EU:s planerade skuldsättningspaket på 750 miljarder euro måste godkännas av samtliga nationella parlament för att träda i kraft.
De senaste dagarna har frågan varit en het potatis i Finland, sedan finska riksdagens grundlagsutskott beslutat att coronafonden måste röstas igenom med två tredjedelars majoritet – till skillnad från i Sverige, där frågan behandlades som vilken fråga som helst och därför kunde röstas igenom med enkel majoritet.
Finland befann sig plötsligt i en situation där Samlingspartiet – landets motsvarighet till Moderaterna – hade vågmästarroll i frågan. Om de skulle rösta nej till återhämtningsfonden, tillsammans med patriotiska Sannfinländarna och konservativa Kristdemokraterna, skulle hela paketet ha stoppats genom att dessa tre partier tillsammans utgör mer än en tredjedel av riksdagens ledamöter.
Grundlagsutskottets beslut möttes av vrede från landets regeringspartier, bland annat globalistiska Svenska Folkpartiet som befarade att riksdagen skulle stoppa hela EU-fonden.
“En omröstning i ett så stort ärende med så knapp marginal, det bådar inte gott. Vi har diskussioner här på Ständerhuset som vi inte vet var de kommer att sluta”, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson om den splittring som fanns mellan EU-vänliga och EU-kritiska partier i grundlagsutskottet.
Den förre socialdemokratiske statsministern Antti Rinne, ordförande för utskottet, vädjade till politikerna att rösta igenom skuldsättningen.
“Riksdagen bör noga överväga vilka fördelar paketet för med sig och vilka förluster ett förkastande skulle innebära. Jag hoppas innerligt att riksdagen tar sitt ansvar”, sade Rinne.
“Ska Finland vara landet som stjälper hela 750-miljarderspaketet? Det kan Samlingspartiets ledning ha svårt att förklara för sina EU-kolleger”, sade Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, i ett försök att sätta ytterligare press på Samlingspartiet.
Regeringens press lönade sig. Efter den politiska nervositet som rått i Helsingfors de senaste dagarna, meddelade till slut Samlingspartiet att de lägger ned sina röster och passivt låter fonden gå igenom. De gör därför på samma sätt som svenska Moderaterna, som kunde ha fällt fonden om de och Kristdemokraterna aktivt hade röstat nej till den (tillsammans med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet). Finska Kristdemokraterna väljer dock, till skillnad från sin svenska motsvarighet, att aktivt rösta nej till fonden.
Flera medier spekulerade i en fullskalig politisk kris med regeringens avgång om återhämtningspaketet hade fällts, något som nu inte blir verklighet.
Källa: Svenska Yle