Redan på 1860-talet hade man vid Jellhaugen grävt ut två gravar, som tidigare varit högar, och frilagt ”spår efter två båtfynd och en hällebyggd grav med skelett”, men efter dålig dåtida dokumentationsprocedur återtäckte man fynden och arkiverade kunskaperna utan att markera något på kartor.
Intill ligger också en stor synlig gravhög och området berörs också av Europaväg 6 som löper anmärkningsvärt nära gravhögen. Man lägger lätt märke till Jellhaugen i Jellestad vid en bilfärd på E6:an genom Bergs församling i Haldens kommun. Högen är daterad genom kol-14 till perioden 426–598 efter Kristus. Arkeologerna har dock kunnat konstatera att denna hög blivit plundrad på 800-talet och dessutom har den restaurerats genom att arkeologerna själva år 1989 körde fram mer jord så att den fick en storlek de uppskattade att den hade från början. Kung Jell skulle ligga begravd där i sin båt, berättade bönder i området för en arkeolog 1944. Högen har även varit lägerplats för svenska armén 1814 och dansbana för lokalbefolkningen, vilket den lämpade sig för då den blivit så platt.
På senare tid har sökningar i området med metalldetektorer lett till flera guldfynd. När man för två år sedan genomförde en provgrävning för att undersöka möjligheterna att bygga en vatten- och dräneringsanläggning för lantbrukets förbättring, fann arkeologerna så många diversefynd att de blev varse att platsen hade mycket mer att erbjuda än spridda småfynd. Bland annat anades spår av fler gravar. Man bestämde då att området måste kartläggas med georadar innan några ytterligare åtgärder kunde utföras.
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) och Østfold fylkeskommune har under en tids hemlighetsmakeri genomfört undersökningarna, men på grund av detta års väderförhållanden valde man att avvakta våren och sommaren tills nederbörd och temperaturer normaliserades under hösten.
Resultaten från de fyra hektar som avsökts är tidskrävande att analysera, men redan nu vet man en del basfakta, som att flera andra gravhögar under århundradenas lopp överplöjts och jämnats ut på grund av jordbrukets behov. Tre stora monumentala gravhögar och sex till åtta mindre högar har det funnits enligt vad man kan skönja på georadarbilderna. Dessutom har arkeologerna funnit tydliga spår av stolphål som indikerar att fem stycken, upp till 40 meter långa, långhus stått på platsen. Vid vilken tid de stått där och om de funnits exakt samtidigt, kan man ännu inte uttala sig om.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.