På svenska Wikipedia beskrivs ordet totalitarism som ett ”samlande begrepp för politiska eller religiösa idéer och system som förespråkar en centraliserad och absolut makt utan nödvändigtvis hänsyn till mänskliga rättigheter, folkets åsikter eller personlig integritet”. Där påstås även att stater av det slaget nyttjar censur, hämmar yttrandefriheten och utövar en långt gående kontroll över kommunikationsmedlen och ekonomin.
Många av västländernas ledare av idag ser sig som företrädare den liberala demokratin, och då gärna också som kontrast mot det dom ser som auktoritära statsledningar. Den liberala demokratin är en ideologisk utveckling av det ursprungliga demokratiska systemet. I den har mer moderna rättigheter och skyldigheter lagts till – som skydd av minoriteter, alla människors lika värde och individuell frihet. Stora delar av västvärlden har, trots en ofta uttryckt vilja att motverka det, på senare tid uppvisat totalitära tendenser på flera områden.
I många länder, inklusive Sverige, börjar lagar rullas ut som skiljer sig från det som vi är vana att se som typiska för ett demokratiskt samhälle. Privata meddelanden med kryptering kan avläsas och bedömas av myndighetspersonal, censur av sociala medier utökas och etablerade sanningar ska försvaras genom att straffa dem som ifrågasätter dem. Allt oftare förespråkas reformerna också av beslutsfattare som saknar folkets stöd i den specifika frågan, eller av internt utsedda makthavare utan folkligt mandat.
Nya Tider har granskat några exempel av den repressiva utvecklingen i västvärlden, där inte heller Sverige utgör något undantag.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.