Situationen som Sverige nu står inför är olik någon annan i modern tid. Det dödliga coronaviruset SARS-CoV-2 sprids snabbt, först via andra länder och genom våra öppna och okontrollerade gränser och nu i allt högre grad mellan svenskar, ofta utan att dessa ens misstänker att de är smittade.
Då råden från Folkhälsomyndigheten ofta varit otillräckliga och informationen bristfällig eller rent av falsk – som när man både spelat ner riskerna med att coronaviruset skulle spridas i Sverige samt påstått att vår beredskap varit ”mycket god”, blir det desto viktigare för oss medborgare att se om vår och våra näras egen trygghet och hälsa.
Så smittar coronaviruset
Coronaviruset SARS-CoV-2 är olyckligtvis väldigt smittsamt, och har för närvarande en smittspridningsgrad på 2-2,5. Det innebär att varje smittad i genomsnitt kommer att smitta något över två personer, men det finns också så kallade ”supersmittbärare” som sprider till många fler än så. Också personer utan symptom kan smitta om de själva blivit infekterade, vilket visat sig i flera studier. Bland annat har en kvinna i Kina smittat hela sin familj utan att själv insjukna.
Coronaviruset sprids i första hand via droppspridning, vilket innebär att viruset sprids i små saliv/vätskepartiklar från utandningsluft, vanligtvis via hosta. Enligt WHO är den generella zonen inom vilken smittan sprids effektivt cirka 1,5 meter från en smittad person. Det finns dock studier där man följt smittspårning som visar att detta avstånd kan vara så stort som 4 meter.
Viruset har även visat sig kunna överleva i flera dagar på flera olika former av ytor, vilket innebär att speciellt platser där många människor rör sig och tar i med händerna blir högriskzoner. Exempel på dessa är handtag/dörrhandtag, hissknappar, toalettkranar, biljettautomater, rulltrappsräcken, kortläsare vid kassor, kundvagnar och matvaror. Även din mobil kan vara en smittspridare, då du själv och kanske andra tar på den väldigt ofta.
De virus som du får på händerna kan du sedan få in i kroppen om du till exempel kliar dig i ansiktet eller rör vid någon slemhinna.
Minimera smittrisken
För att minimera smittrisken finns det ett flertal åtgärder som man som privatperson bör ha i åtanke och i görligaste mån försöka efterleva.
• I första hand innebär det att undvika att resa till områden som är speciellt hårt drabbade av viruset, men även flygresor överlag, då flygplatser och andra resecentra ser en stor genomströmning av potentiellt smittade personer och otaliga kontaktytor för smittspridning.
• Kontakt med personer som har återvänt från resor utomlands både från kända smittdrabbade områden som norra Italien eller från andra platser bör minimeras.
• På samma vis bör all närkontakt med människor som uppvisar symptom, såsom hosta, undvikas.
• Publika sammankomster, eller miljöer där många människor samlas eller rör sig innebär en högre risk att smittas av viruset och bör undvikas. Gym, biografer, pubar/restauranger/diskotek är alla platser där risken för smitta är stor. Detta innefattar även resor med kollektivtrafiken.
• Åk bil och prata med kollegor för att ordna med samåkning istället för kollektivtrafik när egna transporter inte är möjliga.
• Vid resor i kollektivtrafiken eller när du befinner dig på platser med många andra personer – välj om möjligt att placera dig på ett större avstånd från andra individer. Välj ”omaka platser” istället för sådana som leder till större kontakt med andra personer, till exempel längre in istället för vid ingångar/utgångar.
• Om möjligt arbeta från hemmet.
• I de ovan nämnda exemplen av platser som potentiellt sjuka personer kommit i kontakt med kan man minimera riskerna att smittas av viruset genom att använda sig av handskar, vilka man bör tvätta efter användning/eller använda engångsplasthandskar, eller genom att använda sig av till exempel armbågar istället för att öppna dörrar när detta är möjligt. Även om det är svårt bör man ha i åtanke att varje kontaktyta man tar i är en yta som någon som potentiellt är smittad även kan ha tagit i precis innan du.
• Vistas i solen. Solstrålningen dödar virus på kläder och på din hud.
Upprätthåll god hygien
Att upprätthålla en god hygien, speciellt handhygien, är även av monumental vikt då detta inte bara minimerar sannolikheten att du själv smittas, men även att du som redan kanske blivit smittad inte för vidare viruset till andra personer.
• Hosta i armvecket om du behöver hosta och våga säga till människor som du ser hostar rakt ut.
• Se till att tvätta dina händer varje gång du varit utanför ditt hem. Låt tvålen verka i minst 20 sekunder innan du spolar av den. Gör det till en vana att alltid tvätta händerna och använd handsprit. Handspriten gnuggar du i händerna tills den torkat in. Ta gärna med dig handsprit i en mindre behållare eller spritservetter för att kunna desinficera dina händer när du är på allmän plats.
• Undvik att röra ögon, näsa och ansikte med dina händer om dessa inte är tvättade.
Eftersom coronaviruset har ett skyddande membran vilket förstörs av tvål och alkohol blir dessa två ting mycket effektiva medel mot viruset. Handsprit är allt mer svåröverkomligt i handeln och på apoteken på grund av den stora konsumtionen just nu, men det går enkelt att tillverka sin egna handsprit.
• Alkoholen måste ha en koncentration på mellan 70 till 95
procent för att ge effekt på virus och bakterier.
• Alkoholsorten ska vara etanol eller isopropylalkohol.
