Från tidigare epoker till modern historia har den enkla människan brutits ned till en följsam individ för att inte hota den rådande maktordningen. I den filosofiska filmen Förnimmelsen av Jüri Lina ser vi många exempel på hur det har sett ut. Vad är det vi behöver förstå? Citatet efter filmens inledande motto ger en ledtråd: ”Om du är rädd för att berätta sanningen, är du redan en slav” (Henryk Pajak, polsk författare)
Tidens varierande förtryck väcker tankar. Medborgarskap i brutala kommunistregimer kan leda tankar till både fysiskt och andligt slaveri. Kanske oftare är det fråga om sublima metoder som fångar människornas frihetliga väsen i formellt demokratiska länder. Hur många sociala förordningar och tvångsmedel kan den etablerade makten lägga på människans axlar innan livsvillkoren ger samma instängda känsla som plågade miljontals olyckliga själar bakom järnridån?
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.