Finns det skillnader mellan pojkar och flickor? Är skillnaderna biologiska? Eller är det rent av så, vilket är det radikalfeministiska svaret, att ”kön bara är en social konstruktion”? Efter den amerikanska studie som bedrivits vid New York University Langone kan det sistnämnda påståendet bli allt svårare att försvara, då det visar sig att skillnaden mellan pojk- och flickfosters hjärnor skiljer sig åt redan tidigt i fosterstadiet. Uppbyggnaden av hjärnorna är så olika mellan könen att det till och med kan utläsas i röntgenbilder.
Forskaren Moriah Thomason, som har varit med och utfört studien, sade till brittiska The Times att hon förvisso inte är förvånad över resultatet, men att hon ändå imponeras av hur tydliga resultaten var:
– Det var många skillnader när det gäller hur flick- och pojkfosters hjärnor är uppbyggda.
Olika uppbyggnad
Rent konkret innebär skillnaderna mellan pojk- och flickfostrens hjärnor att förbindelserna mellan olika delar av hjärnan ser olika ut. Flickhjärnorna visade på längre ”nätverk” än pojkhjärnorna. Vad detta har för praktisk betydelse vet forskarna ännu inte, men Moriah Thomason påpekar att man har noterat att pojkars hjärnor är mer föränderliga än flickors.
– Pojkbebisar påverkas mer av omgivningen än flickbebisar. Vi har tidigare noterat att flickfostrets hjärna verkar vara mer robust, mer sammankopplad med framtida beteende. Det är nästan som om kvinnliga hjärnor har en närmare koppling mellan hjärnan och ”slutresultatet”. Om det stämmer skulle det delvis kunna tala för det faktum att män är mer sårbara och programmerbara.
Ingen ”social konstruktion”
Studien har uppmärksammats i flera medier och har kommenterats av debattörer som Jordan B. Peterson, som länge har varit aktiv i debatten om feminism och naturliga könsroller. Enligt kritiker till feminismen och den så kallade genusvetenskapen, som exempelvis Peterson, är studien ett tydligt bevis för att idén, om att kön skulle vara ”en social konstruktion” snarare än ett biologiskt faktum, helt enkelt inte stämmer och nu återigen motbevisas.
Genusvetarna ger dock inte upp så lätt. Den amerikanska professorn Kara Smith hävdar nu rent av att den sociala påverkan som ”konstruerar” könen, redan sker i livmodern och att studien från New York snarare är ett bevis för den feministiska föreställningen:
”Uppgifter visar, i det här fallet, att könssocialisering börjar innan barnet är fött”, skriver Smith och hävdar att den påstådda socialiseringen börjar redan när barnets kön blivit känt för föräldrarna – en uppfattning hon bygger på utifrån hur hon själv pratat och rört vid magen annorlunda beroende på barnens kön när hon varit gravid.
Moriah Thomas är dock skeptisk till sådana teorier och säger till The Times att det inte finns några vetenskapliga bevis för Smiths påståenden:
– Det finns undersökningar som visar att könsanpassning börjar redan första dagen, men jag ser inte något bra argument för att det skulle ske redan i magen.