Avspänning eller krigshets?

Torsdagen den 2 februari landade Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med en delegation i Ungerns huvudstad Budapest för att diskutera samarbete inom infrastruktur, bankväsende och kärnkraft. Detta ogillas starkt av krigshökarna i Washington, vars taktik går ut på att ”isolera” Ryssland. Deras husorgan Stratfor skriver den 3 februari att Putin valt ut Ungern för att genomföra sin strategi att slå split i Europa, då Ungern är en av de främsta förespråkarna för att lyfta EU:s sanktioner mot Ryssland.

Ja, vilka ska Ryssland annars samarbeta med, om inte de som är de mest positiva till samarbete? Faktum är att Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orbán har mer gemensamt än så. I detta nummer tar vi upp ännu ett exempel på hur Ungern står på sig för att bevara sin nation inför det mångkulturella hotet. Putin å sin sida har flera gånger sagt att han inte förstår hur EU kan driva den migrationspolitik de gör, och i november tog han bladet från munnen angående ett våldtäktsfall i Tyskland. En tioårig pojke hade blivit våldtagen av en irakisk asylsökare, men den tyska domstolen ansåg att på grund av språkförbistringen var det inte bevisat att irakiern förstod att pojken inte ville bli våldtagen, och dömde därför ut ett mycket milt straff. Putin kommenterade det hela:

– Hur tänker de? Är det någon sorts skuldkänslor inför migranterna? Om ett samhälle inte kan försvara sina barn i dag har det ingen morgondag. Det har ingen framtid. Att förlita mig på deras [EU-ländernas] erfarenhet från migrationspolitiken är inte det bästa att göra, om jag ska vara ärlig, sade han i en tv-intervju.
Ryssland är omringat av Nato-styrkor som gjort det tydligt att det är just Ryssland som är fienden, vilket gjort att Putins tal om ”våra partner i väst” låter allt mer ihåligt. Att Moskva då söker samarbeten där det går, för att verka för stärkta band och avspänning är positivt.

I skrivande stund håller Nato en övning i Polen. Vapenskramlet har ökat i intensitet de senaste månaderna och Natos övningar i området har i princip avlöst varandra i snabbt tempo. Just denna övning markerar ankomsten av amerikansk trupp som ska stationeras permanent i Östeuropa, en Europastrategi som USA återupplivar från kalla kriget.
Enligt generallöjtnant Ben Hodges, som är chef för USA:s Europaarmé, ska Polen bli centrum för amerikanska militära operationer i Europa. ”Moskva kommer att förstå budskapet”, sade han till tidskriften Stars and Stripes.

Värt att notera är att beslutet om denna pågående övning togs av förre presidenten Barack Obama och att den nyvalde Donald Trump skickar signaler om avspänning i Europa. Tvärtom kritiserar han krigshetsande senatorer i USA. Den 29 januari tvittrade presidenten till de tidigare presidentkandidaterna John McCain och Lindsey Graham:
”Senatorerna bör fokusera sin energi på ISIS, illegal invandring och gränsskydd istället för att alltid försöka starta tredje världskriget.”

Även från Ungern hörs dessa försonliga tongångar, där utrikesministern Peter Szijjarto redan den 27 januari sade att han inte ser Ryssland som ett hot. Det ligger inte i Rysslands intresse att angripa något Nato-land, menar han.
Vi kan alltså trots allt vapenskrammel skönja en viss avspänning, och om Trump och Putin kan hitta varandra kan det betyda att den ytterst farliga situationen som världen i dag befinner sig i kan desarmeras.

Fler orosmoln finns dock på horisonten. I vår ska Nato hålla storövningen ”Saber Guardian” i Rumänien och Bulgarien, där man ska samverka kring Svarta havet med trupp från Georgien och Ukraina. Totalt ska cirka 30 000 man delta. Ryssland håller sina övningar, bland annat storövningen ”Zapad-2017” (Väst-2017) som anordnas tillsammans med Vitryssland i september. Den råkar sammanfalla med Sveriges Försvarsmaktsövning 2017 ”Aurora”, vilket gör att de båda övande parterna kan komma att möta varandra både i luften och till sjöss.

