Att TV4 stoppar Alternativ för Sveriges valreklam är spiken i kistan för den svenska demokratin. TV4 är den enda kanal i Sverige som får sända politisk reklam. AfS är det enda EU-kritiska parti som velat köpa reklamtid hos TV4. Det innebär i praktiken att TV4 beslutat att bara sända reklam som är positiv till EU.
Detta trots att var tredje väljare är skeptisk till EU. I april publicerade EU sin egen barometer för vad invånarna i Sverige anser om EU, som visar att 59 procent av svenskarna är positiva till EU medan 29 procent är negativa. TV4 vill alltså att alla dessa bara ska få positiv propaganda om EU genom deras sändningar.
Reklamen i sig är knappast kontroversiell. Den består i princip bara av ordet ”SWEXIT” och sedan partiets namn och logga. Inte heller frågan i sig borde kunna betraktas som ”kränkande” för någon. Här är det helt uppenbart ett politiskt ställningstagande, vilket också visar att tidigare resonemang om ”kränkande” budskap i andra politiska frågor helt enkelt varit undanflykter. Det är bara en åsikt som ska få komma fram, så enkelt är det.
Vi har tidigare rapporterat om andra flagranta brott mot demokratiska principer. När Youtube stängde av kanalen Granskning Sverige, som drevs av medborgarjournalister som ringde upp makthavare och ställde besvärliga frågor, jublade socialminister Annika Strandhäll (S) på Twitter: ”Bra där!”. Det hela hade föregåtts av att regeringen kallat företrädare för Youtube och de andra sociala plattformarna till ett möte och sagt åt dem på skarpen att börja censurera oppositionella röster i Sverige, annars skulle man stifta lagar som reglerade deras verksamhet (se NyT v.14/2019).
Också Axel W Karlssons fall, som vi uppmärksammar i detta nummer, hade knappast kunnat passera i ett normalt fungerande land. Men att ljuga om att en präst blivit avskedad av sin kyrka är tydligen helt okej i Sverige, i alla fall om prästen skriver för en oppositionell tidning.
I stället har politiker och etablissemangsmedier i Sverige mage att kritisera Ungern och liknande länder för brist på demokrati och yttrandefrihet. Hade Ungern gjort en enda sak av de ovan uppräknade, hade vi fått höra det om och om igen. I stället går kritiken ut på bland annat att Ungern vill att nyhetsmedier ska rapportera sakligt och objektivt.
När man i Ungern hellre vill att ungrare ska föda barn än öppna dörren för fjärrmigration, eller kör en informationskampanj om finansspekulanten George Soros band till toppskiktet i EU och berättar för medborgarna hur han arbetar för att underminera den ungerska regeringen som röstats fram av en stor majoritet av ungrarna, kallar svenska medier och politiker det för diktaturfasoner, ekon från 30-tal, förtryck av oliktänkande och liknande.
Sådana kraftuttryck borde de spara för det samhälle de själva skapat.