Economic Freedom Fighters, EFF, deltog i sitt första val och fick 6,4 procent av rösterna. Hur påverkar detta sydafrikansk politik? Kommer de att få något inflytande?
Economic Freedom Fighters hävdar att de är ”det sanna ANC”, genom att de följer de socialist-kommunistiska principerna från 1955 års Freedom Charter. Detta dokument upprättades av Rusty Bernstein från det sydafrikanska kommunistpartiet. Dokumentet stipulerade om nationalisering av all jordbruksmark och kollektivisering av jordbruket som i Sovjetunionen på 1930-talet.
Den effekt EFF har är att det driver allt i Sydafrika längre vänsterut. För att inte förlora röster till vänstern är ANC-SACP-alliansen nu tvungen att införa fler radikala socialistförslag, såsom landreform och nationalisering av jordbruks- och andra fastigheter. Allt som allt är detta inte positivt för Sydafrika.
EFF åtnjuter stor täckning i etablerad media, så deras inflytande och stöd kommer att öka. Media, både här och utomlands, har alltid fascinerats av idén om en stor, radikal revolution i Sydafrika som skulle innebära slutet för den vita befolkningen, så de ser EFF som den potentiella aktören för att fullborda den berättelsen.
Om Julius Malema skulle få mer inflytande i sydafrikansk politik, hur skulle detta påverka den afrikandiska minoriteten?
Naturligtvis skulle detta vara väldigt dåligt för den vita befolkningen. Han är en svart nationalist som betraktar vita som ”bosättare” i Sydafrika, trots att de funnits i detta land i 360 år, längre än vissa svarta stammar, längre än indierna, kineserna etc.
I en TV-intervju har Malema sagt att han är ”marxist-leninist”. Han beundrar dessutom Zimbabwes president Robert Mugabe, som har konfiskerat nästan alla tillgångar som ägdes av vita i det landet. Så om det någonsin blir en EFF-regering i Sydafrika kommer det att betyda slutet för Sydafrika så som vi i dag känner det. Landet skulle kastas in i en ekonomisk och etnisk kris från vilken den kanske aldrig hämtar sig, som Zimbabwe.
“Men vi kan också processa internationellt gällande den diskriminering och det våld som vi får utstå under den nuvarande regeringen.”
Mångkulturella Democratic Alliance hävdar att man är ett parti som ser efter ”allas intressen”, inklusive afrikandernas. Skulle du hålla med om det?
Jag betvivlar det i hög grad. Vi såg ju nyss hur Democratic Alliance har manövrerat sig in i ANC-politikens kölvatten. I de tre viktigaste frågorna i Sydafrika så håller de faktiskt med ANC-regeringen. Dessa frågor är: positiv särbehandling, landreform och namnbyten.
DA håller med om att vita måste hållas borta från arbeten i både den privata sektorn och i regeringen genom raskvoter. De stödjer också nationaliseringen eller rättare sagt konfiskeringen av mark som ägs av vita. För det tredje har DA bytt namn på en rad historiska afrikandergator i Kapstaden, som de styr. Ytterst vill både DA och ANC etniskt rensa ut afrikandernas historia och namn från Sydafrika, inklusive namn på gator, samhällen och städer.
Du är själv aktiv i ett politiskt parti. Kan du berätta om det?
Jag blev involverad i ett parti vid namn Front National, samma namn som det franska partiet. Men vi fick bara 5 000 röster i valet och därför förlorade vi vår deposition. De flesta väljare röstar på partier med väldigt tydliga ”varumärken” och som får mest publicitet. Enligt en undersökning är det bara en procent av väljarna som verkligen läser programmet för det parti de röstar på! Så de flesta av våra potentiella väljare röstade på DA baserat på deras starka varumärke och bättre mediatäckning.
I dag är jag väldigt pessimistisk gällande någon som helst förändring i Sydafrika genom parlamentariska val. Jag tycker att vi bör använda andra metoder, såsom protester eller domstolsärenden. Domstolarna fungerar ännu rätt bra även om regeringen har tillämpat positiv särbehandling där också. Vi kan också processa internationellt gällande den diskriminering och det våld som vi får utstå under den nuvarande regeringen.
Har Sydafrika förändrats något sedan Nelson Mandelas död? Vi har läst om ett ökande antal farmattacker sedan han avled förra året.
Ja, jag tror att attityderna har hårdnat sedan Mandelas död. Och du har rätt, mord på farmare och våld ökar generellt. Enligt rapporter vi får har dessutom Kapstaden blivit väldigt våldsamt och anarkistiskt, med väpnade inbrott som sker hela tiden. Vissa av offren tror att polisen och de kriminella agerar i samförstånd.
Med detta i minne kunde man tro att det nu skulle ha skett några afrikanderuppror eller någon stark proteströrelse. Men folk lider ännu av en känsla av nederlag och de är rädda för att utmana den liberala, politiskt korrekta ideologin som på andra håll råder i västvärlden. Likt självplågare accepterar de allt detta och försöker få saker att gå ihop på det individuella planet, med hoppet att de inte ska bli nästa offer.