Besvikna. Nunnekandidaten Claudia Schwartz och priorinnan Moder Apollonia blir de sista birgittinerna i det över tusen år gamla klostret Altomünster. Foto: stillbild BR

Tysklands sista birgittinkloster stängs – trots nya nunnekandidater

Nyligen kom besked från Rom: birgittinklostret i bayerska Altomünster – ett av endast tre kvarvarande birgittinska kloster av den medeltida grenen av den svenska birgittinerorden – kommer att stängas. Vatikanen går därmed på det lokala stiftet i München-Freisings linje, och ansluter sig till dess liberale biskops uppfattning om att klostret bör stängas, med hänvisning att det är för få nunnor där. Därmed ignorerar man det faktum att det finns kandidater som vill gå in i klostret.

Efter över 500 år är det över. Det birgittinska klostret i bayerska Altomünster kommer att stängas. Klostret som har bebotts av munkar och nunnor sedan år 1056, anslöts till det svenska nationalhelgonet den heliga Birgittas av Vadstena klosterorden – Ordo Sanctissimi Salvatoris (Vår allraheligaste Frälsares Orden) – år 1497. Som kloster har det alltså existerat i nästan tusen år, en historia som nu tar slut i och med beskedet från Rom. Historien sträcker sig dock längre tillbaka än så. Redan på 700-talet beboddes klostret av eremiter – människor som för Guds skull och övande i helighet lever isolerade och i ensamhet, en tid eller ett helt liv, i ständig bön och enkelhet. Klostret – och byn – har fått sitt namn efter helgonet Alto, som var en eremit som slog sig ner i trakten.

Hotades av upplösning redan 1803

Klosterkyrkan med klosterbyggnader. Foto: Wikimedia Commons

Redan 1803 såg det dock ut som att klostrets öde var beseglat. Klostret hade då överlevt både den lutherska reformationen och svenskarnas härjningar i och med trettioåriga kriget på 1600-talet. Men i början av 1800-talet hade Bayern efter fransk påverkan i och med Napoleons ockupation fått en kung som var övertygad frimurare och som genomdrev en tvångssekularisering av Bayern; Maximilian I. Kungens politik innebar bland annat att samtliga kloster upplöstes och att deras byggnader och lösören tillföll den bayerska kronan – inte helt olikt situationen i Sverige under Gustav Vasa. År 1803 upplöstes så också Altomünster. Klostret – som likt Birgittas kloster i Vadstena var ett så kallat ”dubbelkloster”, där munkar och nunnor verkade tillsammans, men levde åtskilda – tömdes således på sin befolkning och man fördrevs för att officiellt leva som vanliga lekmän. Nunnorna, som med tiden blev färre, fortsatte att leva tillsammans i ett vanligt hus i staden Altomünster, under beskydd av stadens befolkning. Munkarna dog med tiden en efter en, vilket innebar att den manliga klosterdelen dog ut.

Sekulariseringsperioden i Bayern blev dock en övergående fas i den bayerska historien. Under Maximilians sons, Maximilian II:s romantiskt präglade regeringstid – känd för instiftandet av Oktoberfest och att det magnifika slottet Neuschwanstein byggdes – återinfördes klosterväsendet och ett antal kloster återuppstod och återfördes till sina gamla ägare. Så blev det också med klostret i Altomünster, som återigen befolkades av nunnor tillhörande den Heliga Birgittas klosterorden, från och med 1842. Några munkar återkom dock aldrig. Nunnornas antal växte med tiden och 1947 bodde det 62 birgittasystrar i klostret. Därefter påbörjades en nedgång för Altomünster, då antalet klosterkallelser generellt i Europa till följd av yttre och inre sekularisering minskade dramatiskt – en utveckling som särskilt tog fart i och med andra Vatikankonciliet på 1960-talet.

Endast en kvarvarande birgittasyster

För några år sedan var det fortfarande tre, åldrande, nunnor kvar i det stora barockdekorerade klostret med det berömda klosterbiblioteket. Klostrets öde började därför diskuteras inom det romersk-katolska stiftet, ärkebiskopdömet München-Freising, som klostret sorterar under. Ärkebiskopen i stiftet, kardinal Reinhard Marx [sic!] är känd för sin vänsterprofil och för att förespråka en rad liberaliseringar inom den katolska kyrkan i Bayern och Tyskland. Marx har varit pådrivande särskilt i frågor om ”öppnare inställning” till (homo-) sexualitet samt förändringar i kyrkans syn på äktenskap och skilsmässa. I och med att en av tre nunnor dött och en annan hamnat på ålderdomshem, kom stiftet fram till att klostret skulle stängas. Den enda i klostret kvarvarande nunnan, priorinnan moder Apollonia, skulle därmed tvingas lämna sitt kloster, trots att det finns kandidater som uttalat en önskan om att bli upptagna som nunnor i klostret. Stiftet försökte tidigare stärka upp klostret genom att ta in asiatiska birgittasystrar från en annan klostergren, men som inte tycktes passa in i Altomünster och dess traditioner.

Enligt ett reportage på den svenska katolska nyhetssajten Katolsk observatör beror stiftets plötsliga beslut att stänga klostret på en ohelig allians mellan stiftet och världsliga myndigheter. Bland annat finns planer på vägbyggen och nya bostäder, och klostrets mark anses attraktiv. De första tecknen på stiftets planer kom för några år sedan då birgittasystrarna fick avslag på sina planer att bygga upp en gästhusverksamhet – liknande verksamhet bedrivs bland annat av systerklostret i Vadstena. Beskedet från stiftet var tydligt: ”Ni har ingen framtid!”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Heliga Ingrid av Skänninge och det stulna kraniet

Heliga Ingrid av Skänninge och det stulna kraniet

🟠 HISTORIA I närheten av fågelsjön Tåkern och nästan mittemellan Vadstena och Mjölby ligger Skänninge. Här låg förr ett dominikankloster. Av detta finns idag bara ruinerna kvar, men historien är närvarande så som historien kan vara på vissa platser. Man kan känna i marken och på ruinens stenar att här har något betydelsefullt hänt.

Läs även:

Den största stenåldersgraven i Halland

Den största stenåldersgraven i Halland

🟠 HISTORIA I Snöstorps socken, som är belägen öster om Halmstad, kan den som besöker Halland finna detta landskaps största gånggrift. Gånggrifter är vad stenkammargravarna från stenåldern är kända som. Denna stenkammargrav är känd som Tolarpsgraven och Tolarps gånggrift.

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Den röda granitön i sundet

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

🟠 BOKRECENSION Den franske antropologen Emmanuel Todd, som sedan många år är en väletablerad författare och debattör, utvecklar i Västerlandets nederlag en teori att det man kan kalla västländerna inte bara kommer att förlora striden om Ukraina, utan att de rent allmänt är på nedgång. Huvudanledningen är att de har blivit nihilistiska och lider av en falsk och uppblåst självbild. Todds huvudsakliga metod är att jämföra kulturerna hos detta krigs kontrahenter, och dra slutsatser av det. Denna bok är full med teorier som nog väcker en stor vrede hos maktetablissemangen i Väst, men det vore nyttigt för alla oss i Väst att läsa den och begrunda hur märkliga vi framstår i resten av världen.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.