Inte eniga. EU-ländernas stats- och regeringschefer möttes i Bryssel i ett "förmöte" inför det stora toppmötet i slutet av veckan. Stor oenighet rådde, rapporterar flera medier. Foto: stillbild DW

Splittrade EU-ledare träffas för att lösa migrationsfrågan

På torsdag inleder EU:s stats- och regeringschefer ett toppmöte i Bryssel för att försöka få till en ny gemensam migrationspolitik, mitt i den pågående migrationskrisen. Redan i söndags träffades dock några av ledarna i samma stad för överläggningar i ett formellt ”förmöte”. Stor oenighet kunde konstateras, vilket kan ge en glimt av det som komma skall i slutet av veckan.

Söndagen den 24 juni möttes sexton av EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för överläggningar i syfte att finna en gemensam lösning på migrationsfrågan. Mötet var ett så kallat ”informellt möte”, och således inget toppmöte, men likväl var det sammankallat av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Mötet betraktades som en viktig milstolpe inför det ordinarie EU-möte som under torsdagen den 28 juni inleds Bryssel. Tolv EU-stater har dock aviserat att man inte tänker delta i mötet, nämligen de så kallade Visegrád-staterna Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.

Redan innan mötet tydliggjorde den tyska förbundskanslern Angela Merkel att man inte borde ha allt för höga förväntningar på resultat. Några lösningar på den innevarande migrationskrisen kan man förvänta sig som tidigast vid det ordinarie toppmötet i Bryssel, hävdade hon. Söndagens möte handlade mer om att ha informella samtal EU-ledarna emellan, som en slags temperaturmätare inför det toppmöte som inleddes under torsdagen. För Tysklands del handlar det om att kunna begränsa ”vidarevandring” från andra EU-länder till förbundsrepubliken, varför en ”modus vivendi” med andra EU-länder är viktig att finna, deklarerade Merkel.

Ett stort tema var det så kallade ”yttre gränsskyddet”, men också ”frågan om hur vi skall kunna reducera illegal migration till Europa”, sade förbundskanslern till Reuters, strax innan söndagens möte. Som Nya Tider tidigare har rapporterat står Angela Merkel inför ett starkt inrikespolitiskt tryck, att så snart som möjligt finna lösningar på migrationskrisen. Om inte kommer striden mellan Merkel och CDU:s bayerska systerparti CSU – och inrikesminister Horst Seehofer – eskalera rejält, där de senare vill göra det möjligt att direktavvisade asylmigranter vid den tyska gränsen. Seehofer och hans parti CSU har aviserat att man tänker genomdriva dessa oavsett vad Merkel anser i frågan, om förbundskanslern inte lyckas finna en lösning tillsammans med övriga EU-ledare.

Tvist mellan Frankrike och Italien

Utöver den tyska oenigheten tydliggjordes också meningsskiljaktigheter mellan olika EU-medlemsstater. Medan Österrike, Nederländerna och Bulgarien vill införa ett nytt system där man upprättar så kallade ”asylcentra” utanför Europa, vill Frankrike och Spanien ha sådana uppsamlingsläger i EU. Tanken med de sistnämnda är att asylsökarna efter ankomsten till EU först till ”slutna centra” – en slags storskaliga asylboenden med begränsad rörelsefrihet för migranterna, meddelade den franske presidenten Emmanuel Macron i samband med att han träffat den spanske regeringschefen Pedro Sánchez. Dessa läger skulle följa de samma regler efter vilka FN:s flyktingorgan UNHCR bedriver sin verksamhet. Vid en avslagen asylansökan skall sedan enligt det fransk-spanska förslaget asylsökaren skickas direkt tillbaka till sitt hemland, istället som nu till ett så kallat ”transitland”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

EU-ledarna enades om en migrationskompromiss: vill upprätta uppsamlingsläger – i Europa

EU-ledarna enades om en migrationskompromiss: vill upprätta uppsamlingsläger – i Europa

🟠 EU:s stats- och regeringschefer möttes i Bryssel under torsdagen och fredagen för att komma överens om en ny gemensam migrationspolitik inom unionen. Efter svåra förhandlingar och stor oenighet kom man överens om en kompromiss, som innebär att man inom EU:s gränser upprättar uppsamlingsläger där asylsökare som tagit sig till Europa måste befinna sig under bedömningen av deras asylansökningar. I vilka länder sådana uppsamlingsläger skall upprättas är fortfarande oklart.

Läs även:

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

🟠 UTRIKES Den belgiske politikern Dries Van Langenhove från Vlaams Belang har dömts till höga böter på 160 000 kronor och fängelse i ett år för ”hatbrott”. Hans civilrättsliga rättigheter dras dessutom in i tio år, vilket ska hindra honom från att ställa upp i framtida val. Detta efter att andra individer lagt upp ”rasistiska skämtbilder” i en chattgrupp han påstås ha startat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.