Författaren Knut Hamsun (4 augusti 1859 – 19 februari 1952) anses ha gett världen den moderna romanen, vilket gör honom till en av 1900-talets mest inflytelserika stilister. I sitt hemland Norge fick han dock utstå spott och spä och berövades på ålderns höst all egendom.
Den sista boken som kom ut på svenska 1996 heter På igenvuxna stigar (Paa gjengrodde Stier, Gyldendal, Oslo 1949) och skrevs under Hamsuns tid i förvar bland annat på Psykiatriska kliniken i Oslo och Landviks ålderdomshem.
Boken börjar med följande rader om författarens situation:
Året är 1945.
Den 26 maj kom polismästaren i Arendal till Nörholm och ålade min hustru och mig 30 dagars husarrest. Jag blev inte tillsagd. Min hustru utlämnade på begäran mina skjutvapen till honom /…/
Samtidigt skrev jag att man väl inte fick ta husarresten bokstavligt, jag hade ju jordbruk på långa avstånd från gården, och det krävde tillsyn /…/
Den 14 juni blev jag bortkörd från mitt hem till sjukhuset i Grimstad – min hustru hade ett par dagar tidigare hämtats till kvinnofängelset i Arendal. Vilka brott begick det gamla paret? Varför utsätter man den åldrige författaren för en påtvingad sjukhusvistelse trots att som han själv säger ”jag är inte sjuk, jag är bara döv!” Han får veta att samme polismästare förbjudit att brevbäraren lämnar dagstidningar till den nyhetstörstande nobelpristagaren.
Vem var Knut Hamsun innan han blev känd och aktad? Född i Lom i Gudbrandsdalen som bondson levde han i samklang med naturen och marken han gick på. Fattigdom och hårt arbete präglade hans vardag. Jordbrukets hårda villkor ledde till två Amerikaresor, men han återkom till Norge. Den mest kända romanen är Svält (Sult) från 1890. För Markens gröde (1915) fick han 1920 nobelpris i litteratur.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.