Den 10 april publicerade Sveriges Television (SVT) resultatet av en Novus-mätning som visar att endast sju procent av de tillfrågade har förtroende för Svenska Akademien medan 23% säger sig ha ganska lågt förtroende och 24 % uppger att förtroendet för den anrika kulturinstitutionen är mycket lågt. Novus undersökning visar även, enligt SVT dagen därpå, att en av tre vill att Svenska Akademiens ledamöter ska bytas ut.
Fem dagar tidigare, den sjätte april, rapporterade nättidningen Fria Tider att författarna Kjell Espmark och Klas Östergren samt historikern Peter Englund lämnar Svenska Akademien.
Orsaken till det sänkta förtroendet och avhoppen för den här kulturinstitutionen är ledamöternas tidigare samröre med den så kallade ”kulturprofilen”, vilken anklagades för övergrepp under #MeToo-kampanjen i november 2017. Svenska Akademien bröt då allt samarbete med kulturprofilen, vilket klargörs i ett pressmeddelande som släpptes på kulturinstitutionens hemsida den 23 november 2017.
Den anrika kulturinstitutionen har tagit svår skada av kontroversen och den 12 april avgick akademiens ständige sekreterare, Sara Danius. Även ledamoten Katarina Frostensson avgick samma dag och ledamoten Anders Olsson utsågs till tillfällig ständig sekreterare, vilket innebär att Svenska Akademien nu endast har elva aktiva ledamöter.
Dagen efter Danius avgång publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande om att den utredning som de gett en advokatbyrå i uppdrag att utföra efter #MeToo-kampanjen i november, nu är klar och att mer information kommer att offentliggöras på akademiens hemsida under den kommande veckan.
Kungen rycker in
Kungen, som är Svenska Akademiens beskyddare, ser mycket allvarligt på krisen inom den anrika kulturinstitutionen. Den 11 april publicerade hovet ett pressmeddelande i vilket kungen skriver följande: ”De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna.”
Han framhåller även följande i pressmeddelandet: ”Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde.” Kungen avser därför att se över kulturinstitutionens stadgar och ”överväga behovet av kompletteringar”. Hovet bekräftar att detta arbete har inletts, men exakt vad detta kan komma att innebära för Svenska Akademien och dess framtid är ännu oklart.
Den här situationen är dock unik i dagens Sverige då kungen och kungahuset huvudsakligen har en representativ roll. Det här är första gången på länge i Sverige som en monark beslutar sig för att själv träda in och handgripligen ta itu med en svår situation som denna, men kanske är det vad som krävs för att åter styra upp den 232 år gamla institutionen, som är så viktig för det svenska språket och den svenska kulturen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.