1848, när Louis Pasteur var en ung kemist som fortfarande var år från att upptäcka hur man steriliserar mjölk, upptäckte han något märkligt med kristaller som av misstag bildades när en industriell kemist kokade vin för länge. Hälften av kristallerna var igenkännlig vinsyra, ett industriellt användbart salt som växer naturligt på väggarna i vinfat. De andra kristallerna hade exakt samma form och symmetri, men en sida var orienterad i motsatt riktning.
Skillnaden var så tydlig att Pasteur kunde separera kristallerna med pincett under en förstoringslins. ”De är i förhållande till varandra vad en bild är, i en spegel, i förhållande till den verkliga saken”, skrev han i en studie det året, ett något tungrott sätt att säga att kristallerna var spegelvända.
Även om Pasteur inte insåg det, hade han i de kristalliserade dropparna av vin snubblat över ett av de djupaste mysterierna om livets ursprung på jorden.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.