Partiledarna Åkesson och Björklund debatterade inför EU-valet. Foto: Nya Tider

LSD-trippen i Göteborg – Åkesson och Björklund i var sin verklighet

Onsdagen den 15 maj genomfördes den tredje debatten mellan partiledarna Jan Björklund(L) och Jimmie Åkesson(SD). Debatten ägde rum i en fullsatt konferenslokal på Park Aveny Hotel i Göteborg. Åkesson och Björklund debatterade utifrån diametralt motsatta verklighetsuppfattningar om Europeiska Unionen men var överens om att samarbete är nödvändigt. Hur det samarbetet skall se ut har de helt skilda uppfattningar om, Björklund förespråkar att ge mer makt till Bryssel medan Åkesson vill behålla beslutsrätten i de flesta frågor.

Liberalernas acceptans för meningsmotståndare har utvecklats väsentligt sedan Bengt Westerberg 1991 tågade ut från en debatt där Ny Demokrati skulle medverka. Kanske är det av nödvändighet eftersom Liberalerna idag har svårt att väcka uppmärksamhet utanför kretsen av de närmast sörjande. Debatterna har fått stark kritik av Liberalernas vänsterfalang som anser att man inte skall ”normalisera” Åkesson genom att överhuvudtaget tala med honom. Frågan är om det inte är tvärtom, ett alltmer extremt Liberalerna har hamnat en bra bit ifrån den allmänna opinionen i frågor som euron och migration.

En mer än fullsatt lokal följde debatten. Även kommunalråden Helen Odenjung(L) och Jörgen Fogelklou(SD) (främre raden) var några av de lokala partitopparna som var på plats. Foto: Nya Tider

För SD:s del handlar det om att ett försök att komma in i värmen och kanske en möjlighet att förtydliga sig angående EU. SD har fått kritik för att man inte längre är tydliga med vad man vill med EU. Från att ha förespråkat ett utträde är nu den officiella linjen att man vill vara kvar. Detta förutsätter dock omfattande reformer och vad SD vill göra om detta inte går att genomföra är inte riktigt klart. På gräsrotsnivå och bland en del företrädare finns dock en fraktion som helst ser ett utträde ur EU snarast möjligt. Det är dock bara före detta medlemmar som talar högt om detta. Reaktionerna på debatten ger en fingervisning om Liberalernas kris och Sverigedemokraternas folkliga stöd. I skrivande stund fanns det 79 kommentarer på Liberalernas facebooksida mot 1537 på Sverigedemokraternas sida.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Priset för brottslighet mot företagen: 98 miljarder kronor per år

Priset för brottslighet mot företagen: 98 miljarder kronor per år

🟠 EKONOMI Företagens organisationer med Svenskt Näringsliv i spetsen pekar ut brottsligheten mot företag som ett hot mot den fria företagsamheten. I flera rapporter under det senaste året har såväl Svenskt Näringsliv som organisationerna Företagarna och Småföretagarna presenterat rapporter som pekar på de enorma kostnader som brottsligheten mot företag kostar. Man presenterar data som visar att företagare överväger att helt lägga ner sina företag eller att flytta hela eller delar av verksamheten till annan ort. Kriminaliteten äter sig in i företagandet på många olika sätt och riskerar att hota den svenska företagsamheten.

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Läs även:

AstraZenecas covidvaccin återkallas

AstraZenecas covidvaccin återkallas

🟠 INRIKES Det starkt kritiserade Covid-19-vaccinet Vaxzevria som AstraZeneca producerat har kopplats till ett större antal dödsfall och allvarliga biverkningar som drabbat de som tagit vaccinet. Samtidigt som man stäms på miljardbelopp av drabbade i Storbritannien väljer företaget att återkalla vaccinet – men hävdar att det bara är ekonomiska skäl bakom.

Godtycke i domar mot funktionsnedsatta

Godtycke i domar mot funktionsnedsatta

🟠 INRIKES Researchföretaget Acta Publica rapporterar I en ny studie att personer med intellektuella funktionsnedsättingar inte döms på ett konsekvent sätt. Dessutom utnyttjas dessa personer ibland av kriminella gäng för brottslig verksamhet. Man höjer också ett varningens finger för EU-lagstiftning som hotar den svenska offentlighetsprincipen, och i förlängningen allmänhetens insyn i domstolarnas verksamhet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.