Regeringen har, genom socialminister Lena Hallengren, gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för hur och när restriktionerna ska hävas. Men i planen ingår också ett önskemål om att vissa restriktioner förblir, även då pandemin är över.
“Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på”, sade Lena Hallengren till TT.
Uttalandet har lett till stor kritik, och när statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Aktuellt fick frågor om Hallengrens önskemål om ett “nytt normalläge” försökte han tona ned det med att det möjligen kunde handla om sådant beteende som vi frivilligt anammat, så som hemarbete i större utsträckning. Till flera medier betonar han att avvecklingen av restriktioner måste ske “successivt” där man gradvis tar bort de restriktioner som har minst effekt.
Flera partiledare från de etablerade partierna, som röstade för pandemilagen i januari, säger sig nu vara upprörda över Hallengrens tal om “nytt normalläge”. Dit hör bland andra Annie Lööf, Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson.
Lena Hallengren utvecklar sitt resonemang i en kommentar till Expressen:
”Målet är så klart att återgå till ett samhälle helt utan åtgärder och restriktioner kopplade till covid-19. Det är dit vi vill. Samtidigt behöver vi även efter pandemin ha beredskap för exempelvis nya mutationer eller klusterutbrott. Därför ska också Folkhälsomyndigheten resonera kring vad en gradvis återgång till ett ‘nytt normalläge’ i samhället skulle kunna innebära – till exempel någon typ av fortsatta rekommendationer, åtgärder mot klusterutbrott, fortsatt testning eller fortsatt vaccinering.”
Källa: Expressen