<strong>Trafikstockning</strong> vid en kris är ett riskmoment eftersom det är ett ypperligt tillfälle för vägpirater att slå till, speciellt om de har fri körväg i motsatt färdriktning. Foto: Wikipedia

Att överleva på vägen

En katastrof inträffar sällan när man befinner sig på en trygg plats och vid rätt tillfälle. Ofta måste man transportera sig själv och andra till en plats där man kan vänta ut katastrofen, trygg från plundrare, smitta eller andra hot. Det här är en guide till hur man överlever och lyckas föra sig själv och sina nära och kära i säkerhet.

Här är ett exempel: klockan är 10.34 på förmiddagen och du har just fått höra på radion att inbördeskrig brutit ut i landet. Oroligheterna är centrerade i och kring huvudstaden, där du bor. Du – mannen i hushållet – befinner dig exakt tre mil hemifrån på grund av jobb, frun är på jobbet och barnen är på dagis. Den sida som för tillfället har överhanden, en grupp som har kopplingar till Islamska Staten, har börjat ta kontroll över stora delar av staden. De tillfångatar kvinnor som de tänkt belöna sina krigare med och dödar urskillningslöst bland den manliga befolkningen. Vissa tillfrågas om de vill konvertera eller dö, men ofta glöms det bort. Hur ska du agera?

Vilket katastrof- eller krigsscenario det än gäller så kommer alltid den mörka sidan av den mänskliga naturen fram hos många, vilket ofta utgör ett större hot än krisen i sig. Det behöver inte gälla inbördeskrig, det kan gälla nästan vad som helst från vulkanutbrott till pandemi, det finns alltid de som försöker överleva genom att ta från andra och dessa släpper då lätt på moralen. Ett bra exempel på det är en konversation jag hade häromdagen med en person, angående survivalism (överlevnadskunskap). Han resonerade som så att allt man behöver är vapen, ”då kan man ju ta precis vad man vill ha”. Sådana resonemang är numer tyvärr vanligare än många tror.

Hursomhelst så är det din plikt att se till att du och dina nära klarar er. Därför tar du genast bilen och hämtar upp barnen först, sedan frun. Se till att alla stannar där de är, antingen genom att i förväg ha gjort upp en krisplan eller genom kommunikation. Betänk att mobilnätet lär vara överbelastat eller utslaget. Ta del av den krisplan som finns vid det dagis där du har dina barn. Ännu bättre, var en del av ett kooperativ där du själv får vara med och bestämma sådana saker. Mitt mål är att ha krisplaner etablerade för diverse olika scenarion. Om något händer så vet mina närmaste hur de ska agera och var vi ska mötas, vad de ska ta med sig och så vidare. Försök använda fantasin och planera utifrån dina förutsättningar.

Se till att du har en BOB (Bug Out Bag, ”sticka iväg-väska” som vi skrev om i NyT v 11/2014) packad för var och en av hushållets medlemmar, stor som liten som orkar bära en ryggsäck. Det hjälper dem att fokusera. Ge även alla någon sorts uppgift. Om ni har flera barn så kan det bli de äldstas uppgift att se till att de yngre inte springer iväg någonstans.

Människor som i krissituationer uppvisar ett rovbeteende gentemot sina medmänniskor kommer i första hand att ge sig på svaga grupper. Exempelvis grupper med många sjuka, äldre, kvinnor och barn. Se till att kunna maskera kvinnor så att de exempelvis är smutsiga och ser ut som män. Lämplig utstyrsel är overall, smuts, rutig skjorta, mössa eller till och med låtsasskäggstubb. Det senare kan fungera bra om ni bara syns på håll eller åker förbi i en bil, men kommer att ha motsatt verkan ifall kontakt sker på nära håll. Se till att det är en man som kör bilen, inte på grund av att män nödvändigtvis kör bättre utan för att om du blir stannad i en vägspärr så är det föraren som blir tilltalad. Om någon försöker prata med personen i passagerarsätet i första hand, säg då att fönsterhissen är trasig. Förekom dem genom att veva ned just ditt fönster istället. Än bättre, stanna inte om du inte måste. De kan inte ta något från dig och kan inte skada din familj ifall du inte stannar fordonet. Undvik större vägar om kaoset är utbrett eller väldigt våldsamt.

Ifall du tvingas göra stopp för toalettbesök, uppsök i första hand naturen och håll noggrann uppsikt så att ni inte får besök. Gå inte långt från bilen någon av er, håll koll på barn så att de inte börjar leka kurragömma eller något annat påhittigt. Vidare: om det alls går, ge inte intryck av att du har åtråvärt materiel eller ett fordon som kostar mer än en årsinkomst. Om du är bilfantast, vilket många av våra läsare är, så kan du se till att bilen går som en klocka och att du kan köra ifrån det mesta, men att det inte syns på utsidan. Se även till att ha med dig reservbränsle.

