Bara några timmar efter att Donald Trump korats till segrare i det amerikanska valet, höll Tysklands socialdemokratiske förbundskansler Olaf Scholz en presskonferens där han förklarade att den skakiga trepartialliansen mellan Socialdemokraterna (SPD), De Gröna och Liberalerna (FDP) hade kollapsat. Nu stundar det nyval, som satts till den 23 februari.
Alliansen mellan de tre regeringspartierna, kallad trafikljuskoalitionen på grund av partifärgerna, var en nödlösning i det politiskt splittrade Tyskland och började falla samman förra året då ett domstolsbeslut slog fast att regeringen inte kunde fortsätta att kringgå landets stränga regler kring hur mycket pengar den kan spendera, något den gjort genom ett nätverk av ”särskilda fonder” utanför den vanliga budgeten. De åtstramningar som blev följden ledde till allt mer bråk mellan regeringspartierna om budgetfrågor.
Läget förvärrades ytterligare när alla tre partierna, särskilt SPD, gjorde ett dåligt EU-val i juni 2024. Varje parti såg sig tvunget att vädja till sina kärnväljare för att vända de vikande opinionssiffrorna. FDP:s partiledare Christian Lindner har flera gånger hotat med att dra sig ur alliansen och kräva nyval. Vid presskonferensen den 6 november valde Scholz att förekomma Lindner genom att sparka honom från posten som finansminister och därmed förklara alliansen upplöst.
– Det saknas grundläggande förtroende för fortsatt samarbete. På detta sätt är seriöst regeringsarbete inte möjligt, sade Scholz.
I opinionen är det dock Scholz själv som är illa ute och hans förtroendesiffror är de lägsta någonsin. Det har gått så långt att borgmästaren i det starka SPD-fästet Brandenburg, Dietmar Woidke, såg till att distansera sig från sin egen partiledare när det var delstatsval den 22 september. Trots det fick SPD nöja sig med 30,9 procent i delstaten medan AfD fick hela 29,2 procent, samtidigt som nykomlingen Sahra Wagenknecht knep 13,5 procent (se NyT nr.18/2024). Valresultatet i Brandenburg visar hur skakigt läget blivit för etablissemangspartierna.
Scholz leder nu en minoritetsregering med bara SPD och De Gröna i väntan på nyvalet.
Friedrich Merz, partiledare för kristdemokratiska CDU och den troliga efterträdaren som förbundskansler, riktade påtryckningar mot regeringen för att se till att det blir nyval innan Donald Trump tillträder som amerikansk president den 20 januari, med argumentet att Tyskland inte kan ha en minoritetsregering i flera månader under en period av stora politiska förändringar i omvärlden. Scholz hade egentligen velat ha ett misstroendevotum i januari följt av nyval i slutet av mars.
Det landade till sist i att förtroendeomröstningen hålls den 16 december och nyvalet den 23 februari. Detta under förutsättning att regeringen faller i omröstningen, men ingen tror något annat.
Etablissemanget tappar stöd
Opinionsmätningar visar att CDU har vind i seglen och skulle få omkring 32 procent av rösterna om det hållits val i mitten av november – i Brandenburg gjorde de dock ett dåligt val med 21,1 procent. Ännu mer vind i seglen har invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) som spås bli näst största parti med 18–19 procent, klart före SPD på 14–16 procent.
Förutom att både vänster-och högeretablissemanget tappat väljare till AfD under de senaste åren, har stora omvälvningar skett inom vänstern som vi ska titta lite närmare på.
Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW)
Den stora splittringen på vänsterkanten kommer sig av att en grupp politiker ledda av iransk-tyska Sahra Wagenknecht lämnat vänsterpartiet Die Linke och startat ett nytt parti. Detta går under namnet Sahra Wagenknecht-förbundet (Bündnis Sahra Wagenknecht, BSW), mer specifikt ”BSW – Förnuft och rättvisa”.
BSW bildades i januari 2024. Vid EU-valet ett halvår senare hade det mer eller mindre krossat Die Linke ifråga om väljarstöd. BSW fick 6,2 procent av de tyska rösterna och sex mandat, medan Die Linke haltade in i EU-parlamentet med bara 2,7 procents stöd och kunde nätt och jämnt behålla tre av sina tidigare fem mandat.
Detta har tagit sig formen av att BSW förespråkar ”en stark medelklass”. Uttrycket ”medelklass” (Mittelschicht) i allmän politisk tysk tradition hänvisar till föreställningen om ett flitigt och företagsamt samhällsbärande skikt bestående inte minst av självständiga egenföretagare.
