NyT: Tror du att EU kommer att utvidgas, som Ursula von der Leyen och de svenska samt finska politikerna hoppas på?
– Jag tror att det kommer att ske en process av utvidgning men det är väldigt svårt att se hur snabbt den skulle gå och hur den kommer att gå till. Dels beror det på hur EU agerar, men det beror också på utvecklingen i de länderna som nu är på väg in i EU. Kommer de fortfarande vilja göra de reformer som krävs? Sedan finns det en stor osäkerhetsfaktor genom att kriget fortfarande pågår i Ukraina.
NyT: Det nämndes idag Ukraina, Moldavien, Georgien, och det har också nämnts från Ursula von der Leyen. Armenien kom upp. Det här är länder som är betydligt fattigare och mer korrupta än Sverige. Vad skulle det innebära för Sverige i ett läge där EU utvidgas med de här länderna?
– Jo, men det får man nog se det som att det är en väldigt lång process innan de blir fullvärdiga medlemsstater. Och sedan är det ju det här med att EU säger att det ska vara meritbaserat, så då bygger det ju på att man faktiskt åtgärdar de här problemen som finns, till exempel statsapparat eller rättsväsende. Sedan är det ju en stor fråga framåt, hur ska det här sedan påverka EU:s finansiering, alltså EU:s budget. Precis som du säger så är det väldigt olika nivåer: De här länderna som kommer in är på lägre levnadsnivåer och det betyder att om ingenting görs med nuvarande system – om man bara tänker att det utvidgas men har kvar samma budget som EU har nu – då skulle naturligt mycket resurser flyttas över till de nya länderna.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.