Om det alls kan undvikas: stanna inte bilen. Alltifrån vägpirater till främmande milismän kan ofta posera som poliser, militärer, brandmän eller ambulansförare. Vidare kan de för egen materiell vinning gillra fällor för medlidsamma medmänniskor genom att låtsas vara skadade för att sedan omringa de som stannar för att hjälpa, varpå dessa i bästa fall blir av med sitt materiel och i värsta fall blir dödade samtidigt som eventuella kvinnor i gruppen går än värre öden till mötes. Vid en kris ska man inte vara ond och ta av andra, men det är heller inte läge att spela hasard med sin familjs och sina vänners liv. Din plikt är gentemot dem. Se därför till att du bestämmer i akuta situationer och att alla vet precis vad som gäller.

Alla som kan bör lära sig försvar, antingen med händer och fötter, tillhyggen eller annat. Det är ganska billigt – jämfört med att dö – att skicka iväg barnen på luftgevärsskytte, kampsportsträning och/eller att själv ägna sig åt banskytte eller jakt. Bäst av allt är att träna sig mentalt för att prata sig ur situationer eller helt undvika sådana situationer genom att eliminera alla högriskbeteenden.

Viktigast av allt: håll det enkelt. Ni kommer förmodligen inte vara aningslösa om att något var på väg, så se till att ni har pratat ihop er om generella krissituationer. Upprätta en plan och kom ihåg att det finns en viss styrka i antal, om antalet inte är för stort. Upprätta mötesplats(er), se till att vara materiellt förberedda och var säkra på vad målet för er förflyttning är ifall ni ska ge er ut på vägen under kris. Upprätta redan i förväg en optimal färdväg men memorera även hur ni ska ta er dit. Tänk på att människor oftast är problemet, även om människor också kan vara lösningen.

Generellt sett så skulle jag rekommendera att ge sig ut i glesbygden framför att bege sig till städer. Om målet kan rädda er undan många olika typer av katastrofer så är det en fördel.

Packa rätt. Var beredd på att kunna lämna bilen om den blir obrukbar eller vägarna inte är framkomliga. Ryggsäck eller andra väskor som lätt kan bäras är viktiga. Packa lätt, det är viktigare att kunna röra sig snabbt än att ha många prylar med sig. Stillbild ur History Channels program ”After Armageddon”
Packa rätt. Var beredd på att kunna lämna bilen om den blir obrukbar eller vägarna inte är framkomliga. Ryggsäck eller andra väskor som lätt kan bäras är viktiga. Packa lätt, det är viktigare att kunna röra sig snabbt än att ha många prylar med sig. Stillbild ur History Channels program ”After Armageddon”
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Gå på tur i fjäll-topparnas land

Gå på tur i fjäll-topparnas land

🟠 I Norge är det mycket populärt att gå på tur. Det är inte bara Kari och Ola Norman som älskar fjällvärlden. Denna fascinerande natur finns längs hela långa Norge. Ett av de populäraste områdena är nog Jotunheimen i Opplands fylke i Syd­norge, 38 mil från Oslo.

Insektsapokalyps? Skarp varningsklocka!

Insektsapokalyps? Skarp varningsklocka!

🟠 Insekter försvinner i oroande takt över hela världen. Fjärilar, bin, humlor och trollsländor är särskilt utsatta. När insekterna minskar i den här skalan ger det allvarliga ekologiska konsekvenser också för fåglar och andra ryggradsdjur – och inte minst människor. Orsaken är framför allt det moderna jord- och skogsbruket som kommit med artfattiga landskap, utdikning, konstgödning och bekämpningsmedel. Klimatförändringar har bara marginell betydelse.

Det svåraste – andra människor

Det svåraste – andra människor

🟠 Den enskilt viktigaste faktorn som avgör ditt vara eller icke vara vid en omfattande samhällskris eller inbördeskrig är ditt förhållande till andra människor. Se till att bygga goda relationer med andra överlevare redan innan krisen är ett faktum. Detta är andra delen i en serie om överlevnad – första delen hittar du i Nya Tider v. 49/2017.

Ökad naturhänsyn gav fler skogsfåglar

Ökad naturhänsyn gav fler skogsfåglar

🟠 Södra Skogsägarna berättar att fågellivet fått förbättrade livsvillkor sedan skogsbruket modifierat skötselmetoderna. De senaste 20 åren har skogsbrukets naturhänsyn ökat i form av fler träd som lämnas för den biologiska mångfalden, ökad andel lövskog och fler högstubbar. Ett omfattande arbete med naturvård gynnar bland annat skogens fågelliv.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.