Sammantaget är spänningen i Europa större än på länge. Vissa hävdar att det är ett farligare läge i dag än under kalla kriget, eftersom Nato uppträder så överlägset och arrogant. De kommande veckorna och månaderna blir avgörande för om Trump tillsammans med Putin kan komma överens om hur man ska desarmera den hotfulla situationen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Världen rustar upp militärt

Världen rustar upp militärt

🟠 UTRIKES Totalt har världens totala militärutgifter ökat med 6,8 procent mellan 2022 och 2023. Totalt spenderades över 2 443 miljarder dollar under förra året. Mest påtaglig är ökningen i Natoländer men å andra sidan ses stora ökningar också i Ryssland och Kina.

Rysk elektronisk krigföring slår ut västerländsk teknik

Rysk elektronisk krigföring slår ut västerländsk teknik

🟠 UTRIKES Det västerländska fokuset på så kallade ”smarta” bomber och artillerigranater har visat sig problematisk under kriget i Ukraina. Allt fler västerländska system ratas nämligen av Ukraina efter att de ryska styrkorna visat sig kapabla att störa ut dem med sin elektroniska krigföring. För Sveriges del är det än mer problematiskt eftersom flera av dessa vapensystem är svenskutvecklade – och används i vårt eget försvar.

Läs även:

Avståndet lever

Avståndet lever

🟠 KRÖNIKA Något roligt med framtidsförutsägelser är hur de ständigt återkommer i nya förklädnader efter att de misslyckats. Så här skrev George Orwell 1944: När jag nyligen läste en hög med ganska ytligt optimistiska ”progressiva” böcker så slogs jag av det automatiska sätt folk fortsätter att upprepa vissa fraser som var på modet innan 1914. Två favoriter är ”avståndets avskaffande” och ”gränsernas försvinnande.” Jag vet inte hur ofta jag stött på yttranden som ”flygplanet och radion har avskaffat avståndet” och ”alla delar av världen är nu ömsesidigt beroende.”

Exemplariskt arbete av polisen – men vad sysslar företagen och domstolen med?

Exemplariskt arbete av polisen – men vad sysslar företagen och domstolen med?

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Så är det dags för ännu ett nummer av vårt magasin: 68 sidor fullspäckade med nyheter, analyser och bilder. Nya Tiders kanske största styrka är att våra artiklar ofta ger läsaren en djupare insyn i större samhällsproblem. En sådan text i veckans nummer rör de zigenare som nyligen dömdes i Malmö tingsrätt för en springnota på 82 000 kronor – och mycket mer. När systemmedier nöjde sig med att skriva en kort och steril notis, kan vi istället ta med läsaren på en läsupplevelse – en häpnadsväckande resa in i en värld där ingen moral existerar.

Råvarubrist för elbilsbatterier

Råvarubrist för elbilsbatterier

🟠 KRÖNIKA Kina kontrollerar världens råvaror för batterier till eldrivna fordon. Enligt analytikern Tim Busch på schweiziska UBS-banken i Söul kommer nu 85-90 procent av alla material i elbilars batterier från Kina eller Kina-kontrollerade källor.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Sagoslottet vid Vänern

🟠 HISTORIA Norr om Lidköping ligger Kållandsö. Det är en halvö som sticker ut i Vänern, i Ekens Skärgård närmare bestämt. Längst ut på udden ligger ett strålande vitt sagoslott som ser ut att vara hämtat direkt från en sagobok. Det är Läckö slott. Här kan man besöka utställningar, konserter och operaföreställningar. Rörstrand höll sin stora jubileumsutställning i slottets salar för att fira att man tillverkat porslin i 250 år.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.