Palmyra har befriats från Islamiska statens terrorvälde. Foto: Instagram/Sputnik

Palmyra befriat av syriska armén

Den antika staden Palmyra är befriad och Islamiska staten (IS) är på flykt. Folket jublar och man känner äntligen att fred finns i sikte. Västmakterna med USA i spetsen gör dock sura miner. Vilken sida står de egentligen på?

Förödelsen av Palmyra är enorm, men inte oreparerbar, enligt arkeologiska experter. Efter hårda strider lyckades den syriska armén att med stöd av ryskt flyg driva ut de sista jihadisterna, men innan dess hade terroristerna sprängt många värdefulla lämningar. Den antika staden Palmyra och den närliggande moderna bebyggelsen Tadmur har varit i Islamiska statens händer i nästan ett år. De hade passat på att gräva ned sig, byggt tunnlar och lagt ut tusentals minor. Även en rysk soldat stupade under striderna, den 25-årige eldledaren Aleksandr Prokhorenko kallade in en bombräd på sin egen position sedan han omringats av terrorarmén.

Att befästa sig var inte det enda IS gjorde under sin tid i staden. Man har hittat massgravar av civila och de flertusenåriga ruinerna, av UNESCO klassade som världsarv, hade apterats med sprängmedel så att hela området skulle kunna jämnas med marken med en knapptryckning. Lyckligtvis skedde aldrig detta. Syriska armén hade dels kopplat ifrån elnätet innan anfallet, dels störde ryska förband för telekrigföring ut mobiltelefoner, garageöppnare och andra sändare som terroristerna använde som fjärrutlösare.

Befolkningen jublar nu och man ser äntligen att fred är i sikte. Den västerländska så kallade koalitionen mot IS jublar dock inte, tvärtom hörs sura tongångar. Det väcker frågan var dessa stater egentligen står. I Israel har druser boende på Golanhöjderna, mellan Syrien och Israel, attackerat israeliska ambulanser som transporterat jihadister tillhörande bland annat Nusrafronten (al-Qaida i Syrien) vilka har beskjutit drusiska byar i Syrien.

USA:s president Barack Obama är missnöjd över Rysslands insatser. Hans inställning verkar vara att det är ”hans” terrorister som han tagit på sig att bomba. Sedan flera år. Tanken är troligen att ha dessa som förevändning för fortsatt militär närvaro i regionen under överskådlig tid. Islamisterna kan dessutom komma till nytta mot till exempel Iran. Tänk på att det från början var CIA som beväpnade och utbildade talibanerna i Afghanistan.

Vid en presskonferens den 23 mars kunde det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Mark Toner inte säga huruvida han föredrog om syriska armén återtog Palmyra från Islamiska staten, och först efter att ha pressats att förklara sig svarade han att IS ”förmodligen är en större ondska i detta fall”.

I Irak är det många i befolkningen som är övertygade om att USA byggt upp Islamiska staten. Nya Tiders reporter Sanna Hill, som i början av året besökte norra Irak där strider pågår, fick höra av kurdiska miliser att de sett ”någon” stat flyga in militär materiel till det av IS styrda Mosul. Iraks shiitiska miliser och Hizbollah hotar öppet med att om USA återigen sätter sina soldater på irakisk mark kommer de att angripas. ”De har skapat ett problem och nu ska de komma och ’lösa’ det”, motiverar de uttalandet med.

Efter att ha sett den av väst frambombade ”friheten” i Libyen, innan dess det land i Afrika med mest välmående befolkning, vill nog inget folk ha västs ”hjälp” igen.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den viktiga apokryfen

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.