Berättelsen som gav upphov till motivet jungfru Marias tempelgång finns i Jakobs protevangelium. Målning av Giotto di Bondone, daterad mellan 1303-1305. Foto: Wikimedia Commons/José Luiz.

Den viktiga apokryfen

HISTORIA
Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Det finns två bildmotiv som var populära under medeltiden och renässansen i Europa. Det första visar en man och en kvinna som möts vid en port och det andra en flicka som förs till ett tempel. Mannen, kvinnan och flickan är dock inte vilka individer som helst. Mannen och kvinnan är Joakim och Anna och flickan deras dotter som inte är någon annan än jungfru Maria.

Det var en ängel som berättade för Anna att hon var havande och ängelns besök var också ett populärt motiv.

Ängelns besök hos Anna är kanske inte lika berömt som det änglabesök som jungfru Maria fick, men inte desto mindre var detta motiv inte ovanligt under medeltiden och renässansen. Målning av Meister der Darbringungen, daterad cirka 1430. Källa: Wikimedia Commons

 

Hur vet man då detta och varifrån kommer dessa bildmotiv? Namnen Joakim och Anna samt berättelsen om att Maria sändes av sina föräldrar till templet i Jerusalem av anledningen att hon blivit lovad åt Gud före sin födelse finner man i den kristna apokryfen Jakobs protevangelium. 21 av denna apokryfs 25 kapitel skrevs vid 100-talets mitt. Kapitel 22-25 kan däremot dateras till 200-talet.

Författaren till denna apokryf har trotts vara Jesu släkting (styvbror eller kusin), Jakob den rättfärdige, men han blev dödad år 62.

Kanon, apokryfer och legender

Apokryf kommer av det grekiska ordet απόκρυφος som, bland annat, betyder ”dold” eller ”undangömd”. De apokryfiska skrifterna tillhör inte Bibelns kanon. Ordet kanon kommer av grekiskans κανών, som betyder måttstock. Syftet med litterär kanon är att skapa en avgränsning.

Kristendomens betydelse ska inte underskattas, då det inte är en slump att den globalism som i dag fortsätter att förstöra både Sverige och övriga västvärlden fick fäste efter att denna religion började försvagas.

Den kristna konsten och berättartraditionen har också varit mycket viktig, särskilt för de som varken var läs- och skrivkunniga eller ens ägde en Bibel. Att ha en Bibel i sin ägo har nämligen inte alltid varit en självklarhet. Inte ens bland kristna.

Kristendomens konststilar och berättartraditioner var en viktig del av Europas utvecklig samt är i dag delar av vårt kulturarv. De kristna apokryferna och helgonlegenderna präglade den europeiska och nordiska konsten i högre grad än vad de fyra kanoniska evangelierna i Nya testamentet gjorde. Faktum är att än i dag präglar dessa legender, traditioner och apokryfiska berättelser filmer, romaner och dikter om Jesus och hans tid, vilket visar hur stark den folkliga kristna tron är. Man kan nämligen tala om två former av kristen tro: en kyrklig och en folklig. Båda är – och har varit – betydelsefulla på olika sätt och det är möjligt att se den folkliga tron som ett komplement till den kyrkliga.

Men hur är det då med kanon och protestanternas princip sola scriptura, som på svenska betyder skriften allena?

Kyrkan och dess olika traditioner dock är äldre än några av Bibelns skrifter. Berättelserna fördes dessutom först vidare muntligt av olika individer innan de skrevs ned. Traditionerna är fungerande komplement till Bibeln och det finns dessutom skrifter som ger stöd åt traditionen. Nutida arkeologiska rön visar även att kyrkans tradition att Maria Magdalena, Maria från Betania samt den namnlösa synderskan i Lukasevangeliets sjunde kapitel är en och samma kvinna stämmer. Därför ska man nog inte avfärda berättartraditioner så snabbt.

Ett allvarligare bekymmer är snarare att Martin Luther bestämde att de gammaltestamentliga skrifter som skrivits på grekiska samt inte passade hans egen uppfattning av tron inte var lika viktiga som andra. Vem gav honom den befogenheten? Dessutom saknas dessa skrifter i flera protestantiska biblar.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Att finna historia i Bibeln

Att finna historia i Bibeln

🟠 HISTORIA Innehållet i Bibeln är inte som många tror. Den innehåller allt från poesi till lagar. I Bibeln kan man även finna historiska personer och historiska händelser. De olika författarna till böckerna i Gamla testamentet och Nya testamentet skrev ned upplevelser av historiska händelser och insamlade vittnesmål. Med andra ord: vad de såg, vad de hörde men även hur de tänkte och vad de kände.

Läs även:

Den största stenåldersgraven i Halland

Den största stenåldersgraven i Halland

🟠 HISTORIA I Snöstorps socken, som är belägen öster om Halmstad, kan den som besöker Halland finna detta landskaps största gånggrift. Gånggrifter är vad stenkammargravarna från stenåldern är kända som. Denna stenkammargrav är känd som Tolarpsgraven och Tolarps gånggrift.

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Den röda granitön i sundet

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.