Gång på gång hörs klagomål från haltande tidningsdrakar att pappersmedias tid nog är förbi. De skyller dalande läsarsiffror på att folk hellre läser på nätet, i stället för att rannsaka sina egna brister.
Visst är det så att det går snabbare att få ut nyheter på nätet, men många vill kunna sätta sig med sin tidning i lugn och ro, sjunka ned i soffan och bläddra igenom sida för sida. En tidning erbjuder ett behändigt format, där man får de relevanta nyheterna sammanställda, utan att behöva leta och surfa hit och dit.
Har man något relevant att säga kommer en papperstidning alltid att vara intressant. Trots att Nya Tider än så länge bara kommer ut en gång i veckan har vi redan gjort reportage och avslöjanden i flera brännheta frågor, som Sveriges samlade medier, sina ekonomiska och personella resurser till trots, inte klarat av att rapportera om.
Ofta beror det på politiskt korrekta hänsynstaganden från journalisternas och tidningsägarnas sida. Det är exempelvis inte så förvånande att Nya Tider var ensamma att rapportera om att Askersund kommun utrymde ett äldreboende i Lerbäck och sålde det billigt till en företagare att driva som asylförläggning – trots att boende på orten velat köpa det så att åldringarna kunde bo kvar. I Sverige är det tabu att tala om problem som invandringspolitiken skapar. Men det finns många andra ämnen.
Nya Tider är hittills den enda svenska tidningen som besökt flyktinglägren i Ryssland dit människor tagit sin tillflykt undan inbördeskriget i Ukraina. Det är en av de största flyktingströmmarna på decennier i Europa, med hundratusentals som tvingats lämna sina hem som medvetet beskjuts med artilleri, men svensk press har valt att blunda. Sverige har aktivt tagit ställning i konflikten, vilket gör en allsidig rapportering för den svenska publiken än viktigare.
I detta nummer skriver vi också om det allvarliga miljöhot som rumänska Transsylvanien står inför på grund av att internationella gruvkoncerner vill utvinna guld där. Varför ingen annan svensk tidning hittills skrivit om detta kan man bara gissa, men faktum kvarstår.
Ibland har Nya Tider rapporterat om rättegångar och domar i Sverige långt före att gammelmedia uppmärksammat det hela. Vi frågade vid ett tillfälle en kvällstidning varför de skriver om en dom som är en tre månader gammal nyhet och fick till svar ”Det är inte en nyhet förrän vi har skrivit om den”. Undra på att de har svårt att behålla sina läsare med en sådan attityd!
I en debattartikel i detta nummer redogör Stefan Torssell på ett lysande sätt för hur det vänstervridna journalistskrået vuxit ihop med makten. Media friserar, censurerar och tillrättalägger nyheter för att det ska passa deras politiska syften. Så kan man inte göra i all evighet utan att läsare till slut vänder en ryggen. Ingen vill känna sig manipulerad, bedragen och förd bakom ljuset.
I början av september meddelade Expressen att 70 tjänster försvinner, varav 50 på redaktionen. Expressen har i dag 530 anställda varav 300 arbetar redaktionellt. Den 8 oktober kom beskedet att kulturredaktionen ska bort på GT och Kvällsposten. Enligt en studie som Södertörns Högskola gjort har var tredje lokalredaktion lagts ned och var fjärde journalist på dagstidningar försvunnit på tio år.
Denna tidningsdöd beror dock mindre på tekniken och mer på vad det är man faktiskt skriver. Alternativ media växer så det knakar. Vi berättar sanningen, och det är sanningen läsarna vill höra.