• Handsprit fungerar bäst på rena händer. Om de är smutsiga, feta eller oljiga blir effekten sämre.
• Handsprit ska användas på torra händer.
• Återfukta gärna händerna efter att du använt handsprit, då huden kan bli irriterad.
Blanda samman 5 deciliter alkohol (etanol) och 2,5 centiliter kokos- eller aloe vera-olja.
Recept 2
Späd ut omkring 35 centiliter T-röd med cirka 15 centiliter kranvatten. Häll också i cirka 1 centiliter aloe vera- eller kokos olja för att huden inte ska bli uttorkad.
Blanda ihop ingredienserna och häll innehållet i en pumpflaska. Klart!Kom ihåg att minst 70 procent av innehållet i slutprodukten måste bestå av alkohol.
Skyddsutrustning
Viruset smittar via slemhinnor. Det innebär att munnen, näsan och ögonen är kontaktytor som viruset kan smitta via och är därmed områden som måste skyddas för att minimera riskerna. När det kommer till inandningsluften som är en stor riskfaktor är det i nuläget väldigt svårt att få tag i effektiva skydd i Sverige då dessa varit slutsålda i veckor samt att det råder en omfattande brist i hela världen.
Detta då nästan all produktion sker i Kina som både lagt beslag på materialet samt sett till produktionssvårigheter på grund av den pågående smittan och oron där. Det finns dock fortfarande effektiva skydd att få tag på och som vi tipsar om nedan – märk väl att föreslagna produkter även tar slut snabbt då marknaden inte förutsett en kris likt corona-epidemin.
Munskydd
Munskydd, likt det som ofta ses på bilder från Asien, ger i princip inget skydd mot ett virus likt SARS-CoV-2. Det kan däremot minimera spridningen om den som bär det själv har symptom.
Andningsskydd/filtermasker
Det som skyddar mot coronaviruset är andningsskydd och filtermasker, de senare kallas i vardagligt språkbruk ibland felaktigt kallas för ”gasmasker”.
Den här typen av andningsmasker kallas även partikelfiltrerande halvtäckande masker eller finpartikelmasker och är uppdelade i skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. Den enda av dessa som ger ett skydd mot virus i coronavirusets storlek är de med skyddsklassen FFP3. De är nästan helt slutsålda i hela landet.
Andningsskydd
För andningsskydden, som egentligen är engångsartiklar, kan man förlänga livslängden genom att sterilisera dem efter användning. Detta skall inte ses som en rekommendation utan som en nödlösning!
Sterilisering sker lämpligast genom att man sänker ner hela masken i en minst 70-procentig alkohol/etanollösning i minst fem minuter innan man låter den torka helt.
Filtermasker
Ett exempel på en svensktillverkad halvtäckande mask som ännu finns tillgänglig på flera håll i landet, även om kvantiteterna är små, är Sundströms halvtäckande mask modell SR 100, vilken med korrekt filter (förfilter SR 221 och partikelfilter SR510) tillsammans med skyddsglasögon ger ett fullständigt skydd vid korrekt användning.
Helmasker, alltså masker med integrerade glasögon eller heltäckande glas ger, förutsatt att de har en FFP3 klassning, ett utmärkt skydd.
Steriliseringen av filtermasker är som ovan, med tillägget att halv/helmasker först skall demonteras.
Förfilter till halvtäckande masker bör bytas en gång i veckan och sterilisering av masken och filter skall ske efter varje användning. De är dyrare, mellan 500 och 2 500 kronor för de flesta modeller, men har den stora fördelen att de kan återanvändas under mer än ett år.
Skyddsglasögon
Andningsskydd och filtermasker räcker inte för fullgott skydd, man måste även skydda ögonen. Bra skyddsglasögon är så kallade korgglasögon, men de måste sitta tätt längs hela ansiktet och vid näsan (över din mask/andningsskydd) så att man inte riskerar
kontaminering genom luftspringor som kan uppstå. Kontrollera därför alltid att modellen inte har ventilation samt sitter tätt. Simglasögon fungerar också bra.
Förbered dig för karantän
Nästa steg i förberedelseprocessen att skapa förutsättningar för att minimera behovet av att röra dig ute i samhället, samt förbereda dig för att du kan komma att hamna i karantän – infört av staten eller självvalt.
• Bygg upp ett förråd av matvaror med lång hållbarhet likt konserver, torrvaror som pasta och ris, samt basala matvaror du kan frysa in.
• Se över vad du har hemma och vilka produkter du behöver köpa in – räkna med att en karantänperiod kommer vara i minimum två veckor men att den kan komma att vara i några månader beroende på hur illa utvecklingen i samhället blir. Patienter som ”friskförklarats” från coronaviruset kan även bli sjuka igen, så hellre att du har lite för mycket än för lite förberedelser.
• Passa på att köpa in mediciner/sjukvårdsprodukter som du har behov av, speciellt om de kan komma att ta slut längre fram. Apoteken och staten har inga stora lager av mediciner för krissituationer utan de förväntar sig att kunna fylla på efterhand, vilket kan bli svårt om producenter eller transporter försämras till följd av coronakrisen.
Kontakta din läkare för att, om möjligt, få utskrivet recept på dina mediciner för en längre tid.
Slutligen: Håll dig uppdaterad om nyhetsläget och ta inte onödiga risker. Du kanske inte är i riskzonen för att dö, men du har sannolikt kontakt med familjemedlemmar eller bekanta som är det. Vi har alla ett ansvar att se till att bekämpa smittspridningen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.