Statistik från Eurostat och nationella statistikmyndigheter, som Svenska YLE sammanställt, visar att de nordiska länderna, med undantag för Sverige, har en dödlighet på i stort sett samma nivå 2020 som genomsnittet för de fem föregående åren (2015-2019).
Norge har underdödlighet på – 0,8 procent.
Danmark och Finland har en marginell överdödlighet på 1,5 procent respektive 2,2 procent.
Sverige sticker ut med en överdödlighet på 6,7 procent, men har klart lägre dödlighet än flera centraleuropeiska länder. Den största överdödligheten finns i Spanien med 17,9 procent.
Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, säger till Svenska YLE att det inte går att ha en så stor samhällsspridning som Sverige haft och ändå lyckas skydda riskgrupperna.
– Det verkar vara så att det inte går att ha en så här hög smittspridning i samhället och samtidigt skydda de grupper som har högst risk att dö. Det verkar slå på de äldre i särskilt boende, när man har den samhällssmitta som Sverige och andra länder har haft.
Hon säger att det i Sverige fanns en föreställning efter vårens första våg om att landet skulle klara den andra vågen bättre än andra länder, tack vare högre flockimmunitet – något som visade sig felaktigt. Hon säger också att Sverige, till skillnad från de andra nordiska länderna, inte gjorde några större förändringar i sin coronahantering inför höstens andra våg:
– Vi kanske blev tagna på sängen under våren, men att vi inte hade möjligheter att göra det bättre under hösten är ju väldigt sorgligt.
Hon säger att restriktioner och rekommendationer som införs är ett intrång i våra demokratiska rättigheter och att dessa måste vara balanserade, införas “i rätt tid, och i rätt längd”. Annars tröttnar befolkningen och struntar i att följa det, vilket skulle kunna förklara höstens stora överdödlighet även i de länder som infört hårda och långvariga restriktioner.
Markku Peltonen, forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, säger att landet klarat sig väl av flera orsaker. Finländarna är benägna att följa myndigheternas rekommendationer och restriktioner, säger han. Han menar också att landet prioriterat att skydda sina äldre och svaga. Han lyfter även fram att finländare är vana vid att hålla avstånd:
– Det är naturligt för oss finländare att hålla ett visst avstånd till andra människor.
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har själv sagt att Finlands låga dödstal kan bero på att landet har relativt få invandrare. Landet har “nästan inga invandrargrupper, som ju drabbades hårt i Sverige och andra länder”, sade han i september.
Källa: Svenska YLE