemlighölls i tre år.

Diplomatiskt bråk mellan Spanien och Argentina

Diplomatiskt bråk mellan Spanien och Argentina

🟠 UTRIKES Argentinas regering blev upprörd i fredags efter att Spaniens transportminister Oscar Puente sagt att president Javier Milei ”intog substanser”. Det argentinska presidentkansliet svarade med en kommuniké som beskrev premiärminister Pedro Sánchez frus påstådda inblandning i ett fall av korruption som nästan ledde till hans avgång och insisterade på att Spanien i stället skulle fortsätta att fokusera på denna fråga.

Ryssland håller kärnvapenövningar nära Ukraina

Ryssland håller kärnvapenövningar nära Ukraina

🟠 UTRIKES Ryssland höjer nu tonläget. Inför västs fortsatta stöd till Ukraina med vapen som kan nå ryskt territorium och det man kallar ”krigiska uttalanden” tillkännagav Ryssland måndagen den 6 maj 2024 att man skulle hålla kärnvapenövningar nära Ukraina. Tillkännagivandet kom strax före Vladimir Putins installation för en femte mandatperiod som landets ledare, och som en följd av invasionen av Ukraina och hotet om att använda kärnvapen i händelse av västerländsk intervention. Vad gäller detta har Ryssland bekräftat sin avsikt att slå till mot ”brittiska mål” om de långdistansmissiler som landet har levererats till Ukraina någonsin når ryskt territorium.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.