Donald Trump valdes med stor majoritet och verkar nu vara mer inställd på att faktiskt leverera. Stillbild: CNN

De kommer att ingå i regeringen

– Flera överraskningar när Trump väljer att omge sig med mer lojala – och radikala – rådgivare än sist
Donald Trumps utnämningar hittills signalerar enligt de flesta bedömare framför allt en vilja att hitta lojala medarbetare, vilket enligt kritiker varit viktigare än kompetens. Att döma av Trumps tidigare erfarenheter som president är det dock en förutsättning för att han ska kunna genomdriva sin politik. Flera utnämningar förvånar dock även hans anhängare – och då på ett positivt sätt.

Robert F Kennedy Jr satt kort före valet i ett offent­ligt samtal med den tidiga­re demokraten Tulsi Gab­bard. Enligt Kennedy har Trump berättat att förra gången han blev vald till president saknade han erfarenhet av att regera. Han om­gavs snabbt av rådgivare och lobby­ister som övertygade honom att han måste utse kompetenta och erfarna tjänstemän till sin regering.

Resultatet är välkänt: Trump ut­såg tjänstemän som var lojala till den djupa staten, eller helt enkelt till status quo, och inte ville genomdriva de förändringar han utlovat – allra minst att ”rensa upp i träsket” som de själva var en del av. Upprepade gånger fick han sina planer sabote­rade av sina egna tjänstemän och regeringsmedlemmar som försökte hindra honom från att uppfylla sina vallöften. Hans kärnväljare fick se sig svikna då det blev nya robotattacker mot Syrien istället för att hämta hem trupperna och postera dem vid den egna gränsen; halvmesyrer istället för murbyggen och deportering av il­legala invandrare.

Kamala Harris led ett svidande nederlag och hanterade dessutom förlusten dåligt. Under valnatten samlades hennes anhängare för vad de trodde skulle vara ett segertal vid hennes gamla universitet Howard University, men när det stod klart att hon inte vunnit ställde hon in talet och gjorde sig oanträffbar medan skarorna av besvikna anhängare började droppa av. Stillbild: CNN

 

Många av Trumps väljare ser det därför som rationellt och nödvändigt att prioritera lojalitet.

Sedan 2020 har Trump byggt upp ett allt starkare stöd inom det repu­blikanska partiet för sin politik. Till slut har han även börjat vinna över den mäktiga IT-branschen, som länge varit liberal och politiskt korrekt, till sin sida. Framför allt i invandrings­frågan har partiet efter många års reträtter hårdnat och slutat låta sig hunsas av Demokraterna och smyg­liberaler i de egna leden. I retoriken, åtminstone. Nu återstår att se hur mycket allvar det blir av planerna på att deportera elva – somliga säger femton – miljoner illegala invand­rare. Samt andra viktiga vallöften: Att upprätta handelshinder som gör att amerikanska industrier stannar i USA och helst flyttar hem från Kina. Att inte starta krig eller interventio­ner för att uppnå ”regimskiften” i länder man inte gillar, än mindre för att sprida ”demokrati” och ”väs­terländska värderingar” till länder som inte vill ha dem. Att sluta elda på kriget i Ukraina. Och kanske rentav göra allvar av att ”dränera träsket”, att få bort de nedgrävda byråkrater, jurister och tjänstemän som håller kvar landet på samma dåliga kurs oavsett vem som är president.

Donald Trump ska fram till sitt till­träde den 20 januari 2025 utnämna inte bara de personer som ska ingå i regeringen, utan totalt 4 000 tjänstemän till de poster som tillsätts poli­tiskt. 1 200 av dessa måste sedan be­kräftas av senaten.

Republikanerna (rött) vann en jordskredsseger och erövrade inte bara presidentposten, utan fick även majoritet i senaten och representanthuset. Stillbild: MSNBC

 

Ett sådant arbete kräver ett team, och Trumps övergångsteam uppges till stor del bestå av företagsledare men även av politiker och tjänste­män från tidigare regeringar. Får man tro RFK Jr, som själv ingår i tea­met, rymmer det många ideologiska viljor, varav inte alla är överens med honom och Tulsi Gabbard (anti-in­terventionistiska och systemkritiska populister). Men en sak är unik:

– Det finns inga bolagslobbyister i övergångsteamet. Och vanligtvis består det till hundra procent av bo­lagslobbyister. Så detta är väldigt, väldigt annorlunda, och det ger mig mycket hopp om att denna regering ska bli annorlunda än någon reger­ing vi hittills har sett.

Vilka som ingår i övergångstea­met är inte offentligt och vi avstår från att redogöra för gissningar. Ut­nämningarna är däremot offentliga, och vi har valt ut några av de som är intressanta i antingen positiv eller negativ bemärkelse utifrån ett sys­temkritiskt, nationalistiskt, invandringskritiskt eller bara allmängiltigt perspektiv.

Utrikesminister: Marco Rubio

Senator från Florida som avvikit allt mer från den typiska neokonserva­tiva linjen. Dels har han markerat avstånd från militära interventioner där syftet är att sprida ”demokrati” och ”västerländska värderingar” till andra länder, dels gjort klart att det är viktigare att sätta stopp för den illegala invandringen än att blanda sig i andra länders affärer. Enkelt ut­tryckt är Rubio fortfarande en hök men ses snarare som neo-reaganit än neokonservativ, och en pålitlig anhängare till Trumps MAGA-politik. Krigsmotståndare inom vänstern är mer skeptiska och ser honom fortfa­rande som en krigshetsare.

Marco Rubio. Stillbild: CNN

 

Justitieminister: Matt Gaetz

Tidigare medlem av representant­huset från Florida. Utnämningen av Gaetz till justitieminister har sänt chockvågor genom det liberala eta­blissemanget, de mer moderata de­larna av det republikanska partiet, samt judiska intressegrupper. Vän­sterliberala New York Times liknar utnämningen vid att sätta en ”bomb­kastare” som chef för Justitiedeparte­mentet.

Matt Gaetz. Stillbild: NBC News

 

Gaetz är känd för att aggressivt ställa motståndare mot väggen och sällan backa. Han har velat dra de­mokratiska politiker inför rätta för att ha ljugit för kongressen i syfte att sprida konspirationsteorin om ”rysk samverkan” med Donald Trump. I oktober 2023 drev han fram avsätt­ningen av representanthusets tal­man Kevin McCarthy (R) efter att ha pekat ut denne som ”produkten av ett korrumperat system som belö­nar människor som tar emot stora summor pengar från särintressen”. I september 2021 pekade han på att det pågår ett folkutbyte där amerika­ner ersätts av icke-amerikaner och när den judiska lobbygruppen ADL kallade detta en ”konspirationsteori” svarade han med att peka ut ADL som en rasistisk organisation (vilket även Elon Musk gjort). Tidigare i år var han en av få republikaner som röstade emot den så kallade Antisemitism Awareness Act, ett lagför­slag som praktiskt taget kriminalise­rar kritik av både judar och Israel (se ”USA på väg att olagligförklara kritik mot judar” i e-NyT nr.42/2024.

Trump skriver på X att han hoppas att Gaetz ska ”rensa ut den systema­tiska korruptionen på Justitiedepar­tementet och återföra departementet till sin verkliga uppgift att bekämpa brottsligheten och upprätthålla vår demokrati och konstitution”.

Gaetz antas vara den utnämning som är mest sannolik att blockeras av senaten genom att vissa republi­kaner gör gemensam sak med Demo­kraterna för att stoppa den.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.