I dag fattade Norge och Frankrike beslut om att stänga skolorna. Italien, Polen, Litauen och flera andra europeiska länder håller barnen hemma sedan tidigare. Samtidigt beslutade Sveriges regering att inte stänga de svenska skolorna. Rektorer får dock själva besluta om de vill stänga sin respektive skola utefter situation. Regeringen kallar beslutat för att ”ta ansvar”.
På Folkhälsomyndighetens inrådan kommer Sverige alltså inte att stänga alla skolor, trots den eskalerande coronaepidemin.
Under en presskonferens under torsdagskvällen talade utbildningsministern Anna Ekström (S) om varför vi inte stänger skolorna nu utan istället väntar tills dess att epidemin får större fäste i samhället:
– Det finns bra argument för att i dag inte stänga skolor.
Man menar att det bästa sättet att minska smittspridningen är att inte stänga skolor för att säkerställa att föräldrar går till jobbet.
– Det man ska komma ihåg är att förhållande skiljer sig åt, inte bara mellan länder utan även i regionerna. Mitt tyngsta argument är att om mammor och pappor som har viktiga jobb att sköta i vården och allmänna sektorer skulle behöva vara hemma och ta hand om sina barn skulle det försvåra arbetet mot smittan.
– Jag och regeringen tar de beslut som behövs och vi tar ansvar, sade hon vidare under presskonferensen.
Det ansvar som Ekström talar om handlar i praktiken att man överlåter beslut om att stänga skolor på lokal nivå. Rektorer får lov att på eget bevåg fatta beslut om att stänga ner sina skolor.
Man har också förbereder det pappersarbete som gör att regeringen i framtiden kommer att kunna stänga ned alla skolor, om man tycker att det behövs. Detta budskap upprepades gång på gång under presskonferensen.
Anna Ekström fick frågan om hur tillsynen skulle lösas om skolorna faktiskt stängs i Sverige.
– Vi ska komma ihåg att vi står inför en pandemi. Men vi kommer behöva göra oortodoxa lösningar. Vi kommer naturligtvis titta på lösningar för tillsyn åt barn vars föräldrar inte kan vara hemma, säger hon.