Stefan Torssell vid Estonias bogvisir som bärgats ur havet i oktober 1994 och står uppställt på Muskö örlogsbas. Foto: Nya Tider

Stefan Torssell: Estonia måste bärgas

INTERVJU
Stefan Torssell är en av de främsta experterna på Estoniafrågan, och särskilt på hur den hanterats av myndigheterna. Som tidigare sjökapten, byrådirektör på Sjöfartsverket och kommunsekreterare i flera kommuner hade han en fast förankring i den svenska offentligheten och blev bland annat intervjuad av Sveriges Television 2007. Han blev dock allt mer kritisk till samhällsutvecklingen och blev bland annat regelbunden skribent på Nya Tider under några års tid. 2016 gav han ut bästsäljaren M/S Estonia – Svenska statens haveri på AlternaMedia förlag.

Vi ringer upp Stefan Torssell med anledning av att det gått 30 år sedan förlisningen och det fort­farande finns många obesvarade frågor. Minst sagt. Men vilka är de viktigaste?

NyT: Det känns nästan hopplöst att få en helhetsbild. Det är så oerhört många turer med lögner som sena­re erkänns, så många olika konspirationsteorier. En detalj i en teori kan bli motbevisad men fortfarande leva kvar på nätet, en annan detalj kan bli bekräftad utan att det får någon uppmärksamhet. Som en av ex­perterna i ämnet, vad anser du är de viktigaste fråge­tecknen som kvarstår?

– Sjunkförloppet, svarar Torssell utan att tveka en se­kund.

– De har ju sagt hur båten sjönk, men det liknar ju mest den där gamla Povel Ramel-scenen ”Från ax till limpa” från 1950-talet, där man först berättar om hur bonden skördar säden men sedan hoppar direkt till den färdiga limpan. Vad hände däremellan? Ungefär så är det man ”förklarar” Estonias sjunkförlopp: bogvisiret ramlade av och sedan sjönk båten.

NyT: Du ger inte mycket för SVT:s dokumentär som påstås förklara hålet i sidan?

– Nej, jag tittade på den och gjorde en del noteringar, lögner blandat med feltolkningar. Jag hittar tyvärr inte mina anteckningar nu så jag vill inte försöka ge mig på att ge exempel.

NyT: Sjunkförloppet är inte ordentligt förklarat?

– Nej. De säger att bogvisiret ramlade av, ombordkör­ningsrampen öppnade sig, vatten vällde in på huvud­däck, båten sjönk. Men huvuddäcket ligger två och en halv meter ovanför vattenlinjen. Varför skulle båten inte lägga sig på aktern så att mer vatten inte kan tränga in den vägen? Varför skulle vattnet inte rinna ut samma väg om den guppade fram och tillbaka i vågorna? Först när den lade sig på sidan ska aktern ha lagt sig djupast och fören börjat sticka upp. Jag har pratat med de som satt i Haverikommissionen och de har inte beskrivit sjunkförloppet.

– Jag har hört sex experter på skeppsbyggnadsteknik stå på en scen och förklara att ett fartyg inte kan sjunka på det viset som Haverikommissionen påstår. Det är tek­niskt omöjligt.

– En av många saker som aldrig förklarats: De säger att ombordkörningsrampen öppnat sig, men lastrummet är belyst. Ljuset hade i så fall strömmat ut från förskeppet och besättningen på bryggan hade sett det och gjort nå­gonting. Men det är ingen som har beskrivit att det blev ett ljus framför fartyget. Alltså var ombordkörningsram­pen stängd. Det måste ha varit ett hål i skrovet, det finns ingen annan förklaring till att båten sjönk på det viset.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lag och rätt under medeltiden

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Läs även:

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

🟠 – Minnesceremonin för Estoniakatastrofens offer blev för mycket för SVT På 30-årsdagen av passagerarfärjan M/S Estonias förlisning hölls en högtidlig minnesceremoni på Djurgården. Bland gästerna återfanns bland andra kungaparet och statsministern. Hela tillställningen sändes av statstelevisionen, men försvann från SVT efter bara en vecka.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.