Antalet coronavirusfall i Sverige ökade till 30 sent på tisdagen, inklusive tio nya patienter i Stockholm, innan de ökade igen till 32 på onsdag morgon. Det är den största ökningen under en 24-timmarsperiod i Sverige hitintills har sett.
Folkhälsomyndigheten menar att fallen i Sverige är begränsade till enbart resenärer som kommer från utlandet, och att risken för ett utbrott i Sverige fortsatt bara är ”måttlig”. De framhåller också att ingen av patienterna i Sverige har drabbats av allvarliga symtom av sjukdomen, vilket kan orsaka hosta, feber och i allvarliga fall lunginflammation.
Källa: https://www.thelocal.se/20200304/why-did-swedens-coronavirus-patients-double-from-15-to-30
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Trots denna dramatiska ökning av fall fortsätter Folkhälsomyndigheten och systemmedia att tona ned hotet. Spridning mellan svenskar som inte rest pågår redan och att det inte rapporterats beror enbart på otillräckliga åtgärder, bland annat att alldeles för få testas. Svenska myndigheters extremt slapphänta agerande, där flyg från smitthärdar tillåts och dessa resenärer till och med uppmuntras att gå tillbaka till sina arbetsplatser och skolor (se NyT v.10/2020), kommer straffa sig hårt. Länder som Sydkorea, som agerat föredömligt på många sätt, har ändå överväldigats. Minst fyra av Sydkoreas 33 avlidna har dött till följd av vårdbrist. Sydkorea har nu infört ”triage”, en medicinsk term för att bedöma hur brådskande behandling är när antalet patienter eller skadade är mycket stort och inte alla kan ges vård samtidigt. På vanlig svenska betyder det i många fall att välja vilka som ska få vård och vilka som inte kan ges det i tid och därmed riskerar att avlida. Om Sydkorea med föredömligt förbyggande och informerande arbete redan är i denna situation kan läsaren själv bedöma hur det kommer gå för ett land som Sverige, där myndigheternas agerande återfinns på andra änden av kompetensskalan. |