Regeringspartierna Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) har med stöd av Vänsterpartiet presenterat en budget för riket. När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten i Riksdagen kritiserade hon den tidigare regeringens strategi att låna till olika satsningar och lovade att de åtgärder hennes regering föreslår är väl finansierade.
Anderssons tal tydde på en krismedvetenhet och en insikt om ett samhälle där känslan av gemenskap urholkats.
– Ökad sammanhållning och jämställdhet är avgörande för Sveriges utveckling. Med reformer för jobb, skola, miljö och en fungerande svensk modell kan Sveriges ekonomi och arbetsmarknad stärkas och prestera bättre, sade Andersson.
Det ser dåligt ut i ekonomin enligt regeringen, men man tror på en gradvis återhämtning de kommande åren. Man gav beskedet att Sverige inte kommer att nå överskottsmålet på 1 procent av BNP, vilket betyder att man inte kommer att kunna betala av på statslånen.
Sverigedemokraterna (SD) kallar förslaget för skattechock och menar att man inte kommer att stödja en sådan budget.
Det som regeringen velat lyfta fram i budgeten är satsningar med 25 miljarder kronor under 2015 på följande områden. En feministisk grundsyn ska prägla den ekonomiska politiken så att den bidrar till ökad jämställdhet. Ökade offentliga investeringar i exempelvis infrastruktur för att få igång arbetsmarknaden, samt särskilda insatser för att få unga och långtidsarbetslösa i arbete. Användningen av fossila bränslen ska tydligt minska, vilket man vill styra med olika miljöskatter, vägslitageavgift och högre bensinskatt.
Regeringen har fått svidande kritik för att svika flera av sina vallöften. Socialdemokraterna lovade 272 miljoner kronor tillägnade idrotten i sin nya budget, men av det blev inget. Däremot ska 230 miljoner kronor under mandatperioden gå till kultur i så kallade miljonprogramsområden.
Inte heller lönelyftet till landets lärare, som S och MP gick till val på, kommer att genomföras. Regeringens satsning på skolan ska i stället gå ut på att ”fördela en större del av resurserna efter elevernas behov”, vilket kritiker tolkar som att ännu mer pengar ska tas från skötsamma elever till att strös över problemområden.
De olika reformer regeringen planerar skall finansieras främst med skattehöjningar på sammanlagt 22,76 miljarder kronor nästa år, varav slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga och äldre står för nästan hälften.
Sverigedemokraterna (SD) kallar förslaget för skattechock och menar att man inte kommer att stödja en sådan budget. Även om regeringen får stöd av Vänsterpartiet har man bara 159 av riksdagens 349 röster, vilket inte räcker till egen majoritet.
SD är även kritiska till att den nya regeringen anslutit sig till den förra regeringens migrationspolitiska överenskommelse med MP, vilket man menar kostar enorma summor varje år. Man satsar dessutom ännu mer pengar på invandring till Sverige; för 2015 avsätts ytterligare 17 miljarder för migration i budgeten, en uppskrivning med fem miljarder sedan 2014 års vårbudget, och 156 miljarder för hela mandatperioden.
– Regeringens största satsning talar man tyst om. Sammanlagt lägger man 7,7 miljarder extra på migration och integration under 2015 och en fortsatt oansvarig invandringspolitik. Det är märkligt att det talas så tyst om vad som är faktiskt är även denna regerings största satsning, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
SD pekar på att regeringens avsikt att lägga 8,5 miljarder kronor ur regeringens biståndsram på invandring till Sverige motsvarar ganska precis den ökning av biståndet SD vill göra i närområden till krisdrabbade områden för att hjälp flyktingarna där i stället.
Oscar Sjöstedt anser att den tillträdande finansministern inte borde vara så förvånad över landets finanser, som beskrev den ekonomiska situationen i riket vid att man kommer till en tom lada med ett barskrapat bord, eftersom de har varit usla år efter år.
– Så vi har alltså en före detta finansminister som förklarar att vi har inte råd att göra någonting alls. Och sen har vi en ny, tillträdande finansminister, som känner sig manad att kalla till en presskonferens för att förklara att vi har inte råd att göra någonting alls, sade han sarkastiskt från riksdagens talarstol.
SD har presenterat en egen budget där man bland annat satsar på att helt ta bort pensionärsskatten, vilket man tror är nödvändigt för att klara den demografiska utvecklingen där allt fler blir äldre. Att som regeringen vill höja arbetsgivaravgiften för äldre kommer att leda till att fler väljer att gå i pension, befarar man. För att ytterligare satsa på företagande vill SD helt avskaffa löneavgift för företag med upp till nio anställda.
Andra åtgärder som SD vill genomföra är nysatsning på kärnkraft, stärkt försvar och en utfasning av användandet av biståndsmedel till att finansiera massinvandring till Sverige och i stället rikta dem till utökat stöd till flyktinghjälp i närområdet samt bekämpning av ebola.
Finansiering vill SD hämta främst från besparingar inom invandringspolitiken (187,8 miljarder kronor) och bistånd (39,2 miljarder), men även återställd krogmoms (20,2 miljarder), ny bankskatt (4,1 miljarder) och höjd mineralersättning för de gruvbolag som utvinner svensk malm (4,4 miljarder).
Om regeringen misslyckas med att få igenom sin budget i omröstningen i Riksdagen i början av december kan det leda till nyval.
– Om man tittar på de opinionsmätningar som har gjorts sedan valet så talar mycket för att vi är ett av få partier som skulle gynnas av nyval, säger Mattias Karlsson, SD:s tillförordnade partiledare.
Enligt Oscar Sjöstedt är det en reell möjlighet. Man kommer att jämföra regeringens och Alliansens respektive budgetförslag och stödja det som är ”minst dåligt för Sverige”.
– Vi diskuterar frågan, den är i allra högst grad levande, säger han.