Med 84 nya avlidna i Covid-19 bekräftade har Sverige nu nått 2 021 döda. Totalt har 16 755 personer bekräftats smittade av corona i Sverige hitintills, varav 751 anmälda fall det senaste dygnet. Enligt Folkhälsomyndigheten kommer en fjärdedel av stockholmarna ha smittats tills 1 maj.
Under torsdagens presskonferens kunde Folkhälsomyndigheten visa upp nya siffror sedan en tidigare rapport som kommit under tisdagen fått utstå hård kritik för omfattande felaktigheter. Den nya rapporten visar att dagen med flest smittsamma personer i Stockholms län inträffade den 8 april och att cirka 26 procent av invånarna i Stockholms län beräknas vara eller har varit infekterade den 1 maj.
Det råder dock fortfarande en stor eftersläpning, hela två veckor, över informationen om antalet döda vilket ger en konstant missvisande bild över det verkliga antalet döda per dag.
– Våra register på dödsorsak har två veckors eftersläpning, det kommer information och statistik där vi tittar på inte bara Covid-19 och avlidna utan också dödsorsak i sig, sade Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
På samma vis genomförs inga masstester av misstänkta smittade, utan endast de som söker vård för sina symptom blir testade för coronaviruset SARS-CoV-2. Myndighetens beräkningar har därför en relativt stor felmarginal, men kommer konstant att förbättras i takt med att mer data blir tillgänglig.
Nya siffror ersätter de starkt kritiserade
De nya beräkningarna man presenterade under torsdagen tyder enligt Folkhälsomyndigheten på att det för närvarande går cirka ett bekräftat fall av covid-19 på 75 fall totalt och inte ett per 1 000 som man tidigare felaktigt påstått.
– Men vi skall komma ihåg att detta är en modellering och nödvändigtvis inte en helt korrekt bild av verkligheten och därmed inte hårdfakta. Men det är väldigt användbart verktyg för att kunna dra vissa slutsatser, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog under pressträffen.
Vidare fortsätter man att dagligen trycka på att svenskar skall fortsätta att självmant följa råden om social distansering och om möjligt stanna hemma.
– Det är vårsol, det skönt och fint ute, och det är lätt att få bilden att faran är över. Men så är det inte. Vi får fortfarande signaler från vården att det är tufft. Så vi måste hålla ut med de här åtgärderna.
Några specifika restriktioner över lokalområden, likt det svårt drabbade Stockholm, är i nuläget inget som behövs menar man vidare från Folkhälsomyndighetens håll.
– Det behövs fortsatta restriktioner för att hålla tillbaka. Vi kan inte lätta på dem nu. Det gäller i hela landet. Även om man kanske har haft en mer fördelaktig utveckling hitintills så kan det bero på restriktionerna och då skall vi inte ta bort dem nu. Vi får se hur det utvecklas, om det blir ett extremt läge så kan man kanske tänka sig det, men just nu gäller restriktionerna för hela landet.