Onsdagen den 19 augusti år 1772 var en vacker sommardag. Den började för de flesta i Stockholm som vilken dag som helst och riksråden begav sig till slottet för ett sammanträde. Mösspartiet hade dock en särskild plan denna dag. Som det står i Göran Norrbys bok Maktens rivaler: Drottning Lovisa, Gustav III, Axel von Fersen och Carl Fredrik Pechlin hade detta parti, tillsammans med ”Rysslands och Englands ministrar”, beslutat att denna dag gripa den tjugosexårige kungen Gustaf III (1746-92), sätta honom i husarrest på Stockholms slott och därefter hålla honom under hård uppsikt. Anledningen till att dessa herrar hade bestämt sig för att göra detta var att de på sista tiden börjat bli alltmer misstänksamma mot kungen och ana att han konspirerade mot dem. De övriga riksråden tycks ha varit helt med på mössornas, ryssarnas och engelsmännens plan.
Vad de inte visste var att Gustaf hade fått veta allt om deras plan och medan riksråden satt i sammanträdet och väntade på ett tillfälle att verkställa planen blev de själva plötsligt inlåsta och arresterade. Därmed var den statskupp Gustaf III planerat i fyra år ett faktum.
Upptakten
1772 års statskupp var inget som planerades över en natt. Tvärtom kan man finna ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution i Gustaf III:s arkiv på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala, närmare bestämt bland de handlingar och anteckningar som finns arkiverade under signum F 414, ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution. Detta utkast skrevs av Gustaf den nionde mars 1768. Åtta månader senare sammanställde han ytterligare ett utkast, denna gång till en ny regeringsform som i korta drag innebar att kungens makt stärktes. I december samma år inträffade decemberkrisen (se eNyT v. 49/2018) när kung Adolf Fredrik (1710-71) abdikerade i protest mot att de fyra ständerna inte gett honom något svar när han krävt att de skulle sammankallas. Det var inte förrän fem dagar senare som riksråden till sist gick med på Adolf Fredriks krav och lät sammankalla riksdagen i Norrköping våren 1769. Kungen intog då åter Sveriges tron. Decemberkrisen genomfördes av Adolf Fredrik, men den hade planerats av Gustaf som på den tiden inte bara var kronprins utan även kungens rådgivare. Samtidigt hade Gustaf, på Frankrikes begäran, smitt planer på en revolution och en regeringsform som skulle stärka kungamakten och försvaga ständernas makt. Det är dock oklart hur insatt Adolf Fredrik egentligen var i dessa planer.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.