2 500 deltagare var anmälda till Veterandagsfirandet i Stockholm. På bild överbefälhavaren generalen Micael Bydén (till vänster) tillsammans med Konungen och prins Carl Philip. Foto: Jonathan Rieder Lundkvist

Veterandagen med medaljer och minnesmärken

De medaljer som delades ut av H.M. Konungen och Överbefälhavaren general Micael Bydén gick till soldater och officerare för insatser mellan 1956 och 2010. Det kan alltså dröja innan Försvarsmakten ger sina hjältar ett erkännande, särskilt om SJ är inblandat, vilket en soldat som vi bara känner som Sture fick erfara. Han blev sittande i SJ:s tåg på grund av omfattande förseningar i Bodentrakten, så när han slutligen anlände till Stockholm var festen över. Vår handlingskraftige och välunderrättade överbefälhavare fick dock reda på att Sture hade anlänt och gjorde halt för att åter framrycka till Veteranmonumentet där Sture fick sin jubileumsjetong för sin insats i UNEF.

UNEF sattes in under Suezkrisen 1956 på initiativ av FN:s dåvande generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Det är i år 50 år sedan insatsen avslutades. Cirka 750 personer från Suezinsatsen fanns på plats på Djurgården.
De flesta medaljerna delades ut för insatser under fredsförhållanden, men en hemlig operatör tilldelades medaljen ”För Förtjänstfulla Insatser” i silver, med svärd, för icke närmare specificerade insatser under 2010. Svärdet anger att det handlar om direkta stridsuppgifter, sannolikt i Afghanistan.

 

Försvarsmaktens medalj För Förtjänstfulla Insatser i guld med svärd. Svärdet får man bara för direkta stridsinsatser. Foto: Försvarsmakten

 

Nästa år blir Veterandagen allmän flaggdag, något den hade kunnat vara redan i år om inte socialdemokratisk prestige hade satt stopp för det. Istället för att bifalla Moderaternas motion om saken avslog man den och skrev ett eget förslag som i praktiken betyder samma sak, men som antogs för sent för att kunna börja gälla i år.

Sverige har en lång historia av internationella insatser utöver de reguljära krigen, både privata initiativ och statliga eller statsunderstödda. Redan vid 1700-talets början eskorterade Svenska Flottan svenska handelsfartyg i Medelhavet för att skydda dem från angrepp av barbareskstaternas pirater. 1802 genomförde man en gemensam blockad mot Tripoli tillsammans med amerikanska flottan. Resultatet blev att 137 svenska sjömän kunde befrias ur slaveri. Problemen kvarstod dock i många år och man försökte lösa dem med en kombination av militära insatser och tributer, så kal­lade Turkiska sjöpass, till härskarna i barbareskstaterna. Först när Frankrike erövrade Algeriet år 1830 kunde piraterna isoleras, men det var inte förrän 1845 som Sverige kunde sluta betala tributerna.

Under Schlesvig-Holsteinska kriget mellan Danmark och tyska stater och upprorsmän deltog både frivilliga svenskar och en officiell svensk trupp som förlades till Fyn år 1848 som stöd åt Danmark.

Sture fick sin minnesjetong ur ÖB:s hand när SJ:s tåg äntligen kom till Stockholm. I förgrunden Veteranmonumentet ”Restare”. Foto: Mattias Albertsson

År 1911 begärde det persiska parlamentet hjälp från Sverige med att sätta upp en gendarmtrupp för att upprätthålla ordningen i landet. Styrkan leddes av svenska officerare med Harald Hjalmarsson som överste och chef. Uniformerna var påfallande lika svenska dragonuniformer med undantag för huvudbonaden. Under Finska Vinterkriget och Fortsättningskriget deltog en lång rad svenska frivilliga med inofficiellt stöd, Sverige hade förklarat sig neutralt och kunde inte officiellt stödja den finska krigsinsatsen. I andra världskrigets slutskede utbildades danska och norska polisförband i hemlighet för att kunna upprätthålla ordningen efter den förväntade tyska kapitulationen.

De moderna svenska frivilliginsatserna startade med UNEF 1956 och har följts av olika insatser i Europa, Asien och Afrika. Runt 100 000 svenskar har tjänstgjort utomlands i Försvarsmaktens regi, totalt har 81 avlidit under tjänstgöringen, varav 16 har dödats i strid. Efter 1995 har Sverige förutom FN-insatser också deltagit i Nato- och EU-ledda operationer. För närvarande deltar Sverige med trupp eller observatörer i tolv olika konflikter.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kungen och akademien – krisen i Svenska Akademien

Kungen och akademien – krisen i Svenska Akademien

🟠 Svenska Akademien grundades 1786 och är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Dess ledamöter utser, bland annat, Nobelpristagaren i litteratur och delar ut flera olika priser och stipendier samt ger ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Sedan hösten 2017 har dock akademien skakats av en kontrovers i samband med #MeToo-kampanjen och flera. Nu har till sist kungen själv trätt fram och säger sig överväga att se över stadgarna.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

🟠 BOKRECENSION Den franske antropologen Emmanuel Todd, som sedan många år är en väletablerad författare och debattör, utvecklar i Västerlandets nederlag en teori att det man kan kalla västländerna inte bara kommer att förlora striden om Ukraina, utan att de rent allmänt är på nedgång. Huvudanledningen är att de har blivit nihilistiska och lider av en falsk och uppblåst självbild. Todds huvudsakliga metod är att jämföra kulturerna hos detta krigs kontrahenter, och dra slutsatser av det. Denna bok är full med teorier som nog väcker en stor vrede hos maktetablissemangen i Väst, men det vore nyttigt för alla oss i Väst att läsa den och begrunda hur märkliga vi framstår i resten av världen.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.