Det har länge rått stor enighet bland de borgerliga partierna i Österåker om att kommunen ska satsa hårt på HBTQ-certifieringar. Det började redan 2017 när de borgerliga partierna, då under beteckningen Alliansen, beslutade att avsätta pengar i budgeten för att certifiera kommunens fritidsgårdar.
”HBTQ-certifieringen syftar till att höja personalens kompetens i att inkludera homo-, bi-, transsexuella och queera personer. Det handlar också om att synliggöra och reflektera över normer”, skrev Liberalerna, som var det mest drivande partiet, då. Någon kostnad nämndes dock inte i pressmeddelandet.
Att köpa en HBTQ-certifiering är en process som innebär ett omfattande åtagande, med framtida krav på nya betalningar om man vill behålla certifikatet.
”För att en verksamhet ska bli HBTQ-certifierad ska alla medarbetare utbildas och en plan för hur man ska arbeta med frågorna ska upprättas och följas upp. Processen fram till att certifieringen är klar tar cirka 6–8 månader. Certifikatet är giltigt i tre år. Därefter görs ett förstärkt uppföljande, så kallad ”omcertifiering” för förnyelse av certifikatet”, skrev Liberalerna i samma pressmeddelande.
På sin hemsida skryter Österåkers kommun om sitt aktiva arbete med att HBTQ-certifiera verksamheter.
”Österåkers kommun jobbar aktivt med de här frågorna och flera kommunala verksamheter är HBTQ-certifierade”, skriver man.
Kostade över 300 000 kronor
Nya Tider har kontaktat kommunen och begärt ut underlag för samtliga HBTQ-certifierade verksamheter. Den visar att kommunen lagt ned hundratusentals kronor på inköpen.
2017: Bibliotek och fritidsgårdar. Kostnad: 118 750 kronor.
2017: Skolförvaltningen och ungdomsmottagningen. Kostnad: 100 000 kronor.
2020: Servicecenter och kommunikationsavdelningen. Kostnad: 75 000 kronor.
2022: Omcertifiering av bibliotek och fritidsgårdar. Kostnad: 25 000 kronor.
Totalt: 318 750 kronor exklusive moms.
”Det är RFSL som utfört certifieringen”, skriver Elin på kommunens HBTQ-certifierade kommunikationsavdelning till Nya Tider.
Omsätter mångmiljonbelopp
Fakturorna visar att RFSL fakturerat genom ett bolag med namnet ”RFSL Media & Info AB”, ett bolag som idag heter ”RFSL Utbildning AB”. Nya Tider har granskat räkenskaperna och funnit att omsättningen uppgår till mångmiljonbelopp. I den senaste fullständiga årsredovisningen, för år 2022, var omsättningen 7,8 miljoner kronor. Största utgiften är lönekostnader, drygt 4,9 miljoner, följt av ”Övriga externa kostnader” på 2,9 miljoner. Vad den senare posten avser är oklart, möjligen är det hyra för de exklusiva lokalerna på Vasagatan i Stockholm, där samtliga RFSL:s verksamheter har kontor.
Totalt har RFSL Utbildning AB åtta anställda, vilket ger en kostnad per anställd (inklusive arbetsgivaravgifter) på ungefär 620 000 kronor per år.
På sin hemsida skriver RFSL Utbildning att en HBTQ-certifiering innehåller:
• 2 webbutbildningar á 40 min vardera
• 10 timmar föreläsarledd utbildning för all personal
• 8 timmar processledning för utsedd arbetsgrupp
Totalt handlar det alltså om 19 timmar och 20 minuters arbetstid för RFSL per certifiering.
Kostnaden varierar beroende på antalet personer i den verksamhet som ska certifieras, men är i regel omkring 100 000 kronor, vilket ovan fakturor visar. På hemsidan stoltserar man med att man totalt har HBTQ-certifierat över 600 verksamheter sedan man tog fram konceptet år 2008.
S-topp kräver fler certifieringar
Nya Tider har sökt kommunalråden Michaela Fletcher (M) och Mathias Lindow (L) på telefon men utan att få svar.
Oppositionsrådet är Sofia Almgren från Socialdemokraterna. Hon var tidigare förtroendevald för Liberalerna när HBTQ-satsningen drogs igång, och är en av de som skrivit under pressmeddelandet från 2017. Senare lämnade hon Liberalerna för Socialdemokraterna, och nu vill hon gå ännu längre i HBTQ-certifierandet. Det säger hon på telefon till Nya Tider.
