Storbritannien har beslutat att införa åtgärder som att stänga pubar och minska sociala kontakter där det går. Detta för att minska smittspridningen så att alla inte blir sjuka på en gång, vilket skulle få vården att kollapsa med uppskattningsvis 260 000 döda som följd. Sverige står nu ensamt i världen med strategin om att i princip inte göra något alls i förhoppningen att det skapar flockimmunitet hos befolkningen.
Detta efter att brittiska forskare noggrant gått igenom ett antal scenarion för Storbritannien och USA. Den ”kinesiska modellen” med hårda åtgärder så snabbt som möjligt kan enligt rapporten hålla ner antalet döda till en trettondel så många – 20 000 i Storbritannien. Denna genom att man förhindrar att alla blir sjuka på samma gång, vilket skulle överbelasta sjukvården. Erfarenheter från bland annat Italien visar att det är när intensivvårdsplatserna tar slut som antalet dödsfall stiger snabbt.
Strategin för flockimmunitet, som gällde fram till den 16 mars, kom från regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance. Det hade fått omfattande kritik av WHO, bland annat eftersom det stack ut från resten av världens valda metoder för att motverka spridningen av viruset. Det enda andra landet som hade samma inställning och redan arbetade efter samma modell med så få ingrepp på samhället som möjligt, var Sverige.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.