Härnadståg och andra äventyr redogörs för på ett målande sätt i våra förfäders berättelser. Sagorna fascinerar än, på bilden en drabbning i en vikingaby i Upplands-Väsby norr om Stockholm, sommaren 2019. Foto: Nya Tider

Bland kungar och krigare – Fornnordiska sagor om härnadståg och krigaröden runt Östersjön

Möt den fruktade krigarkungen Ragnar Lodbrok, den store Oden och följ krigaren Gånge-Rolf till Gårdarike. Det enda ni behöver göra är att slå upp någon av de tre volymerna av Fornnordiska sagor som har getts ut av AlternaMedia i samarbete med Lars Ulwencreutz. Detta samlingsverk är unikt i avseendet att det är den första kompletta samlingen av de nordiska fornaldarsagorna som getts ut på svenska. Fornnordiska Sagor, volym 1-3 kan köpas på alternamedia.se

Oden var en stor krigare, han for vida omkring och underlade sig många riken. Han var så segersäll, att han hade framgång i varje strid, och därav kom det sig, att hans män trodde att han hade segern i sin hand i varje drabbning.

Bildsten, Hammars 1 på Gotland, handlar troligen om en av sagorna. Denna tre meter höga sten från 700-talet visar överst en kvinna mellan två beväpnade män. Enligt en tolkning är det konungadottern Hild som här rövas bort av Heden, en rivaliserande konung till hennes far Högne. Foto Bengt Lundberg, RAÄ

Så berättas det om Oden i Ynglingasagan i Andra samlingen av Fornnordiska sagor. Enligt denna saga var Oden en hövding som dyrkades som en Gud och det är med honom som Ynglinga­sagan börjar, en saga som berättar om flera av sveakungarna som härskade i Svitjod.

Fornaldarsagor definieras i inledningen till första volymen på följande sätt: ”En fornnordisk sagogenre som berättar om hjältar och kungar från folkvandringstid, vendeltid och äldre vikingatid.” Dessa sagor skrevs under 1200- och 1400-talen, men det är först nu som svenska översättningar av dem publicerats i ett större samlingsverk. Inte mindre än fyrtiotre sagor har tryckts i dessa tre samlingsvolymer, men alla har inte översatts av Ulwencreutz och hans medhjälpare. Flera av sagorna översattes nämligen på 1800-talet och under 1900-talets första fyra årtionden. Men flera av sagorna är alltså helt nyöversatta.

Översättarna har valt att behålla de äldre namnen på olika platser, som Gårdarike (Ryssland) och Serkland (Nordafrika och Västasien), men allt förklaras i fotnoter. Fotnoterna utgör för övrigt ett betydande tillägg till vissa sagor, som klargör vissa ord och begrepp, redogör för släktskapsrelationer och ger en historisk kontext.

Levande språk och hårdkokt stil

Fornaldarsagorna, som ingår i Fornnordiska sagor, är fascinerande och stundtals riktigt spännande berättelser. En del av sagorna har dessutom ett mycket levande, målande språk vilket stärker läsupplevelsen. Man kan riktigt se framför sig hur krigarna drabbar samman på land eller till sjöss, hur guldskatter glimmar, se hur Gånge-Rolf strider mot sina motståndare på ett slagfält i Gårdarike och hur Ragnar Lodbroks son Ivar Benlös beslutsamt söker upp kung Ella av Northumbria efter att fadern dödats av denne kung. Mod, lojalitet och svek skildras ingående.

Prakt och rikedomar är inte gratis, vilket sagorna förtäljer. Detalj ur Carl Larssons målning Midvinterblot (1915).

Den hårdkokta stil som är så vanlig i de isländska sagorna förekommer även i några av de här sagorna från våra trakter, särskilt i Jomsvikingarnas Saga. 1800-talsöversättningen av denna saga har redigerats språkligt och även kompletterats med ny­översatta delar. Vad som utmärker denna stil är berättarens objektiva ställningstagande. Berättaren tar nämligen inte ställning för någon karaktär, och sagor som är skrivna i denna stil saknar motpolerna gott och ont samt moraliskt och omoraliskt. Det är upp till läsaren själv att avgöra.

Ett exempel på den här sortens berättande:

Så snart konung Harald sport, att Åke dragit ur landet, lät han rusta ut tio skepp och femhundra man. Han bjöd dem fara åstad och möta Åke, när han vore på hemvägen, samt taga livet av honom och allt hans följe.

