NASA och World View Enterprises förbereder en Stratollite för uppstigning. Foto: NASA

Stratosfären militariseras

VETENSKAP OCH TEKNIK
Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

Ballongernas speciella egenskaper innebär att de kan utföra uppdrag som är omöjliga för andra luftfarkoster, och de börjar nu bli ett alternativ i militära operationer.

Närrymdsfarkoster som stratosfäriska ballonger svävar någonstans mellan 18 000 och 25 000 meters höjd, långt över normala flygrutter. Militära ballonger är inget nytt, de har använts för spaning och eldledning i amerikanska inbördeskriget och i första världskriget, eller som spärrballonger som skydd mot fientligt flyg. Men idag är de så högteknologiska att de ibland misstas för UFO:s.

Pentagon utvecklar sitt ballongprogram för att få bättre koll på världen efter sin reträtt från Afghanistan. De upplevda hoten kommer från Ryssland och Kina, och Afghanistan var en bra bas för att övervaka bägge dessa länder. Nu måsta man hitta andra alternativ. Lokalt är det möjligt att ballongerna också kommer att kunna övervaka droghandel och smugglingsnätverk via sina unika integrerade sensorer och kommunikationsmöjligheter.

Bättre än satelliter

Spaningsluftfarkoster som drönare och ballonger begränsas av hur länge de kan undersöka ett intresseområde – ett attribut som Justin Bronk, analytiker för den brittiska försvarstankesmedjan RUSI, kallar uthållighet. ”Även med ett system som Global Hawk [USA:s viktigaste strategiska spaningsdrönare] får man bara cirka tjugo timmar över intresseområdet, och mindre än så om de måste färdas ett betydande avstånd för att komma dit”, säger han. Förmågan att hålla ögonen på ett område i flera dagar i taget med en billig plattform skulle innebära en enorm ökning av militärens förmåga att samla in underrättelser.

Satelliter fyller en del av den luckan, men satelliter i låg omloppsbana runt jorden observerar bara stundvis ett visst område, medan satelliter i geostationär omloppsbana – vilket innebär att de håller sig över samma plats på marken – är bara användbara för strategisk övervakning, som att upptäcka ballistiska missiluppskjutningar.

Ballongernas uthållighet och lyftkraft kan hjälpa dem att täcka luckorna i de andra övervakningsteknikerna. World View Enterprises, ett privat företag som utvecklar rymdteknik för Pentagon och NASA, kallar sina ballonger för Stratolliter. Dessa gigantiska pumpaformade ballonger mäter upp till 22 000 kubikmeter i volym. Deras gondoler kan innehålla optiska kameror och värmekameror, radar, radiofrekvenssensorer och solpaneler.

Med en nyutvecklad sensor som kan mäta vindmönster, och en design som innebär att man kan utföra positionsförändringar effektivt, baserat på dessa avläsningar, kan en Stratollite ändra sin höjd, fånga vindar och behålla sin position inom 2 mil från ett angivet mål i fyra dagar. ”Vi tror att detta har potential att bli en ’game-changer’ för oss: en stor, uthållig, platsbunden övervakningsplattform”, säger amiral Tidd, befälhavare för U.S. Southern Command över Centralamerika, Sydamerika och Karibien.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den största stenåldersgraven i Halland

Den största stenåldersgraven i Halland

🟠 HISTORIA I Snöstorps socken, som är belägen öster om Halmstad, kan den som besöker Halland finna detta landskaps största gånggrift. Gånggrifter är vad stenkammargravarna från stenåldern är kända som. Denna stenkammargrav är känd som Tolarpsgraven och Tolarps gånggrift.

Läs även:

NASA:s Europa Clipper på väg mot Jupiter

NASA:s Europa Clipper på väg mot Jupiter

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK NASA:s Europa Clipper har nu påbörjat sin långa resa mot Jupiter, där den ska undersöka Europa, en måne med ett enormt hav under ytan som kan ha förutsättningar för liv. Rymdfarkosten sköts upp i måndags ombord på en SpaceX Falcon Heavy-raket vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida.

Norrsken och solfläckar

Norrsken och solfläckar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Natten den 8–9 och 12–13 augusti kunde man se ovanligt stora och tydliga norrsken i södra Sverige. Den som fotograferat fenomenet kunde fånga spektakulära färger som kanske var svåra att uppfatta med ögat.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.