2020-03-07: WHO höjer dödligheten till 3,4 procent
WHO har beslutat att höja den uppskattade dödligheten för Covid-19 till 3,4 procent. Tidigare har organisationen uppgett 2,0 procents dödlighet.
Vanlig säsongsinfluensa har en dödlighet runt 0,1 procent. Till exempel rapporterade Folkhälsomyndigheten för säsongen 2016-2017:
”Proportionen avlidna fall ökar med ökande ålder och varierade mellan 0,05 procent för individer under 40 års ålder och 18 procent för dem mellan 90 och 94 år”.
Myndigheter i Kina angav i januari dödligheten till cirka 17 procent, men har reviderat ner siffrorna i takt med att man fått in ett större statistikunderlag. Den 20 februari rapporterade man en dödlighet på 3,8 procent; 5,8 procent i Wuhan och 0,7 procent i övriga Kina.
Som jämförelse hade SARS en dödighet på 9,6 procent och svininfluensan 0,02 procent. Hälsoexperter varnar dock att en låg dödlighet samtidigt innebär att smittan har större möjlighet att spridas.
Den fruktade Spanska sjukan uppskattas ha en dödlighet på 10-20 procent globalt, men av dem som fick diagnosen och alltså kom under vård dog ”bara” 2,5 procent. Ändå avled mellan 50 och 100 miljoner av den.
2020-03-06: 136 smittade av coronaviruset i Sverige
Antalet smittade i Sverige fortsätter att öka under fredagen. Som under torsdagen har de flesta nya smittotillfällena kommit i Stockholm och med resande från Italien och Iran rapporterar Expressen.
– Precis som tidigare under veckan är fallen kopplade till resa i norra Italien, och enstaka fall är kopplade till resa i Iran, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm till Expressen.
Några fall gäller personer som varit i direkt kontakt med personer som smittats i Italien eller Iran.
Det är blandade åldrar på de som är smittade, men de flesta är vuxna.
– Vi vet att det inte är någon som intensivvårdas, och det är väldigt skönt och betryggande, säger Elda Sparrelid.
Totalt har det tillkommit 21 fall i Stockholm, ett fall i Uppsala, åtta i Värmland och fem fall i Jönköping. Antalet smittade i landet som helhet steg till 136 personer.
UD avråder nu även från resor till de coronadrabbade delarna av norra Italien, efter Folkhälsomyndighetens rekommendation.
– Vi tycker att det är rimligt att man inte reser till Italien om man inte behöver det, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.
2020-03-05: 94 smittade i Sverige – 28 nya fall bara i Stockholm
Antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 fortsätter att öka snabbt. Under torsdagen ökade antalet från 60 till 94. 28 av de nya fallen har tillkommit i Stockholm, bekräftar Region Stockholm i ett pressmeddelande. Man har nu 59 smittade i regionen.
Tre nya fall har även påträffats i Värmland, skriver Region Värmland i ett pressmeddelande.
Totalt har fem fall bekräftats i regionen. Några av dessa har koppling till tidigare fall och har identifierats genom smittspårning.
– Vi har också något fall där vi inleder ny smittspårning omedelbart, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i pressmeddelandet.
Uppsala fick även två nya fall under torsdagen.
Fredrik Sund, verksamhetschef infektionskliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala säger till Expressen:
– Båda fallen gäller personer i medelåldern som besökt norra Italien. Ingen av dem behöver sjukhusvård, utan de är isolerade i sina hem.
I samarbete med infektionskliniken ska nu smittskyddsenheten i Region Uppsala utreda fallen vidare och kartlägga vilka personer som eventuellt kan ha utsatts för smittrisk. Totalt har fyra personer rapporterats från Uppsala.
En person i Gävleborg har även insjuknat efter att först ha testats negativt för coronaviruset.
Fallet i Gävleborg gäller en person som smittats i norra Italien. Personen har provtagits två gånger. Första provet var negativt, men personen blev mer sjuk och då togs nya prover som visade utslag, skriver SVT Nyheter Gävleborg.
2020-03-05: Sju nya smittade i Skåne – totalt 60 smittade i Sverige
Efter att ett nytt fall av viruset SARS-CoV-2 bekräftats i Borås och sju nya fall även konstaterats i Skåne har det totala antalet smittade ökat till 60.
I ett pressmeddelande kommenterar Region Skåne de nya smittade i regionen och skriver att samtliga av de sju fallen har varit på resa i norra Italien och hålls nu isolerade i sina hem för att undvika vidare smittspridning. Ingen av dem har blivit allvarligt sjuk enligt pressmeddelandet som samtidigt hävdar att man inte lämnar ut uppgifter om deras sjukdomstillstånd. Vidare lämnar man inte heller ut uppgifter om deras bostadsorter eller arbetsplatser. Under gårdagen bekräftades ett fall, en man i 25-årsåldern och student i Lund.
Vidare har man bekräftat ett fall i Borås. I det fallet rör det sig även om en person som varit i norra Italien. Personen har provtagits vid Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) i Borås. Personen mår efter omständigheterna väl.
– Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.