Citatet är taget ut Jomsvikingarnas Saga. Observera att berättaren varken hyllar eller fördömer kung Harald för denna handling. Det intressanta med den här sortens berättande är att den kyligt objektiva, konstaterande tonfallet som genomsyrar sagor som den om jomsvikingarna gör att den sagan stundtals blir obehagligare än Sigurds brutala slakt av ormen Fafner.

Dock är det samtidigt så att oavsett om fornaldarsagan man läser är skriven i hårdkokt eller mer inlevelsefull stil har de gemensamt att de är alla svåra att glömma och man minns dem även efter att man slutat läsa. Alla kungar, krigare och kvinnor som skildras ger dessutom intryck trots att de är så enkla, men det beror på att de trots enkelheten ändå framstår som människor av kött och blod som förevigats i de olika texterna. Att litterära figurer inte behöver ha flera olika nyanser och lager för att vara fängslande och intressanta är gestalter som Ragnar Lodbrok och Ivar Benlös bevis på. Man minns dem ändå och är inte helt oberörd när man läser om dem.

En del av vårt nordiska kulturarv

Fornaldarsagorna som samlats och översatts under ledning av Ulwencreutz är mer än bara sagor. De är en del av vårt nordiska kulturarv, men på sätt och vis även vår historia, då minst två oberoende källor styrker Ragnar Lodbroks möjliga existens. Dessutom ger dessa sagor en bild av hur de nordiska folken levde en gång i tiden, samt hur samhället såg ut, vilket bidrar ytterligare till deras historiska betydelse.

Fornaldarsagorna har tidigare inte blivit särskilt uppmärksammade och i stället är det de isländska sagorna som varit populära. Detta trots att Fornaldarsagorna inte sällan har sin handling i Sverige och skildrar forntida svenska hjältekaraktärer, såsom Hjalmar den hugstore (i Hervararsagan), Herröd, Ingvar Vittfarne eller Rolf Götriksson med flera. Fritjof den djärves saga inspirerade Esaias Tegnér att i början av 1820-talet skriva Frithiofs saga.

De har berättats, skrivits ned och tryckts genom århundradena. På så vis har de hållits vid liv och inspirerat generation efter generation. Fornnordiska sagor är ett verk som kan hålla dem vid liv långt in framtiden och rekommenderas till alla. Oavsett om ni är mest intresserade av att ta del av ett nordiskt kulturarv, tittar på Vikings och blivit nyfikna på fornaldarsagan som den serien är inspirerad av eller helt enkelt vill läsa några spännande berättelser om forna tiders kungar och krigare är dessa tre samlingsvolymer definitivt något för er.

Köp Fornnordiska Sagor på alternamedia.se.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Rysk påverkansoperation betalade alternativmediaprofilers löner

Rysk påverkansoperation betalade alternativmediaprofilers löner

🟠 UTRIKES Ett flertal välkända amerikanska alternativmedieprofiler med en konservativ och etablissemangskritisk inriktning vars podcasts och videoklipp når miljontals tittare varje vecka, som Tim Pool, Dave Rubin och Benny Johnson har hamnat i hetluften. Detta efter att ett åtal avslöjat att de arbetar för ett alternativmediaföretag som i sin tur mottagit cirka 100 miljoner kronor från Ryssland – för att sprida rysk propaganda och desinformation.

Elon Musk till storms mot brittiskt förtryck

Elon Musk till storms mot brittiskt förtryck

🟠 – Polischef hotar åtala miljardären för ”terrorbrott” Elon Musk har gått till storms mot Storbritanniens och särskilt premiärminister Keir Starmers dubbla måttstockar efter raskravallerna som inleddes den 29 juli. Den brittiska regeringen har fördömt Musks uttalanden och chefen för Scotland Yard hotar med att begära utlämning av Musk och andra amerikanska medborgare som ”sprider hat” så att de kan åtalas för terrorbrott.

Läs även:

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Löjtnant Per Sterner före värvningen som frivillig (t.v.) och löjtnant Arne Jung efter hemkomsten från fångenskapen. Foto ur boken

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Domedagen inställd – eller?

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Sagoslottet vid Vänern

🟠 HISTORIA Norr om Lidköping ligger Kållandsö. Det är en halvö som sticker ut i Vänern, i Ekens Skärgård närmare bestämt. Längst ut på udden ligger ett strålande vitt sagoslott som ser ut att vara hämtat direkt från en sagobok. Det är Läckö slott. Här kan man besöka utställningar, konserter och operaföreställningar. Rörstrand höll sin stora jubileumsutställning i slottets salar för att fira att man tillverkat porslin i 250 år.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.