Skärmdump: Youtube, Tidningen Journalisten.

”Lex Bonnier” borde dammas av

Nyligen kungjordes att Bonnier News köper upp Mittmedia och därmed stärker sin redan enorma makt över svenska massmedier. I detta nummer tar vi upp vad köpet innebär. Jag vill här understryka att monopol inom media har mycket större förödande effekt än monopol inom andra branscher.

Minnet är kort, och yngre läsare kanske blir förvånade över att kritiken mot Bonniers maktkoncentration tidigare har tagits upp i riksdagsdebatter och utredningar från regeringshåll. Under 2000-talet har kritiken mot Bonniers på det hela taget tystnat.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Bonnierägda Expressen, skriver i ett blogginlägg om debatten kring Bonniers mediedominans: ”Jag tror inte den debatten är aktuell nu. 1970-talets utredande om en lex Bonnier efter familjens köp av Svensk Filmindustri, dåvarande kulturminister Marita Ulvskogs försök med Mediekoncentrationskommittén på 1990-talet och Socialdemokraternas översyn av ägarkoncentration för ett decennium sedan är inte några hot mot Bonnier.”

Men varför är det så? Mattsson hävdar att det beror på att Bonniers minsann nu inte bara äger liberala tidningar utan även socialdemokratiska och centerpartistiska. Han pekar också på att olika Bonniertidningar haft olika ståndpunkter ifråga om regeringsbildningen.

Argumentet är så dumt att man baxnar. Det Bonniertidningarna haft olika åsikter om är hur man bäst ska ta sig framåt mot exakt samma mål, nämligen ett liberalt, mångkulturellt samhälle där alla är utbytbara kuggar i den globala ekonomiska maskinen. Och detta är alltså vad Mattsson anser är mångfald i debatten. Ingen av dessa tidningar representerar till exempel sverigedemokratiska åsikter – som närmare 20 procent av befolkningen hyser.

Ingen kan ha missat att C och L numera tycker exakt likadant som sossarna i alla viktiga frågor – och då framförallt i invandringsfrågan där åsiktsspridningen är som störst bland vanligt folk och som minst bland politiker och systemmedia. Det är också den fråga där flest svenskar misstror systemmediernas rapportering. Det finns även andra viktiga frågor där vanliga svenskar helt saknar röst i den ”etablerade” pressen.

Eftersom den svenska journalistkåren ändå är så ideologiskt inavlad, kan det vara frestande att tro att det inte spelar någon roll vem som äger massmedierna. Det är emellertid en felaktig bild. Konsolideringen av medierna i Bonniers händer innebär att där det tidigare fanns ett utrymme för avvikande åsikter som inte utnyttjades, är det utrymmet snart helt försvunnet. Åsiktskorridoren centraliseras ännu mer kring den politiska mittfåra som i dag också har regeringsmakten, och uppstickare på både höger- och vänsterkanten rensas sakta bort.

Det ska också påtalas att Bonnierägda medier gått i bräschen för att skapa det nuvarande samhällsklimatet. DN var den tidning som drev fram beslutet att officiellt utropa Sverige till ett mångkulturellt samhälle 1975, för att ta ett exempel.
Familjen Bonnier är till på köpet ökänd för att lägga sig i vad deras medier skriver. Inte i det dagliga journalistiska arbetet, naturligtvis, men deras anställda vet vad som är tillåtet och inte – och om de inte vet det, får de lära sig den hårda vägen, som Expressens tidigare chefredaktör Erik Månsson gjorde då han fick sparken för att ha försökt låta båda sidor komma till tals i invandringsfrågan 1993. Att han dyrt och heligt lovade att hans och Expressens sympatier låg hos invandrarna och inte hos de dumma svenskarna som man konstaterade ville ”köra ut dem” hjälpte inte – det var en debatt som inte skulle få höras.

Att ha en fri och mångsidig nationell massmedia blir inte mindre viktigt därför att jättar som Google och Facebook även de styr över idéernas marknadsplats och är större än Bonniers. Tvärtom! Vi är i större behov än någonsin av uppstickare och avvikare för att inte åsiktskorridoren ska krympa ihop tills vi tvingas krypa i den.

Frågan om en ”Lex Bonnier” som förhindrar att familjen Bonnier och andra av deras sort lägger hela mediemarknaden under sig är därför mer aktuell än någonsin. I dag tror jag tyvärr inte att vare sig SD eller V törs ta upp den, och sossar eller moderater vill det inte ens.

Istället är alternativmedierna just nu den enda framkomliga vägen för att bryta Bonniers järngrepp om Sveriges massmedia och samhällsdebatt. När Bonnier och deras gelikar försöker trycka ihop åsiktskorridorens väggar, ingår Nya Tider och våra trogna läsare i den kil som bänder dem utåt igen. Vi är fast beslutna att vinna den kampen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.