Iced Earths gitarrist, Jon Schaffer, i Kapitolium. Foto: FBI

Kända artister närvarade vid stormningen av Kapitolium – nu utsatta för politiska förföljelser

Den 6 januari stormades Kapitolium i Washington av arga Trumpsupportrar och andra personer från olika politiska läger. Det har nu framkommit att flera konstnärer deltog i stormningen, bland andra gitarristen Jon Schaffer från metalbandet Iced Earth, indieartisterna John Maus och Ariel Pink, samt filmregissören Alex Lee Moyer. Då kultursektorn i USA domineras av sympatisörer till Demokraterna och cancel culture-aktivister, har aktionen inneburit svåra konsekvenser för de konstnärliga dissidenterna. Nya Tider har tittat på detta och även hur de politiska villkoren för konstnärligt verksamma ter sig i USA.

Efter ett eldigt tal av den förre presidenten Donald Trump i Washington den 6 januari, då avgörandet av elektorsrösterna slutligen skulle fällas i Kapitolium, tågade tusentals mot byggnaden i protest. Till slut bröt sig flera demonstranter in i huset. Bland dem fanns flera amerikanska kulturprofiler, vilka nu får skörda konsekvenserna av sina politiskt motiverade handlingar.

Det handlar främst om indiepopartisterna John Maus och Ariel Pink, filmregissören Alex Lee Moyer samt gitarristen Jon Schaffer i metalbandet Iced Earth.

En bild från ett hotellrum och ett filmklipp

Det som startade det hela för Lee Moyer, Maus och Pink var en delning på sociala medier. I en instagrampost den 6 januari skrev Moyer: ”Dagen vi nästan dog, men hade kul ändå”. Inlägget visar ett foto på Maus, Lee Moyer och Pink på hotellrummet. Lee Moyer postade också en video i samma sociala media på Maus från protesten där han står tillsammans med övriga demonstranter i närheten av Kapitolium. Båda posterna cirkulerade sedan på Twitter där det väckte stor uppståndelse.

Lee Moyer, Maus och Pink på hotellet. Foto: Twitter

Pink och Maus svarade med att jämföra Kapitoliumstormningen med de månader av våld, plundring och förstörelse Black Lives Matter-rörelsen förorsakat i flera städer månaderna innan valet. Ariel Pink valde att svara ironiskt på kritiken på Twitter. Där skrev han inledningsvis att han och Maus aldrig sympatiserat med BLM-rörelsen. Han spekulerade sedan i varför han inte stöttat våldsamma upplopp och kom fram till att det berodde på att han är uppfostrad av ”boomers”. Pink påpekade också att han bara befunnit sig på gräsmattan utanför Kapitolium för att därefter gå till hotellet och ta en tupplur. Tweeten avslutade han med att uppmana folk att rösta på Trump.

John Maus valde att inte kommentera den specifika händelsen. Istället lade han ut ett citat från påven Pius XIV 1939 som anses vara en kritik av nationalsocialismen: ”Vem som helst som upphöjer ras, eller folket, eller staten, eller en särskild statsbildning, eller maktens boning, eller något annat grundläggande värde i den mänskliga gemenskapen – oavsett hur nödvändig eller ärofull dess världsliga funktion – vem som helst som höjer dessa begrepp över deras standardvärde och förklarar dem till en avgudanivå, förvränger och perverterar en världslig ordning planerad och skapad av Gud; den personen är långt ifrån den sanna tron och det koncept om livet som tron representerar”.

Regissören Alex Lee Moyer verkar i skrivande stund inte ha gjort något officiellt uttalande angående händelsen utöver den ursprungliga Instagramposten.

Det framgår att samtliga artister har varit kontroversiella i amerikanska sammanhang tidigare, bland annat genom att ha kritiserat feminism, medverkat i kontroversiella TV-produktioner samt öppet stötta den förre presidenten.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

🟠 UTRIKES Slovakiens premiärminister Robert Fico, 59, utsattes för ett mordförsök efter ett regeringsmöte idag. Det var när han lämnade Kulturhuset i staden Handlova, nordöst om Bratislava och gick fram för att skaka hand med väntande människor utanför avspärrningar som en ensam gärningsman öppnade eld.

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.