Frågan om hushållens höga skuldsättning har funnits på agendan i riksdagen och regeringen under lång tid. Att den aktualiserats nu beror på att mycket av det som funnits med i varningssignalerna tidigare nu har eskalerat till en nivå som snabbt utvecklas mot en påtaglig risk för samhällets stabilitet.
Under minst tio års tid har Riksbanken frekvent varnat för att högt belånade personer utgör en potentiell risk för den finansiella stabiliteten i Sverige. Problembilden berör såväl bolån som andra typer av privata krediter. Risken för att hamna i en skuldfälla som man inte förmår att hantera är påtaglig för många högt skuldsatta, enligt de varningssignaler som har levererats i Riksbankens rapporter. Även Finansinspektionen och Konsumentverket, som har ett delat ansvar för tillsynen av kreditmarknaden, har pekat på problemet med den höga skuldsättningens risker i ett flertal rapporter och analyser genom åren.
Det har också visat sig att allt fler äldre kvinnor fastnar i skuldfällan när man försöker lösa akuta likviditetsproblem genom att ta korta krediter med höga räntekostnader. För många handlar det om att man skjuter problemen en månad framåt och att man hamnar i en ännu värre sits vid nästa månadsslut. Till slut hamnar man i ett läge som man inte kan ta sig ur och då landar skulderna hos Kronofogdemyndigheten.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.