NyT: Jag har gjort en granskning som visar att Österåkers kommun lagt över 300 000 kronor på HBTQ-certifieringar av verksamheter de senaste åren. Hur ställer sig ni socialdemokrater till de här dyra certifieringarna?
– Socialdemokraterna står bakom de här certifieringarna och vill ha ytterligare certifiering av våra verksamheter. Vi tycker att alla verksamheter där man möter människor ska ha det här.
NyT: Det blir många verksamheter som ska certifieras?
– Jajamen! Absolut!
NyT: Finns det någon gräns för hur mycket det här ska kosta skattebetalarna?
– Vi är ju kommunens största arbetsgivare och där tycker vi att HBTQ-certifieringen är en väldigt bra del, som ger en stor kunskap och värde för våra medarbetare och invånare.
NyT: Det är ganska dyrt. När man HBTQ-certifierade biblioteket kostade det över 100 000 kronor, förvaltningen 100 000 kronor, kommunikationsavdelningen 70 000 kronor …
– Om du tittar på helheten … Kommunens totala driftbudget ligger på tre miljarder. Då är några hundra tusenlappar ganska lite i sammanhanget.
NyT: Att anställa ytterligare en person i äldreomsorgen eller ge ett litet lönelyft till personalen, vore det inte en bättre prioritering?
– Vi gör politiska prioriteringar, det gör även majoriteten. Vi från Socialdemokraterna tycker att det är en viktig prioritering. Vi är en kommun som gör överskott år efter år på hundratals miljoner kronor.
Till Nya Tider säger hon att enda skillnaden mellan Socialdemokraterna och det borgerliga styret, är att Socialdemokraterna vill gå ännu längre.
– Vi vill HBTQ-certifiera all verksamhet. Skolpersonal, LSS, äldreomsorg … Det är de som möter invånarna dagligen, och som ska ha kompetensen.
NyT: Finns det någon verksamhet i kommunen som då inte ska certifieras med den definitionen?
– Nej, det tycker jag inte.
NyT: Vad händer med personal som inte vill genomgå utbildningarna? Till exempel för att man är skeptisk mot RFSL? Det är ju en privat organisation som säljer intygen.
– Vi fattar övergripande beslut, sen är det upp till varje person som leder verksamheten att besluta hur man vill göra. Jag tänker inte recensera enskilda medarbetares åsikter.
… men vägrar att certifiera det egna partiet
När Nya Tider frågar om Socialdemokraterna i Österåker själva HBTQ-certifierat sin verksamhet, får vi dock veta att så inte är fallet.
– Vi arbetar ständigt med dessa frågor. Vi är ju en förening, vi är ju inte en verksamhet som möter våra invånare på det sättet. Vi har absolut kompetensen inom HBTQ. I mitt yrke som barnmorska är jag certifierad inom HBTQ.
När Nya Tider påtalar att människor som kommer i kontakt med Socialdemokraterna inte vet vilken utbildning partiets företrädare har i att bemöta HBTQ-personer, avfärdar hon det och menar att de ”inte behöver” certifieringen.
– Hela vår värdegrund bygger på allas lika värde, alla människors rätt att älska vem man vill, vara vem man vill, uttrycka sig i olika uttrycksformer. Så det är ju inget som man behöver, att certifiera ett parti. Däremot kanske Sverigedemokraterna skulle behöva certifiera sig.
NyT: Du tycker att en HBTQ-certifiering vore onödig för er, men fullständigt nödvändig för kommunens verksamheter, är det inte märkligt resonerat?
– Skillnaden med ett politiskt parti är att vi inte är arbetsgivare eller utför förvärvsarbete å kommunens vägnar.
NyT: Men om ni vill sända en signal till HBTQ-människor att ni tar det på allvar så skulle ni ju kunna certifiera er.
– Jag tänker att vi Socialdemokrater i Österåker har visat det ganska tydligt genom att vi 1: motionerar att regnbågsflaggan ska hissas och 2: att vi driver på för fortsatt HBTQ-certifiering av fler verksamheter. Det är ganska tydligt var vi står i frågan.
NyT: Har detta inte att göra med att ni inte vill lägga era egna pengar på det, men att vara generös med andras pengar – skattebetalarnas pengar i kommunen – är mycket enklare?
– Det får i så fall stå för dig. Jag har ett sammanträde jag behöver gå in på, så har du några fler frågor, annars måste jag avsluta nu.