Smittade i Sverige fram till lunchtid under torsdagen
1. Kvinna i Jönköping som varit i Kina (31/1) (Är nu symtomfri.)
2. Man i Västra Götaland som varit i norra Italien (26/2)
3. Kvinna i Uppsala som varit i Tyskland (27/2)
4. Person i Västra Götaland som varit i norra Italien (27/2)
5. Person i Västra Götaland som kopplas till nummer 2 (27/2)
6. Person i Västra Götaland som kopplas till nummer 2 (27/2)
7. Kvinna i Stockholm som varit i Iran (27/2)
8. Man i Jönköping som varit i norra Italien (28/2)
9. Kvinna i Uppsala som varit i Iran (28/2)
10. Person i Stockholm som kopplas till nummer 7 (28/2)
11. Person i Stockholm som kopplas till nummer 7 (28/2)
12. Person i Västra Götaland som varit i Iran (29/2)
13. Person i Stockholm som kopplas till nummer 7 (29/2)
14. Person i Västra Götaland som har koppling till fall i regionen (1/3)
15. Person i Stockholm som har varit i norra Italien (2/3)
16. Kvinna i Jönköping som har varit i norra Italien tillsammans med nummer 8 (3/3)
17. Person i Göteborgsområdet som varit i norra Italien tillsammans med 18 och 19. (3/3)
18. Person i Göteborgsområdet som varit i norra Italien tillsammans med 17 och 19. (3/3)
19. Person i Göteborgsområdet som varit i norra Italien tillsammans med 17 och 18. (3/3)
20. Person i Skåne som varit i norra Italien. (3/3).
21. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
22. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
23. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
24. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
25. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
26. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
27. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
28. Person i Stockholm som varit i norra Italien (3/3)
29. Person i Stockholm som är närstående till en person som varit i norra Italien (3/3)
30. Person i Stockholm som varit i Iran (3/3)
31. Person i Västra Götaland som varit i Iran (4/3)
32. Person i Västra Götaland som varit i norra Italien (4/3)
33. Person i Region Skåne som varit i norra Italien (4/3)
34. Person i Region Värmland som varit i norra Italien (4/3)
35. Person i Region Värmland som varit i norra Italien (4/3)
36. Person i Örebro län som varit i norra Italien (4/3)
37-47. Personer i Stockholm som varit i norra Italien (4/3)
48. Person i Stockholm som varit i Iran (4/3)
49-52. Personer i Stockholm som varit i norra Italien (4/3)
53. Person i Borås som rest i norra Italien (5/3)
54-60. Personer i region Skåne som varit i norra Italien (5/3)
2020-03-05: 52 bekräftade fall med coronaviruset i Sverige
Under onsdagskvällen gick Region Stockholm ut med ett pressmeddelande om att det skett en kraftig ökning av antalet smittade i Stockholm. Sexton nya patienter kunde bekräftas bära på coronaviruset, vilket innebär att det totala antalet smittade i regionen nu uppgår till 31 personer. I måndags var antalet smittade i Sverige 15 personer. Totalt har antalet smittade i Sverige nu blivit 52 bekräftade fall – och fler är att vänta.
– Vi följer våra rutiner. Vi tar prov på de patienter som uppfyller de kriterier som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. De smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation. Vi genomför aktiv smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i pressmeddelandet.
Fyra av fallen är dock personer som till synes inte haft kontakt med någon som nyligen befunnit sig i ett av de värst drabbade områdena i norra Italien eller Iran. Dessa fall är nu under utredning och det är ännu oklart hur dessa personer smittats. Risken är att de smittats av någon eller några okända smittspridare som utan att veta om det smittar andra.
– Det här är en situation som vi tar på stort allvar. Eftersom viruset inte funnits tidigare finns det ingen som är immun mot det här viruset. Därmed finns det en risk för att spridningen kan bli bred och drabba många personer. De som är äldre och/eller med andra underliggande sjukdomar som kan få mer allvarliga konsekvenser om de blir smittade, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.
Till och med Folkhälsomyndigheten, som fått utstå omfattande kritik för både sin senfärdighet och sitt nedspelande av riskerna med coronaviruset, har påbörjat arbetet med att förbereda sig för en inhemsk spridning av viruset – utan att säga det i direkta ord. Bland annat meddelade man på onsdagen att myndigheten vill börja testa fler personer med symptom i Sverige utan att de befunnit sig i riskområden, ett beslut som ska ha skett i samråd med andra länder i Norden.
– Bland annat personer med mycket svår lunginflammation där man inte hittar någon annan orsak, då lägger man till en kontroll om det skulle kunna vara det här viruset, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.
I nuläget har man hittat smittade i Uppsala, Stockholm, Göteborg, Jönköping, Lund. Västra Götaland(ospecificerat), Värmland, (ospecificerat) Örebro län (ospecificerat) Skåne (ospecificerat).
2020-03-04: Borgmästare i Texas inför nödläge för att förlänga karantän
En amerikansk borgmästare i delstaten Texas i USA införde måndagen den 2 mars en hälso-nödsituation i staden San Antonio. Borgmästaren Ron Nirenberg vill tvinga de federala myndigheterna att inte släppa ut tidigare passagerare från farsotsfartyget Diamond Princess, vilka tagits till USA. En del av dessa hålls i karantän på den närliggande flygbasen Lackland, strax utanför San Antonio. Detta trots att de tidigare kryssningspassagerarna nu suttit i karantän de 14 dagar de beordrats att göra det. Nirenberg kräver att de förblir inlåsta tills ytterligare test har gjorts på dem.
Borgmästare Nirenberg sade att hans beslut kom efter att en kvinna släpptes från karantän av federala tjänstemän lördagen den 29 februari för att senare testa positiv för coronaviruser SARS-CoV-2, det vill säga efter att hon släppts fri.
Dussintals evakuerade amerikaner från det svårt virusdrabbade kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan, vars myndigheter totalt misslyckades med att upprätta en fungerande karantän på fartyget, skulle denna vecka släppas ur den karantän de runt om i USA har hållits i.
Källa: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-usa-sanantonio-idUSKBN20P36J
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Denna nyhet är värd att uppmärksamma då den påvisar att personer i maktställning äntligen har insett att 14 dagars karantän INTE är tillräckligt, eftersom det finns exempel på asymtomatiska infekterade (som inte har några synbara sjukdomssymptom) som först uppvisar symptom efter 24 eller 27 dygn från att de infekterats med viruset SARS-CoV-2. Därför är minst 4 veckors karantän ett måste för att inte riskera att sådana fall släpps ut bland befolkningen för tidigt. Eftersom de asymptomatiska som bär viruset vare sig hostar eller på något sätt har symptom så gömmer sig viruset i deras lungor, utan att aktivera immunförsvaret, vilket annars skapar slem och symptom. Det finns exempel på infekterade som testat negativt upp till fem(!) gånger, när prover tas i de övre luftvägarna, men när prover tagits från lungorna (vilket är svårt) har viruset likväl funnits där. |
2020-03-04: Sydkorea rapporterar 293 nya fall – presidenten förklarar krig
Sydkorea rapporterar idag 293 nya fall av Covid-19. Sydkorea hade på onsdagen totalt 5 621 fall, varav 27 allvarligt sjuka och 25 kritiska. Hitintills har 34 tillfrisknat och 33 avlidit.
Sydkoreas president Moon Jae-in har nu förklarat ”krig” mot coronaviruset och satt landets myndigheter i dygnet-runt-krisberedskap. Alla tjänstmän har beordrats att göra sitt yttersta i kampen mot viruset. Transparens och proaktiva åtgärder uppmuntras.
Sydkorea har hitintill testat minst 136 000 av sina medborgare, det mest omfattande testprogrammet i världen. Landet har över 1 200 sjukhussängar per etthundratusen invånare, något som kan jämföras med Sveriges 254 per etthundratusen invånare. Sydkorea har därmed nästan fem gånger större sjukhusvårdskapacitet och testar också tusenfaldigt mer än Sverige.
