Vid det test för coronasmitta där en lång pinne med bomull förs upp i näsan, åsamkades en amerikansk kvinna i 40-årsåldern en skada som fick cerebrospinalvätska att läcka. Denna vätska finns kring hjärna och ryggmärg, och dess funktion är att verka stötdämpande, transportera näringsämnen och avlägsna slaggprodukter.
Skadan upptäcktes efter att kvinnan klagade på rinnande näsa, upprepade kräkningar, samt smak av metall i munnen. Läckaget visade sig bero på kvinnans odiagnostiserade encephalocele, ett tillstånd där skallen inte har vuxit ihop korrekt, vilket kan få delar av hjärnan att tränga ut i form av säckar. I kvinnans fall hade en sådan säck skapats ner mot näsan, och punkterats av den uppförda bomullspinnen. Efter upptäckten kunde läkare åtgärda hennes tillstånd och stoppa läckaget genom att transplantera hudvävnad. Om alltför mycket cerebrospinalvätska läcker ut börjar hjärnan att trycka mot skallens insida, vilket bland annat skapar huvudvärk.
Många menar att risken för liknande skador är liten, men läkaren Jarrett Walsh påpekar i en intervju med nyhetsbyrån AFP att detta fall visar att sjukvården måste följa testrutinerna noggrant. Han tillade att personer som har haft operationer i näsgångarna eller nedre delen av skallen i stället bör testas i munnen.
Kvinnan hade tidigare genomgått ett liknande test på samma sida utan några problem. Själv tror hon att det senare testet möjligen utfördes på ett mindre bra sätt och bomullspinnen fördes upp för långt.
Källa:
https://medicalxpress.com/news/2020-10-covid-brain-fluid-leak-patient.html