Taktiken från Turkiet med påtryckningar mot den franskbaserade satellitoperatören Eutelsat har visat sig framgångsrik. I början av oktober tog de bort kanalen Med-Nûçe från sitt utbud och i Danmark stängdes den kurdiska tv-kanalen Roj av en domstol och tvingades betala miljonböter. Det blev också indraget sändningstillstånd, enligt domen i Østre Landsret i Köpenhamn. Kanalen fälldes i den lägre instansen, byreten, för brott mot danska terrorlagar och de två bolagen bakom stationen dömdes till böter på vardera 2,6 miljoner danska kronor.
Byreten ansåg att Roj TV alltför ensidigt återgav uttalanden av företrädare för PKK, som EU klassat som terrororganisation. Ett läckt amerikanskt dokument antyder att den fällande domen kan vara ett resultat av påtryckningar mot det danska rättsväsendet från turkisk och amerikansk sida. Turkiet skall ha hotat att inlägga veto mot Anders Fogh Rasmussens kandidatur som Natochef om kanalen inte stoppades. Eutelsat säger att eftersom företaget verkar i Turkiet måste de rätta sig efter turkiska myndigheter.
För det mesta stannar det dock vid påtryckningar och försök att på legal väg tysta motståndarna, ofta utan framgång.
Efter det märkliga kuppförsök som ägde rum i Turkiet i somras har jakten på misshagliga personer trappats upp. Journalister har sedan länge haft svårt att verka i Turkiet, men den senaste formen av repression är riktad mot tjänstemän som till exempel domare, poliser, lärare och militärer som misstänks hysa oppositionella tankar.
Långt innan kuppförsöket, som en del misstänker var iscensatt eller åtminstone framsläppt av president Recep Erdogan, har regimen också försökt komma åt motståndare i resten av världen. Den man framför allt är ute efter är Muhammed Fethullah Gülen, som fram till 2013 var Erdogans allierade, men nu lever i exil i USA. Gülenrörelsen har haft sina starkaste fästen i rättsväsendet och i sina egna skolor, det är därför dessa grupper nu är särskilt utsatta.
I övriga världen letar ambassader, konsulat och Erdogantrogna exilorganisationer efter motståndare och försöker tysta dem. Ibland övergår det till våldsamheter, som när en kurd i februari i år sköts av en turkisk meningsmotståndare och var nära att avlida. Kurden hade deltagit i en demonstration i Fittja och passerade senare på dagen en samlingslokal för Erdogantrogna turkar, som kände igen honom.