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Sydkorea har valt att agera resolut samt upplysa sina invånare med viktig information, oaktat hur obehaglig eller ”kränkande” den är. Detta i skarp kontrast till länder som Sverige som försöker kompensera för inaktivitet med att lugna sin befolkning. Sydkoreaner får löpande info på sina mobiltelefoner, bland annat om var infekterade befinner sig och platser de besökt. Länder som Nederländerna har istället valt att mörka sådan information, då den kan vara ”kränkande eller rasistiskt”. Dessa länders befolkningar riskerar att få betala ett mycket högt pris för deras regeringars slapphänthet och felprioriteringar. Sydkoreas statistik avviker från andras länders på grund av att de masstestar sin befolkning. Eftersom fallen upptäcks tidigt och i många fall innan de infekterade ens uppvisar symptom, så är siffrorna för allvarligt och kritiskt sjuka samt döda så låga relativt till antalet fall. Detta då det brukar ta 1-2 veckor efter att symptom uppträder till att patienter blir svårare sjuka och kräver intensivvård. Medan Sverige testar mycket få patienter så testar Sydkorea nästan tio tusen per dygn, vilket är skälet till att de har så många rapporterade fall. Länder som Sverige har få fall ENBART för att de testar på tok för få. |
2020-03-04: Britter som isolerar sig själva får sjuklön från dag 1
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelade i dag att man avser att ändra reglerna och ta bort karensdagar. På så vis hoppas man att fler stannar hemma om de känner sig krassliga. I dag har Storbritannien tre dagar utan lön för den som stannar hemma på grund av sjukdom.
– Jag kan i dag meddela att hälsoministern kommer att lägga fram åtgärder som en del av en krislagstiftning, som kommer att möjliggöra sjuklön från den första dagen man är sjuk i stället för från fjärde dagen enligt gällande regler.
Experter varnar dock att många egenföretagare och anställda med alltför låg lån inte får hjälp av den nya lagen.
Källa: https://www.thesun.co.uk/news/11096266/coronavirus-sick-pay-boris-johnson/
2020-03-04: Runt 50 döda i ett enda överfullt bårhus i Iran
En läckt video från Iran som publicerats av BBC visar tiotals döda i liksäckar som ligger på rad i ett lokalt bårhus i staden Qom, som är epicentrum för Irans Covid-19-epidemi. Qom ligger 140 km söder om Teheran och är Irans teologiska centrum, liksom en populär plats för shiamuslimer att vallfärda till.
I videon från ett enda bårhus i en enda stad i Iran ses på mindre än en minut runt 50 döda i korridorer och rum. Iran hade fram till den 3 mars endast rapporterat drygt 70 döda i hela landet.
Iran blev plötsligt och oväntat i februari drabbat av ett utbrott, något som även drabbat även landets ledning. Vice-presidenten, flera ministrar och parlamentsledamöter har insjuknat. En hög rådgivare till landets högste andlige ledare Ali Khamenei och en tidigare ambassadör har också redan avlidit.
https://www.youtube.com/watch?v=BbLLOl7t4zo&t=9s
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Även om kanske inte alla är offer för Covid-19, så är det precis som i Kina en varningssignal när bårhusen plötsligt blir överfulla. Muslimsk sedvänja påbjuder att döda begravs inom ett dygn. Videon tycks inte heller visa kylrum, vilket ytterligare påvisar att det inte handlar om kroppar som legat där länge. Det handlar alltså om en stor och plötslig dödlighet i denna del av Qom. Irans officiella siffror är precis från Kinas långt från de reella talen. Flera med god insyn i Kina har sagt att de är tiotals(!) gånger högre och i Iran är de åtminstone flera gånger högre än rapporterat. Peking har medvetet och kalkylerat underrapporterat. I Irans fall beror det åtminstone delvis på att både sjukvård och politisk ledning överväldigades, så de helt enkelt inte har kunnat rapportera korrekt ens med godaste vilja att göra det. Iran är också ett varnade exempel för omvärlden på hur fort det kan gå från första rapporterade fall, vilket skedde den 19 februari i Iran, till att det är utom kontroll med många döda. I genomsnitt tar det 3 veckor från första bekräftade fall till den första avlidna. Dödstalen växer sedan exponentiellt, långsamt i början och sedan allt snabbare. |
Jag rekommenderar läsarna att se denna video för att fullt ut förstå betydelsen av exponentiell tillväxt: https://www.youtube.com/watch?v=0BSaMH4hINY&t=76s |
2020-03-04: 32 fall av Covid-19 i Sverige
Antalet coronavirusfall i Sverige ökade till 30 sent på tisdagen, inklusive tio nya patienter i Stockholm, innan de ökade igen till 32 på onsdag morgon. Det är den största ökningen under en 24-timmarsperiod i Sverige hitintills har sett.
Folkhälsomyndigheten menar att fallen i Sverige är begränsade till enbart resenärer som kommer från utlandet, och att risken för ett utbrott i Sverige fortsatt bara är ”måttlig”. De framhåller också att ingen av patienterna i Sverige har drabbats av allvarliga symtom av sjukdomen, vilket kan orsaka hosta, feber och i allvarliga fall lunginflammation.
Källa: https://www.thelocal.se/20200304/why-did-swedens-coronavirus-patients-double-from-15-to-30
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Trots denna dramatiska ökning av fall fortsätter Folkhälsomyndigheten och systemmedia att tona ned hotet. Spridning mellan svenskar som inte rest pågår redan och att det inte rapporterats beror enbart på otillräckliga åtgärder, bland annat att alldeles för få testas. Svenska myndigheters extremt slapphänta agerande, där flyg från smitthärdar tillåts och dessa resenärer till och med uppmuntras att gå tillbaka till sina arbetsplatser och skolor (se NyT v.10/2020), kommer straffa sig hårt. Länder som Sydkorea, som agerat föredömligt på många sätt, har ändå överväldigats. Minst fyra av Sydkoreas 33 avlidna har dött till följd av vårdbrist. Sydkorea har nu infört ”triage”, en medicinsk term för att bedöma hur brådskande behandling är när antalet patienter eller skadade är mycket stort och inte alla kan ges vård samtidigt. På vanlig svenska betyder det i många fall att välja vilka som ska få vård och vilka som inte kan ges det i tid och därmed riskerar att avlida. Om Sydkorea med föredömligt förbyggande och informerande arbete redan är i denna situation kan läsaren själv bedöma hur det kommer gå för ett land som Sverige, där myndigheternas agerande återfinns på andra änden av kompetensskalan. |
2020-03-04: Nya fall i Sydamerika
Den 3 mars bekräftade både Argentina och Chile sina första fall av Covid-19. I båda fallen handlar det om patienter som nyligen återvände från resor. En 43-årig infekterad argentinsk man hade återvänt från Italien den 1 mars, medan en 33-årig chilensk man hade tillbringat en månad i Sydostasien. Argentinas hälsominister Gonzalez Garcia berättade att den infekterade hade rest runt till andra länder i Europa, men specificerade inte vilka.
– Vi har identifierat ett första fall. Det är en patient som kommer från Italien, sade Garcia som lade till att patienten också hade ”rest runt i andra delar av Europa”. Hälsoministeren, som påtalade att ”lyckligtvis är fallet inte komplicerat”, sade att Argentina var beredd att ta itu med viruset.
– Det finns länder som har lyckats förhindra spridningen och andra länder som inte har det, påtalade Gonzalez Garcia, som trodde Argentina skulle klara det bra.
