Litauiskt slott. Foto: Pixabay/tomasauga

Home revisited – det svensken inte vet om Baltikum i allmänhet och Litauen i synnerhet

Baltikum har aktualiserats i samband med Swedbankaffären och en möjlig tillsättning av socialdemokraten Göran Persson som bankens nye ledare. En annan viktig detalj är den pågående valkampanjen i Litauen; landets starka president Dalia Grybauskaite lämnar posten efter två mandatperioder och europeiska bedömare ser henne som en efterträdare till Europarådets nuvarande ordförande, polacken Donald Tusk.

Koalitioner som inför valet till Europaparlamentet redan nu börjar ta form kommer att domineras av Tyskland (Bayern), Italien och Frankrike. Jörg Meuthen från AfD, Manfred Werner från CSU, Matteo Salvini från Lega och Marine Le Pen från Rassemblement National. Manfred Werner förutspås efterträda Jean-Claude Juncker och därmed som unionens högste ledare få föra en mycket diplomatisk anpassningspolitik, dock med mycket av CSU:s egna värderingar.

Varför är detta viktigt att nämna?

Samtliga dessa länder har historiska, politiska och personliga kopplingar till Baltikum och Litauen.

En blick på en karta från 1800-talets slut visar att ett kejsardöme med namnet Brandenburg-Preussen sträckte sig från dagens västra Tyskland till dagens norra och västra Litauen. Familjerna inom detta enorma område bodde där sedan generationer, oaktat om det handlade om bönder, soldater eller den jordägande adeln. Efter första världskrigets slut 1918 inträffade stora förändringar vad gäller gränsdragningar. Den bolsjevikiska revolutionen drabbade hårt de familjemedlemmar som råkade bo i dåvarande Sankt Petersburg. Vad som blev kvar är familjernas släktband oavsett om de nu bodde i Tyskland (Ostpreussen), Polen eller Litauen. Under mellankrigsåren var det olika högtider, fester, jakter, vän- och släktbesök som höll traditionerna levande. Många äktenskap ingicks då kärleken självklart kunde drabba familjernas representanter. Ofta kom gäster från Danmark (jordbrukskontakter), Sverige eller Norge och gamla finska bekanta med rötter i Sankt Petersburg.

Preussen i rött på kartan. Bild: Wikipedia/Shadowfox

Den första sovjetiska ockupationen 1939 – 1941 blev mycket kännbar för många familjer i Litauen; efter 1944 – för de som överlevde var emigrationen den enda tänkbara lösningen. Generationer som i flera hundra år ansvarade för land, skog och människor som brukade dessa marker fördrevs till okända öden.

Efter Sovjetunionens sönderfall öppnades hoppets port. Undertecknad, som vuxen, gjorde flera resor till det katolska landet Litauen. Samarbete inom våra nätverk, men framför allt med våra franska, österrikiska och tyska vänner, gjorde det möjligt att hjälpa till där nöden var som störst, samtidigt som det väcktes ett hopp om att återvända och börja bygga upp sociala och ekonomiska strukturer på nytt. Min samhällsklass i exil utbildades inom vitt skilda områden, från historia till geologi och biologi, för att kunna ta över och leda, inte nödvändigtvis för att äga igen, men för att med ansvar och hederlighet hjälpa till.

En i Sverige boende litauisk patriot, arkitekten Jonas Paujalis, föreslog en ståtlig fastighet i centrala Vilnius, lämplig som Sveriges ambassad. Den valda byggnaden renoverades senare på svenska statens bekostnad och tjänstgjorde några år som kungariket Sveriges ambassad. Den stora fastigheten inrymmer i dag SEB:s litauiska huvudkontor. Sveriges ambassad flyttade till mindre men historiskt mycket intressanta lokaler i Vilnius äldsta stadsdel. SEB är i dag landets dominerande bank med kontroll över näringslivet och praktiskt taget landets ekonomi. Swedbank kontrollerar befolkningens privata och statliga transfereringar, lån och amorteringar.

I samband med att Litauen återfick sin självständighet drabbades landet – på samma sätt som Ryssland efter Sovjetunionens upplösning – av en intrikat privatiseringsvåg som i mildare form pågår än idag. Målet var och är att med alla möjliga medel förhindra återkomsten av den i generationer där boende bildade samhällsklassen eller deras ättlingar. Med järnhand sköter de två svenska bankerna landets ekonomi och det är ingen tillfällighet att mannen som under tio år arbetade som den litauiska SEB-bankens vicedirektör anses vinna det pågående presidentvalet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

En fin och tursam trädgårdsgäst

En fin och tursam trädgårdsgäst

🟠 HISTORIA Igelkotten har funnits så länge som 65 miljoner år och under somrarna kan man ibland se en lunka omkring i sin trädgård. Ser man en igelkott i trädgården kan man skatta sig lycklig: De lär nämligen vara turbringande inom den svenska folktron.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Läs även:

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Finland förbjuder politiskt parti

Finland förbjuder politiskt parti

🟠 UTRIKES Finland har för första gången förbjudit ett registrerat parti: Blåsvarta rörelsen. Partiet anklagades för att vara nazistiskt. Tidigare har också Nordiska motståndsrörelsen förbjudits, en öppet nationalsocialistisk organisation.

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

🟠 UTRIKES En tankesmedja i Storbritannien har publicerat en ny rapport som slår hål på myter om ekonomisk tillväxt och skattefördelar med migration. Storbritanniens kumulativa nettomigration under 25 år fram till 1997 var bara 68 000. Under de följande 25 åren var den kumulativa nettomigrationen minst 5,8 miljoner, konstaterar en ny rapport som Storbritanniens tidigare invandringsminister Robert Jenrick var medförfattare till, och som avslöjar de myter som vidmakthålls av den västerländska liberala huvudfåran

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

🟠 UTRIKES Under Coronapandemin blev läkemedlet ivermektin intressant som en alternativ behandling i breda grupper. Svaret från etablissemanget blev att ständigt förneka dess effektivitet och att beskriva det som ett avmaskningsmedel för hästar och i stället propagera för andra preparat med många biverkningar. Nyligen publicerades en ”ny” studie som vetenskapligt bekräftar läkemedlets effektivitet. Det intressanta är att den hemlighölls i tre år.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.