Rysslands president Vladimir Putin intervjuas av Tucker Carlson. Stillbild X

Rysslands ekonomi stark trots kriget i Ukraina och västerländska sanktioner

UTRIKES
IMF har meddelat att Rysslands ekonomi växte med uppskattningsvis 3 procent under 2023 jämfört med 2,5 procent för USA och låga 0,5 procent för euroområdet. Ekonomer säger att konsumtionen fortfarande är stark och att en befarad företagsflykt inte har materialiserats, men att det finns varningstecken.

I efterdyningarna av Rysslands invasion av Ukraina införde väst en rad sanktioner för att få Moskva på knä, men så har det inte blivit. Rysslands president Vladimir Putin skröt tvärtom i ett tal i januari om att Ryssland nu är Europas främsta ekonomi, något som han nyligen upprepade i sin omtalade intervju med Tucker Carlson. Han sade vidare att hans land ligger på femte plats i världen när det gäller köpkraftsparitet.

”Det verkar som om vi stryps och pressas från alla håll, men ändå är vi den största ekonomin i Europa”, sade Putin vid ett möte med entreprenörer aktiva i Rysslands Fjärran Östern, enligt nyhetsbyrån TASS.

”Vi lämnade Tyskland bakom oss och klättrade till femte plats i världen när det gäller BNP vid köpkraftsparitet. Kina, USA, Indien, Japan och Ryssland. Vi är nummer ett i Europa”, tillade Putin.

Den ryske presidenten tillade att landet fortfarande “måste arbeta hårdare” gällande indikatorn ”per capita”.

“Vi har lämnat hela Europa på efterkälken när det gäller köpkraftsparitet, men när det gäller indikatorn per capita måste vi arbeta hårdare. Det finns fortfarande arbete kvar att göra”, sade Putin.

Sedan kriget började har Ryssland inte kunnat få tillgång till den betydande del av sina valutareserver som ägs av landets centralbank och som blockerades i väst som en del av sanktionerna vid invasionen av Ukraina.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

EU beslagtar ryska tillgångar – det regelbaserade internationella samarbetet riskerar att spricka

EU beslagtar ryska tillgångar – det regelbaserade internationella samarbetet riskerar att spricka

🟠 EKONOMI Med djupa brösttoner förkunnar G7 och EU vikten av att bygga vidare på ett regelbaserat internationellt samarbete. Man driver på för detta i alla möjliga sammanhang, inte minst vill man ge mer global makt till FN. Samtidigt har man varit drivande för att frysa och konfiskera ryska tillgångar som placerats runt om i världen. Efter att Saudiarabien hotat med att sälja av sina eurotillgångar backade man något och vill nu i stället beslagta avkastningen från frysta ryska tillgångar. EU har redan börjat och stulit 1,5 miljarder euro, men totalt vill man stjäla uppemot 100 miljarder. Åtgärderna riskerar att bidra till en kollaps i det internationella finansiella samspelet.

Läs även:

Ökade förföljelser mot kristna

Ökade förföljelser mot kristna

🟠 Enligt en rapport sammanställd av Aid to the Church in Need (ACN) har förföljelserna mot de kristna i Mellanöstern, Asien, sex afrikanska länder samt i Nicaragua i Latinamerika ökat med mer än 60 procent sedan 2022. Även i Europa – särskilt i Frankrike – har kristofobin ökat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Hur Hollywood lärde sig tala

🟠 HISTORIA Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.