Brasilien har tidigare rapporterat två fall.
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Detta är dåliga nyheter för Sydamerika eftersom det nu råder höst i södra hemispären och det innebär att de har hela vintern och den vanliga influensasäsongen framför sig. Om viruset är värmekänsligt och därmed säsongsberoende, som en del tecken tyder på, innebär det att viruset har lång tid på sig att sprida sig i Sydamerika innan våren och värmen kommer där. Det innebär också att det kolliderar med vanliga influensan, vilket ytterligare kommer belasta sjukvården de kommande sex månaderna i södra hemisfären. Att fallet inte är komplicerat betyder inte att det inte kan bli det. Statistik visar att elfe vårddagen på sjukhus är genomsnittstiden för att milda symptom övergår i allvarliga. Elva dagar är också genomsnittstiden för att bli utskriven, då vårdtiden brukar vara 1-2 veckor för de som inte behöver intensivvård. |
2020-03-02: New York-börsen kan tvingas stänga på grund av coronaviruset
New York Stock Exchange (NYSE) förbereder sig för att krisen med coronaviruset kan förvärras. Det kan inkludera en stängning av handelsgolvet i Manhattan, New York.
Amerikanska Fox Business rapporterar att om utbrottet av COVID-19 eskalerar till en global pandemi, som de flesta förväntar sig kommer att ske, är marknader och företag oroade över att handlare och andra anställda inte kommer att kunna arbeta.
Aktier sjönk igen i fredags och gjorde förra veckan till den värsta Wall Street upplevt sedan finanskrisen i oktober 2008. Investerare är nu synbart oroliga för att koronavirusutbrottet kommer att allvarligt skada den globala ekonomin, vilket kan ge oöverskådliga följder för världens befolkning.
Källa: https://www.fox5ny.com/news/nyse-could-close-trading-floor-in-coronavirus-contingency
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Aktiehandel i New York kan verka avlägset eller upplevas vara något som berör endast de rika eller andra aktieägare, men så är inte fallet. En allvarlig ekonomisk recension eller kollaps kommer ha långtgående följder och ytterligare förvärra störningarna av distributionskedjan, vilken är en förutsättning för att gemene man ska kunna få tag på mat, mediciner och andra livsviktiga förnödenheter. |
2020-03-02: 124 ur personalen vid ett enda sjukhus i Kalifornien satta i karantän
I samma takt som allt fler misstänkta patienter dyker upp på sjukhus runtom i USA och Europa drabbas också vårdpersonalen. På sjukhuset UC Davis Medical Center, som ligger i Sacramento i Kalifornien i USA, har nu 36 sjuksköterskor och 88 andra ur sjukvårdspersonalen tvingats till självkarantän. Detta efter att ha kommit i kontakt med landets första coronavirusfall med okänt ursprung.
En ledande tjänsteman i Sacramentos hälsovårdsmyndighet säger att man förväntar sig miljoner med patienter infekterade med Covid-19 i USA i år.
Källa: https://sacramento.cbslocal.com/2020/02/28/coronavirus-medical-staff/
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Att 124 ur vårdpersonalen vid ett enda sjukhus nu är borta i minst två veckor bara för att de var i kontakt med ett enda fall är minst sagt oroväckande och något vi kommer se mer av. Detta innebär att sjukvården i USA och Europa – som redan är dåligt förberedda och saknar ens i närheten av så många vårdplatser som kommer behövas – också måste räkna med ett stort frånfall av vårdpersonal, som kommer bli sjuka, sättas i karantän och nötas ut av den kommande anstormningen. Detta sker samtidigt som köerna nu ringlar långa utanför matbutiker och köpcenter från amerikanska östkusten till dess västkust och Hawaii. |
2020-03-02: 70 procent av asymptomatiska sydkoreaner visade sig ha coronaviruset
I staden Daegu, det sydkoreanska epicentret, hade fram till den 29 februari 1 900 sektmedlemmar av Shincheonji-kyrkan testats för Covid-19. Av dessa uppvisade 1 300 symptom medan 600 var helt symptomfria. 87,5 procent av de 1 300 med symptom testade positivt och 70 procent av de som INTE hade symptom testade också positivt.
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Med tanke på att patienter insjuknar på allvar efter i genomsnitt 11 dagar så är den sista siffran illavarslande. Italien kommer snart att behöva flera hundra intensivvårdsplatser. |
2020-03-01: 239 nya fall i Italien
Italien rapporterar idag 239 nya fall av coronavirus och 8 nya dödsfall, vilka nu totalt uppgår till 1 128 fall och 29 döda. Antalet personer på intensivavdelningar har ökat till 105.
Kommentar från utrikesredaktör Christer Ericsson: Med tanke på att patienter insjuknar på allvar efter i genomsnitt 11 dagar så är den sista siffran illavarslande. Italien kommer snart att behöva flera hundra intensivvårdsplatser. |
2020-02-29: Första dödsfallet i USA
En man i 50-årsåldern blev det första dödsoffret för Covid-19 i USA, uppger amerikanska myndigheter. Mannen uppges ha haft en kronisk sjukdom sedan tidigare.
Det oroväckande är att mannen inte varit utomlands och inte träffat någon som man vet är smittad.
Även en australisk man har avlidit nyligen i sviterna av Covid-19. Han var en av dem som befann sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som sattes i karantän. Han avled denna helg i Perth, Australien.
2020-02-28: Nytt fall av coronavirus från Iran – 12 smittade i Sverige
Enligt Folkhälsomyndigheten är det ytterligare en person i Västra Götaland som rapporterats smittad med coronaviruset som fått namnet SARS-CoV-2.
Det är enligt ett pressmeddelande från Västra Götalands Smittskydd en person som rest från Iran till Göteborg har under lördag den 29 februari bekräftats positiv för Covid-19. (sjukdomen som coronaviruset ger) Personen mår förhållandevis väl och har ingen koppling till övriga identifierade fall i Västra Götaland.
– Att det dyker upp fler fall i vårt område är väntat mot bakgrund av smittspridningen i Kina, Iran, Sydkorea och norra Italien. Det visar att vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade personer, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland, i pressmeddelandet.
Personen har blivit smittad i Iran och tagit kontakt med vården via 1177. Kontaktspårning av närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smitta har påbörjats. Denna kontaktspårning sker enligt den rutin som Europeiska smittskyddsmyndigheten fastställt, där närkontakter kommer att följas under den tid som eventuella symtom skulle kunna uppstå, det vill säga under 14 dagar.
Folkhälsomyndigheten säger att Covid-19-utbrottet i Iran just nu är det mest oroande, mer oroande än det italienska. Men man vill ändå inte stoppa de kontinuerliga direktflygen mellan Iran och Sverige som har en stor invandrad befolkning som ofta flyger mellan länderna.
