Den här sommaren har det i Almere, Nederländerna, börjat byggas 25 växthus bortom stadens el- och vattennät. Det är residensentreprenören James Ehrlich som tagit initiativet som han kallar ReGen Villages. ReGen är en förkortning för ”regenerative” som är ett ord för ”pånyttfödande”.
I dessa växthus, som bostäderna är inbyggda i, kan familjerna själva odla egna frukter och grönsaker istället för att gå till affärer. Husen är tänkta att byggas som en liten by där all energi ska genereras av sol- vind- och biogas. Även avloppsvattnet är tänkt att återvinnas.
Det ska även i denna by finnas områden för boskap, lekplatser för barnen, matproduktionsanläggningar och ett gemensamt lärocentrum samt behållare med fisk. Fiskens näringsrika slaggprodukter är tänkta att användas som gödningsmedel för växthusets olika växter och grödor, medan komposten ska brytas ned av svarta soldatflugor, som i sin tur är avsedda att bli fisk- och kycklingfoder. Maten är tänkt att produceras med hjälp av akroponiskt, det vill säga vattenbaserat, jordbruk.
Att odling, kompostering med mera sköts lokalt betyder inte att alla kommer att tvingas delta i just detta arbete. Många kommer att gå till sina ”vanliga” jobb, men då betala en lite högre avgift till byföreningen.
Andelen som behöver resa varje dag kan dock minskas ordentligt, så att det räcker med en bilpool som invånarna delar på. Det ska så klart vara elbilar drivna av de egna solcellerna.
James Ehrlichs vision och EFFEKT
Det har beräknats att år 2050 kommer Jordens befolkning ha ökat till omkring tio miljarder. Det innebär att det kommer att krävas mer djur, frukt och grödor för att mätta alla dessa människor. Samtidigt finns en överhängande risk att livsviktiga resurser som drickbart vatten och odlingsbara marker kan bli otillräckliga, redan i dag är de bristvaror på flera håll. Jordbruksmarkerna utarmas och så mycket som 70 procent av den globala vattenkonsumtionen används till jordbruk, vilket kan leda till att sjöar och floder torkar ut i framtiden.
Den mat som produceras används inte heller effektivt. Medan en av sju människor i världen i dag svälter slängs totalt 33 procent av den mat som produceras globalt. Det allt mer storskaliga jordbruket som krävs för att föda det växande befolkningsantalet på Jorden leder inte bara till utarmning av jordbruksmarkerna, utan även till omfattande skogsskövlingar och minskad biologisk mångfald, vilket påverkar och förändrar ekosystemet.
Detta problem fick James Ehrlich att i samarbete med den danska arkitekturfirman EFFEKT ta initiativet till ReGen Villages. Hans vision är självförsörjande ekobyar där maten odlas lokalt med vattenbaserat jordbruk, och där avfall omvandlas till resurser. Ett kretslopp helt enkelt som inte tär på omgivningen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.