Sahra Wagenknecht har länge kritiserat hur vänstern tappat kontakten med vanligt folk. År 2021 samlade hon sina tankar i den bästsäljande och kritikerrosade boken De självrättfärdiga, där hon går till storms mot ”livsstilsvänstern”, de vänsterliberaler som kommer från storstädernas välbeställda akademiska medelklass och är mer intresserade av att leka språkpoliser på universiteten och i sociala medier än av samhällsförändringar som gagnar vanligt folk.
Hon menar för övrigt att dessa vänsterliberaler varken är vänster eller liberaler. I ”vänster” ingår att engagera sig för de mindre besuttna och i ”liberal” ingår tolerans för oliktänkande. De vänsterliberaler hon angriper präglas tvärtom av illa dolt klassförakt och extrem intolerans för avvikande åsikter. Hon menar vidare att vänstern tappat bort den grundläggande kritiken mot det kapitalistiska systemet och istället ägnar sig åt perifera frågor inom ramarna för systemet.
Att angreppet var riktat främst mot de egna leden föll inte i god jord hos alla. Medlemmar av hennes regionsförening krävde att hon skulle uteslutas. När hon två år senare åter hotades av uteslutning valde hon istället att hoppa av och starta BSW – som senare alltså sopade banan med hennes före detta partikollegor som stannade i Die Linke.
Konflikt inom vänstern
Die Linke motsvarar i stort sett svenska Vänsterpartiet. Det är uttalat antifascistiskt, antirasistiskt, tar bara halvhjärtat avstånd från våldsvänstern och har blivit allt mer inriktat på wokeness, alltså nutidens kulturmarxism. Man ägnar mycket uppmärksamhet åt klimat, rasism, HBTQ-frågor, diskriminering, inkluderande och så vidare, medan engagemanget för den tyska arbetarklassen hamnat i bakvattnet. Partiet har även närmat sig den politiska mitten ifråga om konflikterna i Gaza och Ukraina, där man skickat tvetydiga signaler, och givetvis ställt sig bakom internationell frihandel.
Det är dessa saker som var upptakten till Sahra Wagenknechts uppbrott från Die Linke. Till att börja med har Wagenknecht under hela sin politiska karriär företrätt den traditionellt kommunistiska linjen inom världspolitiken, och vägrat att göra avkall på den även när partiet har frångått den. Hon har aldrig slutat att förespråka stärkta band till Ryssland och till vänsterregeringar i Syd-och Centralamerika när partiet velat distansera sig från dessa länder, samtidigt som hon varit fortsatt kritisk till USA, Nato och Israel när Die Linke mjuknat i sin hållning.
Hennes styvnackade försvar av gammelvänsterns värderingar och allianser har ibland försatt henne i blåsväder. Exempelvis anklagade hon år 2010 den dåvarande israeliska premiärministern Shimon Peres för att ljuga om Irans kärnvapenambitioner och var en av endast två parlamentsledamöter som vägrade att resa sig och applådera när Peres höll tal i tyska förbundsdagen på Förintelsens minnesdag. Detta ledde till anklagelser om antisemitism, som senare upprepades då hon var en av de drivande bakom att Die Linke fördömde Israels folkrättsbrott i Gaza år 2017.
På samma sätt har det varit i många frågor. När Die Linke anammat en klimatinriktad miljöpolitik har Wagenknecht styvnackat fortsatt att förespråka kärnkraft och gas. När Die Linke anklagat Merkel för rasism, har Wagenknecht anklagat henne för en oansvarig invandringspolitik. När hela etablissemanget från vänster till höger förenades i covidrestriktioner, var det i stort sett bara AfD och Wagenknechts fraktion inom Die Linke som gjorde motstånd.
Invandringsfrågan är den som skapat mest kontrovers. Wagenknechts fraktion anser att man krävt allt för mycket av Tyskland när det gäller invandring. Hela det tyska samhället har blivit överansträngt, vilket inte minst märks på de många problemen i skolorna. ”Att många länder är fattiga kan inte lösas med migration”, säger Wagenknecht. Tyskland kan inte ta emot fler flyktingar, är det tydliga budskapet, även om ”invandring och samexistens av kulturer kan vara berikande”.
Wagenknechts upprepade krav på att minska invandringen för att kunna stabilisera välfärdsstaten orsakade ett ramaskri inom Die Linke, samtidigt som AfD applåderat. AfD:s ledare i Thüringen, Björn Höcke, kallade henne ”ett isolerat tecken på hopp i vänsterns parallellsamhälle”.
Så kallade antifascister inom vänstern blev efter hand allt mer aggressiva och i maj 2016 attackerade de henne fysiskt vid ett partimöte i Magdeburg, dock bara genom att kasta en chokladtårta i hennes ansikte. Flygblad spreds där man gjorde klart att det var just hennes uttalanden i invandringsfrågan som gjort henne till måltavla.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.