Än så länge har fem av de tolv fallen smittats i Iran eller av personer som rest till Sverige från Iran.
Antalet smittade i Sverige just nu: 12
* En kvinna i Jönköping (31/1)
* En person i Västra Götaland (26/2)
* En kvinna i Uppsala (27/2)
* Tre personer i Västra Götaland (27/2)
* En kvinna i Stockholm (27/2)
* En man i Jönköping (28/2)
* En kvinna i Uppsala (28/2)
* Två personer i Stockholm (28/2)
* En person i Västra Götaland (29/2)
I hela världen har 85 673 smittats, 39 745 bekräftats friska (46,4 procent) och 2 933 har dött (3,4 procent).
2020-02-28: Fem nya fall av coronaviruset i Sverige
Fem nya fall av coronaviruset har upptäckts i Sverige. Det totala antalet smittade i Sverige har därmed stigit till sju. Tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm har bekräftats smittade av coronaviruset, uppger Folkhälsomyndigheten vars hemsida gick ner direkt efter att nyheten spritts via massmedier på torsdagskvällen på grund av stora mängder besökare.
– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige. Hittills har alla fall av Covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt, via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.
I världen har de flesta fall av Covid-19 konstaterats i Hubei-provinsen i Kina. I dagsläget förekommer viss smittspridning också i vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran.
– Det är mycket viktigt att den som kommer till Sverige från något av dessa områden eller har haft nära kontakt med personer från dessa områden är noga med att hålla sig hemma om man skulle känna sig sjuk. Man skall kontakta vården, och göra det via telefon, säger Britta Björkholm.
Det första fallet i Stockholm bekräftades också av SLL, Region Stockholm. Det rör sig om en kvinna som anlände nyligen från Iran där coronaviruset har spridits och fick vid hemkomsten symtom kopplade till viruset. Efter provtagning står det nu klart att det är Covid-19 som drabbat patienten. Hon får nu behandling vid Huddinges infektionsklinik och mår för tillfället bra.
– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienten får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi nu fått bekräftat är ett fall av en person som smittats utanför Sverige och inte här i Stockholm, säger Per Follin, Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i pressmeddelandet.
Två personer av de tre som smittats i Västra Götaland har varit i kontakt med den man som varit i Italien och som bekräftades smittad i går.
Den tredje person som har bekräftats sjuk i regionen har inte haft någon känd kontakt med det första fallet från i går. Den personen har dock också varit i Italien och anlände till Stockholm den 25 februari med flyg från Milano.
”Kontaktspårning har påbörjats av medresenärer på flyget, som kan ha exponerats för smitta. Dessa personer kommer att kontaktas och vid behov undersökas. Ytterligare kontakter och resvägar utreds”, skriver Region Västra Götaland i ett pressmeddelande.
Folkhälsomyndigheten vidhåller bedömningen risken för smittspridning i Sverige som fortsatt ”låg”.
2020-02-28: Japan stänger alla skolor
Under torsdagen beordrade Japans premiärminister Shinzo Abe samtliga grundskolor, gymnasieskolor och högskolor att hålla stängt från och med helgen.
Över 200 människor i Japan har bekräftats smittade av coronaviruset fram till onsdagen, men man misstänker att mörkertalet är stort. Många smittofall saknar nämligen koppling till tidigare kända fall.
Något som även oroar är att en kvinna i Osaka ska ha friskförklarats från coronaviruset den 1 februari, för att nu, flera veckor senare, ha insjuknat igen. Det visar dels att människor inte får den immunitet läkarna hoppats på efter exponering, dels att människor som klarat sig igenom själva sjukdomen kan börja smitta igen.
Källa: https://www.japantimes.co.jp/news/2020/02/27/national/hokkaido-coronavirus-school/#.XleVXy2ZMyk
2020-02-27: Fäster 1000 gånger bättre än SARS på celler
Det nya coronaviruset har en HIV-liknande mutation som gör att dess förmåga att binda till mänskliga celler kan vara up till tusen gånger starkare än med SARS-viruset. Det visar en ny studie av forskare från Kina och Europa.
SARS (egentligen SARS-CoV) delar cirka 80 procent av sitt genetiska material med coronaviruset, som fått namnet SARS-CoV-2 av forskarna. Själva sjukdomen heter Covid-19.
SARS drabbade cirka 8 000 människor åren 2002-2003, varav cirka 750 avled.
2020-02-27: Inte längre en fråga om, utan när – USA
Den 25 februari höll USA:s Center för smittskydd och förebyggande ett pressmöte, där man meddelade att coronaviruset med största sannolikhet kommer att drabba hela samhället.
– Det är inte längre så mycket längre en fråga om det kommer att hända utan exakt när det kommer att hända, sade Nancy Messonnier, chef för Centret för immunisering och respiratoriska sjukdomar.
Man ber allmänheten att börja förbereda för en pandemi och att ”det här kan bli illa”. Skolor bör överväga att dela upp studenterna i mindre grupper eller helt övergå till internetbaserad fjärrundervisning.
2020-02-27: Saudiarabien stänger gränsen
På grund av oro för pandemin stoppar Saudiarabien alla pilgrimsresor till landet samt turister från länder som har bekräftade fall av smittan, alltså även Sverige. Även besökare från närliggande länder, som normalt kan resa endast mot uppvisande av ID-kort, kommer att stoppas. Saudiska medborgare kommer dock att få återvända hem.
WHO meddelade under onsdagen att antalet nya fall av smittan för första gången var större utanför Kina än inom landet.
2020-02-27: Nytt fall av coronavirus i Sverige
Det andra bekräftade fallet av coronaviruset Covid-19 har nu hittats i Sverige. Det rör sig om en smittad person som varit i norra Italien och som tre dagar efter hemkomst till Sverige insjuknade med feber och luftvägssymptom. Personen uppsökte infektionskliniken och testades enligt rutin. Provet har i dag visat sig vara positivt och personen vårdas nu på infektionskliniken på Sahlgrenska.
Enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen mår personen väl och ligger inne för observation.
Nu pågår en febril spårning av närkontakter och andra personer som kan ha utsatts för smitta för att försöka fastställa om fler personer har smittats med det dödliga viruset. Denna kontaktspårning sker enligt den rutin som Europeiska smittskyddsmyndigheten fastställt, där närkontakter kommer att observeras under den tid som eventuella symtom skulle kunna uppstå, det vill säga under 14 dagar.
Det finns dock flera uppgifter, både från fall i Storbritannien och Kina, där personer som smittats kunnat smitta andra i upp till tre veckor utan att själva visa symtom av virusinfektionen. Det har även visat sig att personer som man menar är friska kan sprida viruset vidare efter att de friskförklarats.
2020-02-27: Coronaviruset sprids från Italien till nya länder
Coronaviruset Covid-19 har drabbat Italien hårt med 374 smittade och 12 dödsfall på kort tid. Men den snabba spridningen har inte bara begränsats till Italien utan flera resenärer från landet har fört viruset vidare. Bland annat har det första fallet i Sydamerika påträffats. En 61-årig man i Brasilien som nyligen återvände från en resa i norra Italien har testats positivt för viruset, skriver BBC. Grekland och Kroatien har vardera ett fall, och båda dessa har även kommit från Italien. Vidare har Österrike två bekräftade fall och Schweiz ett. Även Finland har fått ett till fall nu med en smittad som likt de andra varit i Italien.
Kvinnan som är finländsk uppges vara i arbetsför ålder och hon har fått smittan i norra Italien, i Milano. Helsingfors Universitetssjukhus uppger att kvinnan har feber men att hon mår bra.
– Kvinnan återvände till Finland i söndags och hon kontaktade HUS cirka ett dygn senare, överläkare Asko Järvinen vid HUS till svenska YLE.
Kvinnan skall enligt HUS endast haft nära kontakt, det vill säga kontakt i mer än 15 minuter, med två personer sedan hon kom tillbaka till Finland.
Enligt Järvinen har HUS en god beredskap att vårda coronaviruspatienter.
– Det finns ingen specifik vård för coronaviruset, men kvinnan får bra allmän vård och hon mår bra. Hon skulle inte nödvändigtvis behöva sjukhusvård, men hon hålls där för att smittan inte skall spridas, säger Järvinen.
Folkhälsomyndigheten har höjt nivån vad gäller risk för spridning till hög. Man har framför allt gjort det eftersom svenskar reser mycket och kan smittas utomlands, samt därför att Sverige har en stor invandring från drabbade regioner. Det är även många invandrare som åker på semester i hemlandet vilket också det är ett omfattande problem.
Sverige kommer dock inte införa några åtgärder för att försöka stoppa viruset från att komma in i landet. Istället hoppas man kunna hitta sjuka personer genom att upplysa resande, på flera språk, om att de kan bära på det dödliga viruset.
De senaste officiella siffrorna på virusets spridning och dödlighet är 81 278 smittade, 30 316 friskförklarade (37,3 procent) och 2 770 döda (3,4 procent)
2020-02-26: Officiellt antal smittade ökar långsammare
Officiella siffror för antalet smittade i coronavirus globalt ökar nu endast långsamt. I skrivande stund rapporteras 81 259 ha smittats totalt, varav 33 087 fall fått någon form av avslut: 2 770 döda och 30 317 tillfrisknade. Samtidigt är det tydligt att den officiella statistiken släpar efter markant, då en person oftast först måste bli så pass sjuk att han söker vård, varefter provsvaren dröjer ytterligare någon dag. Man misstänker ett stort mörkertal smittade.
En oroande nyhet är att läkarna misstänker att även personer som tillfrisknat kan fortsätta vara smittspridare.
– Detta är farligt. Var ska man göra av dessa patienter? Du kan inte skicka hem dem, eftersom de fortfarande kan smitta andra, men du kan inte hålla kvar dem på sjukhuset då resurserna är ansträngda, sade chefen för insatsen i Hubei-provinsen, till Southern People Weekly.
2020-02-25: Irans vice hälsominister smittad
Irans vice hälsominister Iraj Harirchi har testats positiv för coronoviruset Covid-19, enligt den statliga presstjänsten ILNA. Han arbetade i främsta linjen för att bekämpa epidemin i landet.
ILNA publicerade idag uppgifter från lokala myndigheter i staden Qom om att 50 personer där dött av coronaviruset, men siffrorna tillbakavisas av hälsoministeriet. Den officiella siffran är 12 döda och 64 smittade. Landets fabriker för tillverkning av skyddsmasker rapporteras ha gått upp i full produktion för att avhjälpa bristen på skyddande masker.
Källa: https://www.ilna.news/
Källa: https://www.rt.com/news/481638-iran-deputy-health-minister-coronavirus/
2020-02-24: Sju döda i Italien och flera nya länder drabbade
Antalet döda i Italien har stigit till sju rapporterar The Guardian och antalet smittade har ökat till 230 enligt de senaste uppgifterna tillgängliga under måndagskvällen. Samtidigt har Coronaviruset Covid-19 kunnat bekräftas i ett flertal nya länder däribland Afghanistan, Bahrain, Kuwait, Irak – samtliga med resande från det hårt drabbade Iran. Andra länder i Mellanöstern som även bekräftat att de har smittade är Israel och Jordanien med vardera ett bekräftat fall.
Nya länder som bekräftat smittade i Sydostasien är Malaysia (22 smittade, varav 18 tillfrisknat), Kambodja (en smittad som senare tillfrisknad) och Filippinerna (3 smittade, varav en avliden och en tillfrisknad).
I Iran råder det stor osäkerhet om det verkliga antalet smittade efter att antalet döda officiellt stigit till 12 och antalet smittade till 61. Samtidigt hävdar den reformvänlige parlamentsledamoten Ahmad Amiriabadi Farahani att dödssiffran är betydligt högre, minst 50 döda personer sedan den 13 februari enligt AP.
Denna högre siffra förnekas av myndigheterna.
– Ingen är kvalificerad att diskutera den här typen av nyheter alls, säger hälsoministeriets talesman Iraj Harirchi enligt AP, och påpekar att ingen riksdagsledamot har tillgång till statistiken.
Från Kina rapporterar man 150 nya dödsfall och 409 nya smittade, vilket innebär att man nu har 77 150 smittade.
Totalt i världen har 79 556 smittade bekräftats. 25 218 har tillfrisknat än så länge, eller 31,7 procent av det totala antalet smittade. 2 628 personer har dött, det vill säga 3,3 procent av det totala antalet smittade, vilket är högre än den officiella dödlighetssiffran på 2 procent som angivits sedan starten av utbrottet.
2020-02-24: Italienare länsar butikerna
Butikshyllorna gapar tomma i Norditalien sedan invånarna börjat hamstra proviant, mediciner, hygienartiklar och andra förnödenheter. Vissa liknar det vid scener ur en apokalyps-film.
🦠This is a supermarket in Milan. Sunday, February 23rd, 7:30pm. Hard to explain #coronavirus #CoronavirusOutbreak #coronavirusitalIa #coronaviruslombardia pic.twitter.com/JfgeXg4gl8
— Lorenzo De Vidovich (@ldv_ldv) February 23, 2020
Källa: https://www.rt.com/news/481542-milan-zombie-apocalypse-coronavirus/
2020-02-23: Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade
Italien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen skriver tidningen Corriere della Sera.
2020-02-22: Äldre man avlider av coronavirus i Italien
En 78-årig man är det första dödsoffret för smittan i Italien, bekräftar hälsominister Roberto Speranza. Åldringen togs in på sjukhus för två veckor sedan i den norditalienska staden Padua.
Samtidigt meddelar myndigheterna att man konstaterat 15 nya fall i Lombardiet och två nya fall i Veneto, där Padua ligger. Det är de första konstaterade fallen av lokal smittöverföring i landet. Ingen av de smittade hade varit i Kina nyligen. Innan det hade landet bara rapporterat tre fall totalt, två kinesiska turister och en man som precis återvänt från Kina.
2020-02-22: Sydkorea rapporterar 87 nya fall
Sydkoreanska hälsomyndigheter rapporterade idag ytterligare 87 nya fall av coronavirus i landet. Totalt är nu 443 bekräftade smittade. De nya fallen har främst konstaterats i en liten kristen organisation samt på ett närliggande sjukhus.
Premiärminister Chung Sye-kyun sade i ett offentligt meddelande att det fortfarande finns hopp om att stoppa smittan om allmänheten hjälper till.
Källa: https://en.yna.co.kr/view/AEN20200222001157320?section=national/national
2020-02-21: I Wuhan planeras 19 nya sjukhus
Kinesiska myndigheter meddelar att man planerar att snabbygga ytterligare 19 nya sjukhus i Wuhan. Redan den 25 februari ska alla akutsjukhus tillsammans erbjuda totalt 30 000 bäddar. Hittills har 13 anläggningar byggs om till temporära sjukhus med totalt 13 348 bäddar. Det totala antalet smittade i Wuhan är 45 346.
Källa: https://www.globaltimes.cn/content/1180377.shtml
2020-02-20: Två smittade av coronaviruset har avlidit i Iran
Det iranska hälsoministeriet bekräftar att två personer har avlidit kort efter att deras testresultat bekräftade att de var smittade med coronaviruset. Det är de första bekräftade dödsfallen i Mellanöstern där än så länge bara ett fåtal bekräftats smittade med det dödliga viruset Covid-19 rapporterar BBC.
Hälsoministeriets talesman Kianush Jahanpour twittrade att personerna som avlidit under behandlingen vid ett sjukhus i staden Qom gjort så på grund av sin ”höga ålder och försvagade immunförsvar”. De skall ha varit iranska medborgare vilket innebär att Covid-19 som nu tagit livet av över 2 000 människor fått sina två första icke-asiatiska offer.
Det har även bekräftats att 25 personer är satta i karantän på samma sjukhus i Qom med misstanke om att även dessa blivit smittade av viruset enligt BBC Persian.
Enligt de senaste uppdateringarna under onsdagen hade 75 236 blivit smittade, 15 090 tillfrisknat och 2 016 dött.
2020-02-18: Sex misstänkta fall av coronavirus i Stockholm
Totalt sex personer har först till sjukhus i Stockholm under morgonen för provtagning då man misstänker att de kan ha drabbats av coronaviruset. Samtliga av personerna har varit i Kina och efter att de kommit hem har de uppvisat symptom rapporterar Aftonbladet.
Enligt uppgifter uppfyller samtliga sex personer de kriterier som krävs för att de skall tas in för provtagning. Bland annat att de har befunnit sig på fastlandet i Kina, och efter hemkomst uppvisat symptom.
– De har förts till infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm till Aftonbladet. Han har i övrigt inte några uppgifter om vilka personerna är.
Hittills har 54 personer i Stockholmsregionen testats för Covid-19 som coronaviruset heter – men ingen av dessa har varit smittade. Till Expressen säger Per Follin att det inte finns någon anledning till oro eftersom han menar på att smittan som spritts till ett 20-tal länder, varav ett flertal i Europa, än så länge bara funnits hos en kvinna i Sverige.
– Det här är ju en smitta i Kina och vi har bara haft ett fall i Sverige. Det finns ingen anledning till oro.
I hela Sverige har 170 personer testats, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Fram till förra veckan gjorde Folkhälsomyndigheten alla provanalyser av Covid-19 centralt, men i Göteborgsområdet har man nu börjat göra egna analyser.
Provsvaren på de sex personerna väntas komma under eftermiddagen.
Covid-19 har enligt de senaste siffrorna på tisdagen smittat 73 437 personer. 13 137 har tillfrisknat och 1 875 har dött.
2020-02-17: Kina förbjuder medborgarna att lämna sina hem
I ett försök att minska spridningen av det dödliga coronaviruset som fått namnet Covid-19 inför nu de kinesiska myndigheterna hårda åtgärder i flera städer i Hubei-provinsen. Den mest påtagliga är att man nu inför förbud för medborgarna att lämna sina hem, rapporterar South China Morning Post.
Efter ett par dagar med fallande antal av nyinfekterade i det kinesiska viruset har antalet smittade åter börjat stiga, med drygt 2 000 nya smittade i Kina under måndagen. Som en följd av detta har de kinesiska myndigheterna beslutat sig för att införa ännu hårdare åtgärder i ett försök att begränsa spridningen av viruset. De nya reglerna innebär att bara en medlem i hushållet ges tillåtelse att gå ut ur hemmet en gång var tredje dag för att köpa förnödenheter. Behöver man lämna sitt hem, även vid nödfall eller graviditet, måste man ansöka om tillstånd av de lokala myndigheterna. Brott mot de nya och hårda reglerna innebär att man sätts i påtvingad karantän i tio dagar.
Den nytillsatta provinsledaren i Hubei-provinsen, Ying Yong, som även är det kinesiska kommunistpartiets högsta lokala representant, menar att detta, tillsammans med flera andra ”krigstidsåtgärder”, är nödvändiga för att motverka spridningen av viruset, enligt ett offentligt pressmeddelande. Man erkände att trots de extrema åtgärderna så är kampen fylld med motgångar, bland annat har sex städer i regionen nu över 1 000 fall av viruset och trots alla åtgärder tillkommer det hela tiden nya fall.
”Vi måste förstå allvaret och komplexiteten i smittspridningskontrollen, som står vid ett kritiskt ögonblick. Andra städer och områden är också viktiga slagfält. De är också nödvändiga”, sade Ying enligt Hubei Daily.
Totalt har 71 442 smittats, 11 390 blivit friskförklarade och 1 775 dött till följd av Covid-19 fram till i måndags, enligt officiell statistik.
2020-02-15: Första dödsfallet av coronaviruset i Europa
En 80-årig kinesisk turist har avlidit på sjukhus i Frankrike den 15 februari. Det är det första dödsfallet utanför i Europa, uppger den franska hälsoministern Agnès Buzyn i ett pressmöte.
Den kinesiske turisten har varit inlagd på sjukhus i Frankrike sedan slutet av januari efter att ha konstaterats bära på viruset. Endast tre tidigare dödsfall har konstaterats utanför Kina: På Filippinerna, i Hong Kong och i Japan.
Ministern sade att hälsoläget för patienten på Bichat-sjukhuset i Paris hade ”kraftigt försämrats och han hade varit i ett kritiskt tillstånd sedan flera dagar” och tillade att hon fick beskedet i fredags.
Totalt har elva fall konstaterats i Frankrike, av dessa är sex patienter fortfarande inlagda. Fyra personer är numera friska och har skrivits ut från sjukhuset. De återstående fallen uppges vara utom fara, huvuddelen är fem brittiska turister som påträffades i de franska Alperna.
2020-02-14: Första bekräftade fallet av coronaviruset i Afrika
Enligt nyhetsbyrån CNA har en person i Egypten bekräftats bära på coronaviruset. Den smittade är inte egyptisk medborgare, men myndigheterna har inte velat berätta från vilket land den smittade kommer. Ett stort problem är dock att antalet laboratorier i Afrika som har förmåga att testa efter dödliga viruset är mycket begränsat. I början av förra veckan fanns det bara två laboratorier i Afrika som hade möjlighet att analysera prover på det dödliga viruset – i Senegal och i Sydafrika. Men en vecka senare var laboratorier i gång i även i Ghana, Madagaskar, Nigeria och Sierra Leone och Egypten tack vare internationellt bistånd. Afrikas bristande sjukvårdskontroller, informationsspridning och korruption tillsammans med en stor mängd kinesiska gästarbetare innebär dock att risken för att viruset redan fått fäste samt sprids utan upptäckt är stor.
2020-02-14: Tusentals kinesiska sjukvårdare smittade – sex döda
De kinesiska myndigheterna har bekräftat att ett stort antal av deras sjukvårdspersonal, inklusive läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal, blivit smittade av coronaviruset – trots att de använder skyddsutrustning skriver CNN.
1 716 sjukvårdare har bekräftats smittade och sex av dessa har dessutom avlidit till följd av virusinfektion. Nästan 90 procent av de smittade och döda sjukvårdarna kommer från den värst drabbade provinsen, Hubei. Detta innebär även att provinsens förmåga att hantera utbrottet förminskas. På ett av de större sjukhusen i Wuhan har 130 i personalstyrkan på 500 smittats.
Under lördagen hade 64 466 bekräftade fall av smittade personer påträffats. 1 491 har avlidit och 7 171 har återhämtat sig.
2020-02-13: Även sjuka kan ge negativa provsvar i flera dagar
Kinesiska tidningar rapporterar om en kvinna i Tianjin, som började uppvisa sjukdomssymtom den 25 januari. Hon testades för coronavirus den 5, 8 och 10 februari, men alla provsvaren var negativa. Först den 12 februari bekräftade ett prov att det var coronoavirus hon smittats av.
There are a number of cases in which people with coronavirus initially test negative. In Tianjin, health officials say a woman developed symptoms on January 25. Her tests on Feb. 5, 8, and 10 came back as negative. The test on Feb. 12 was positive for coronavirus.
— BNO Newsroom (@BNODesk) February 13, 2020
2020-02-13: Dödligheten kan vara uppåt 18 procent
Det är svårt att beräkna dödligheten då de allra flesta av de totalt 60 347 kända fallen (13 februari) fortfarande är sjuka. Man vet alltså inte om de kommer att tillfriskna eller dö. Av de 7 431 fallen globalt där utgången nu är känd har 1 369 avlidit och 6 122 frisknat. Det ger en dödlighet på 18 procent.
Malaysias hälsominister, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, kallar andelen av de som tillfrisknat i relation till antalet smittade ”hög”.
Officiella uppgifter gör gällande att dödligheten är 2,3 procent, avsevärt lägre än till exempel 9,6 procent för SARS.
Vissa uppskattningar av dödligheten som cirkulerar bygger på antalet dödsfall i relation till antalet smittade. Swiss Medical Weekly varnar för att detta sätt kan vara missvisande ”med flera storleksordningar”:
At present, it is tempting to estimate the case fatality rate by dividing the number of known deaths by the number of confirmed cases. The resulting number, however, does not represent the true case fatality rate and might be off by orders of magnitude.
https://smw.ch/article/doi/smw.2020.20203
https://www.nst.com.my/news/nation/2020/02/564841/minister-coronavirus-recovery-rate-high
https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2020/02/12/coronavirus-cases-being-counted-differently-china-and-death-tolls-have-spiked/4744905002/
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
2020-02-11: Coronaviruset farligare för kineser och särskilt män
En kontroversiell kinesisk studie lägger fram teorin om att coronaviruset är farligare för asiater och speciellt asiatiska män än för andra befolkningsgrupper som européer och afrikaner.
https://nyatider.se/coronaviruset-farligare-for-asiater-an-for-europeer/
2020-02-11: 60-80 procent av världens befolkning kan smittas
Hongkongs ledande epidemiolog, professor Gabriel Leung, uppskattar att 60-80 procent av världens befolkning kan komma att smittas med coronaviruset. Uppskattningen bygger på en annan gissning, nämligen att varje infekterad person i sin tur smittar i genomsnitt 2,5 andra. Även med en dödlighet på 2 procent, som är WHO uppskattning från den 29 januari, skulle det betyda 156 miljoner döda.
WHO tonar ner risken med smittan, vilket resulterat i att det på sociala medier spridits teorier om att man på ledande nivå redan vet att karantänåtgärder är meningslösa då smittan är alltför spridd bland befolkningen. Man fokuserar i stället på att minska den skada smittan får på världsekonomin och som förvärras av meningslös karantän av hela städer och nedstängning av fabriker – de som kommer att dö kommer dö ändå.
https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/coronavirus-expert-warns-infection-could-reach-60-of-worlds-population
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/who-audio-script-ncov-rresser-unog-29jan2020.pdf?sfvrsn=a7158807_4
2020-02-08: Hälften av alla smittas från personer utan symtom
En japansk studie visar att minst varannan smittöverföring person till person sker utan att den som smittar ännu börjat uppvisa några symptom på sjukdom.
WHO hävdar i sin rapport från den 1 februari att ”Asymptomatic #2019nCoV infection may be rare” och ”transmission from asymptomatic cases is likely not a major driver of transmission”.
2020-02-08: Andra sjukhuset byggt i Wuhan
Det andra akutsjukhuset står klart i Wuhan, det byggdes mellan den 27 januari och 6 februari. Det har 1600 bäddar och ett speciellt filter för ventilationen som ska stoppa viruset från att spridas. Oro finns för att det blir av en interneringsanläggning med soldater utanför än ett faktiskt sjukhus.
2020-02-07: Läkaren som varnade för viruset avlider
Doktor Li Wenliang, 34, dör av smittan på ett sjukhus i Wuhan. Detta fem veckor efter att ha straffats av kinesiska myndigheter för att ha varnat för utbrottet.
2020-02-04: Sjukhuset färdigbyggt
Kina färdigställer ett akutsjukhus för smittade på bara nio dagar. Det började byggas den 25 januari och stod klart för att ta emot patienter den 2 februari.